Το Πασχαλινό αερόστατο του Λεωνιδίου! Ένα έθιμο διαφορετικό…

62

Το Πασχαλινό αερόστατο του Λεωνιδίου

Το πασχαλινό αερόστατο του Λεωνιδίου είναι μια χάρτινη πτητική κατασκευή που τo εξαπολύεται μόλις πει ο παπάς το “Χριστός Ανέστη”. Κάθε ενορία του Λεωνιδίου (και το Λεωνίδιον έχει συνολικά 5) εξαπολύει περίπου 60 – 100 τη βραδιά της Ανάστασης, δηλαδή περίπου 500.
 
Έτσι τη μαγική αυτή νύχτα ο ουρανός του Λεωνιδίου γεμίζει από φώτα και όποιος δεν ξέρει τι βλέπει θα νομίσει πως γίνεται εισβολή εξωγήινων.
Πότε ξεκίνησε αυτό το έθιμο κανείς δεν θυμάται. Πάντως τηρείται πιστά και κανείς δεν έχει διανοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει Πάσχα χωρίς αερόστατα. 
Πως κατασκευάζεται; 
Το συνηθισμένο αερόστατο φτιάχνεται με 16 χάρτινες κόλλες. Το χαρτί πρέπει να είναι πολύ λεπτό για να είναι ελαφρύ. Αλλιώς το αερόστατο πέφτει και καίγεται. Οι κόλλες είναι ποικίλου χρώματος ώστε η κατασκευή να είναι πολύχρωμη και χαρούμενη. Το άνοιγμα κάτω διατηρείται ανοικτό με ένα είδος “τσέρκι” από λεπτό καλάμι πάνω στο οποίο δένεται σταυρωτά ένα σύρμα. Το σύρμα χρησιμεύει για να στερεωθεί ένα πανί (κολυμάρα) βουτηγμένο σε λάδι και πετρέλαιο που η φωτιά του θα θερμάνει το αερόστατο ώστε να απογειωθεί.
 
 
Τα πασχαλινά αερόστατα φθάνουν πολύ ψηλά πάνω από τα χίλια μέτρα, και αν τα παρασύρει ο αέρας μπορεί να φθάσουν και μέχρι τις Σπέτσες. Μόλις όμως σβήσει το πανί το αερόστατο κρυώνει και πέφτει.
Εκτός από την νύχτα της Ανάστασης αερόστατα ρίχνουν και στην Λειτουργία της Αγάπης στην κεντρική πλατεία του Λεωνιδίου. Τότε γεμίζει ο ουρανός όχι από φώτα αλλά από χρώματα.
 
Όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1980 θα θυμούνται στο αναγνωστικό της β΄ δημοτικού την περιγραφή του χωριού που ρίχνουν τα αερόστατα το Πάσχα.