Το παγκόσμιο διαδίκτυο «έκοψε ταχύτητα» μέσα στο 2012

30

Οι ταχύτητες σύνδεσης του παγκόσμιου Ίντερνετ επιβραδύνθηκαν εντός του 2012, σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση «Η Κατάσταση του Διαδικτύου» της αμερικανικής εταιρείας Akamai Technologies.

Η Ελλάδα εμφανίζεται «αργή» στην Ευρώπη όσον αφορά τη διαδικτυακή σύνδεση μέσω σταθερής τηλεφωνίας, αλλά αρκετά «γρήγορη» στις συνδέσεις μέσω κινητής τηλεφωνίας. Εξάλλου, από τη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία, προέρχεται το 0,2% των συνολικών κυβερνο-επιθέσεων παγκοσμίως (δύο στις χίλιες).

Η μέση παγκόσμια ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012 διαμορφώθηκε στα 2,8 megabytes ανά δευτερόλεπτο (Mbps), εμφανίζοντας υποχώρηση κατά περίπου 7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2012. Πάντως η Akamai θεωρεί μάλλον συγκυριακή αυτή την πτώση, αφού, όπως αναφέρει, σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με το αντίστοιχο τρίτο τρίμηνο του 2011, η μέση παγκόσμια ταχύτητα διαδικτυακής σύνδεσης εμφάνισε «υγιή» άνοδο κατά 11%.

Η Νότια Κορέα συνέχισε να είναι η χώρα με την μεγαλύτερη μέση ταχύτητα παγκοσμίως (14,7 Mbps), ακολουθούμενη από την Ιαπωνία (10,7 Mbps) και το Χονγκ Κονγκ (8,9 Mbps). Στην Ελλάδα η μέση ταχύτητα ήταν 4 Mbps και ήταν η δεύτερη χαμηλότερη στην Ευρώπη μετά την Ιταλία (3,9 Mbps).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η εφαρμογή υψηλών ευρυζωνικών ταχυτήτων σύνδεσης (άνω των 10 Mbps) αυξήθηκε 8,8% κατά μέσο όρο στο τρίτο τρίμηνο πέρυσι, ενώ η υιοθέτηση κανονικών ευρυζωνικών ταχυτήτων (άνω των 4 Mbps) αυξήθηκε κατά 4,8%, με αποτέλεσμα η σχετική ευρυζωνική διείσδυση στον παγκόσμιο πληθυσμό να διαμορφωθεί σε 11% και 41% αντίστοιχα.

Τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ελλάδα, κατά την Akamai, ήσαν στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 1,8% για την ταχύτητα σύνδεσης άνω των 10 Mbps (το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη) και 30% για τις συνδέσεις με ταχύτητα άνω των 4 Mbps (το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη μετά την Ιταλία).

Πηγή: ΑΜΠΕ