Το νέο iPad, η νέα εποχή

88

Το τρίτο κατά σειρά tablet της Apple έχει κάνει όλον τον κόσμο να μιλάει για αυτό. Πράγματι ενσωματώνει κάποια χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει στον ανταγωνισμό και ίσως διαγράφουν την εξέλιξη των ταμπλετών του μέλλοντος.

Ήταν να μην κάνει την ανακοίνωση η Apple: «We have something you really have to see. And touch», έλεγε και όλα τα μέσα ενημέρωσης πήραν φωτιά. Για το iPad 3 μιλούσαν οι μεν, για το iPad HD μιλούσαν οι δε. Τελικά, η εταιρεία κατάφερε να ξαφνιάσει το κοινό παρουσιάζοντας το iPad. Έτσι απλά. Ποιος ξέρει; Ίσως να ήθελε να σταματήσει να βάζει νούμερα στις συσκευές της, ίσως με αυτή τη συσκευή να ήθελε να ξεκινήσει πάλι από την αρχή.

Πάντως δεν πρόκειται και για κάτι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα tablets. Το νέο iPad ξεχωρίζει κυρίως για τέσσερις αλλαγές: την οθόνη Retina, τη νέα κάμερα, τη συνδεσιμότητα και τον επεξεργαστή. Παρ’ όλα αυτά, αυτές οι λίγες αλλά σημαντικές αλλαγές θα κάνουν (πάλι) πλήθη λαού να αγοράσουν τη νέα συσκευή.

Καλύτερη και από τηλεόραση

Το προωθητικό βίντεο του νέου iPad σε κάποια στιγμή δείχνει την ανάλυση της οθόνης του tablet να συγκρίνεται με αυτήν μιας HD τηλεόρασης, και να τη νικά κατά κράτος! Πρόκειται πέρα για πέρα για κάτι πραγματικό, αφού η Retina οθόνη είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή με ανάλυση που αγγίζει τα 2.048 x 1.536 pixels, αρκετή για να διαφοροποιήσει τη νέα συσκευή από τον ανταγωνισμό. Η πυκνότητα της οθόνης φτάνει τα 264 pixels ανά ίντσα, κάτι που σημαίνει 3,1 εκατ. pixels σε μία full color IPS οθόνη. Απλά εκθαμβωτική!

iSight για υψηλή ευκρίνεια

Στο θέμα της κάμερας μπορεί να έχουν πέσει τα pixels, μιας και στην καινούργια ταμπλέτα η οπίσθια κάμερα είναι των 5 και όχι των 8 megapixels, ενώ εξοπλίζεται με πλευρικά φωτιζόμενο αισθητήρα, φακό με 5 στοιχεία και φίλτρο υπερύθρων. Η iSight, όπως ονομάζει την κάμερα η Apple, έχει τη δυνατότητα εγγραφής βίντεο υψηλής ευκρίνειας 1.080p στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, τα οποία ασφαλώς απεικονίζονται θαυμάσια στη σούπερ οθόνη του νέου iPad. Και φυσικά στο μπροστινό μέρος, η Apple άφησε τη VGA FaceTime κάμερα.

Για υψηλές ταχύτητες

Το άλλο προσόν του νέου iPad δεν είναι άλλο από τη συνδεσιμότητα, καθώς εγγυάται την πρόσβαση σε δίκτυα 4G LTE, που μπορούν να προσφέρουν στον χρήστη ταχύτητες από 21 Μbps (στα δίκτυα HSPA+) μέχρι 73 Μbps στα LTE. Βέβαια, αυτό το χαρακτηριστικό εμείς στην Ελλάδα θα αργήσουμε να το εκμεταλλευτούμε, μιας και οι υποδομές των εθνικών δικτύων δεν καλύπτουν αυτού του είδους τη συνδεσιμότητα. Πάντως στην Αμερική τα δίκτυα των AT&T και Verizon θα καλύψουν αυτή τη δυνατότητα.

Τετραπύρηνος επεξεργαστής

Το νέο iPad φοράει τον ολοκαίνουριο επεξεργαστή Apple A5X με quad-core γραφικά, για τον οποίο η εταιρεία διατείνεται ότι προσφέρει υψηλή απόδοση και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Η Apple δεν αναφέρει συγκεκριμένα νούμερα για τον επεξεργαστή, αλλά ούτε και για τη μνήμη, η οποία πάντως σίγουρα θα έχει αυξηθεί μόνο και μόνο για να μπορεί να διαχειριστεί τη νέα υψηλότερη ανάλυση.

Κατά τ’ άλλα, όσον αφορά τις διαστάσεις, δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό σε σχέση με το iPad 2, δηλαδή 241,2 x 185,7 x 9,4 χιλιοστά, με το βάρος να κυμαίνεται περίπου στα 652 γραμμάρια.

Διαθεσιμότητα

Όταν θα κυκλοφορεί αυτό το τεύχος θα βρίσκεται ήδη από τις 23 Μαρτίου στην Ελλάδα το νέο iPad. Απλώς ελπίζουμε οι τιμές να μην εκτιναχθούν στα ύψη και οι πάροχοι να συνδυάσουν τη συσκευή με προγράμματα σύνδεσης στο διαδίκτυο, που θα κάνουν πιο εύκολη την αγορά της συσκευής.

Την ημέρα της παρουσίασης της ταμπλέτας, η κατασκευάστρια εταιρεία ανακοίνωσε τις τιμές:

$499, $599 και $699 για 16, 32, και 64 GB (Wi-Fi)

$629, $729, και $829 16, 32, και 64 GB (Wi-Fi + 4G)

 

Συνοπτικά, το νέο iPad ξεχωρίζει για τα εξής: ΠΛΑΙΣΙΟ

  • Η διαγώνιος της οθόνης παραμένει ίδια με αυτήν του iPad 2.
  • O διπύρηνος επεξεργαστής Α5 αντικαθίσταται με τον τετραπύρηνο Α5Χ.
  • H νέα οθόνη φτάνει την πυκνότητα των οθονών Retina του iPhone: Προσφέρει ανάλυση 2.048 x 1.536 εικονοστοιχείων.
  • Ο συνδυασμός της οθόνης και του επεξεργαστή καθιστά την ταμπλέτα ιδανική για παιχνίδια.
  • Η κάμερα στην οπίσθια όψη αναβαθμίστηκε ώστε να εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες της νέας οθόνης. Προσφέρει πλέον ανάλυση 5 megapixels και βιντεοσκοπεί σε υψηλή ανάλυση 1.080p.
  • Ακόμα, η νέα ταμπλέτα υποστηρίζει δίκτυα τέταρτης γενιάς LTE. Στις ΗΠΑ, θα διατίθεται σε δύο διαφορετικές εκδόσεις για τα δίκτυα των εταιρειών AT&T και Verizon.
  • Η μπαταρία έχει την ίδια διάρκεια, περίπου δέκα ώρες, πέφτει όμως στις περίπου εννιά ώρες στα δίκτυα 4G.
  • Το νέο iPad μπορεί πλέον να λειτουργεί ως προσωπικό hotspot για ασύρματα δίκτυα.

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Δίκτυο λειτουργίας: Wi-Fi + 4G για AT&T: 4G LTE (700, 2100 MHz) UMTS/HSPA/HSPA+/DC-HSDPA (850, 900, 1900, 2100 MHz) – GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz), Wi-Fi + 4G για Verizon: 4G LTE (700 MHz) CDMA EV-DO Rev. A (800, 1900 MHz) – UMTS/HSPA/HSPA+/DC-HSDPA (850, 900, 1900, 2100 MHz) – GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz)

Οθόνη: Αφής Retina, ανάλυση 2.048 x 1.536 pixels, 264 pixels ανά ίντσα, high definition

Κάμερα: iSight 5 megapixels, autofocus, face detection, καταγραφή βίντεο με ανάλυση HD (1.080p), στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο, geotagging, FaceTime στην μπροστινή VGA κάμερα (βιντεοκλήσεις)

Μνήμη: 16, 32, 64 GB

Διαστάσεις: 241,2 x 185,7 x 9,4 χιλ.

Βάρος: 652 γρ.