Το κράτος χρωστάει και για τα επιδοτούμενα tablets

69

“Στο περίμενε” παραμένουν εδώ και εβδομάδες μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και εταιρείες τηλεφωνίας που συμμετείχαν στο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Ψηφιακή Σύγκλιση”, συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. και το ΕΤΠΑ, μέσω του οποίου περίπου 290 χιλιάδες πολίτες είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν tablet, netbook, laptop ή μηνιαία επιδότηση στη συνδρομή ευρυζωνικής σύνδεσης.
 
Το project με την ονομασία “Ψηφιακές Υπηρεσίες Αλληλεγγύης στις 8 Περιφέρειες Αμιγούς Σύγκλισης” ολοκληρώθηκε στο τέλος του περασμένου μήνα με 289.000 δικαιούχους, αριθμός που αντιστοιχεί σε όσους δικαιούνταν το κοινωνικό μέρισμα που διανεμήθηκε το 2014. Αντικείμενο ήταν η παροχή ψηφιακών υπηρεσιών και εξοπλισμού, με κουπόνι (voucher) ψηφιακής αλληλεγγύης, στους πολίτες που αιτήθηκαν και έλαβαν το Κοινωνικό Μέρισμα και παράλληλα κατοικούν στις 8 Περιφέρειες Αμιγούς Σύγκλισης (Ανατολική Μακεδονία‐Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Ιόνια Νησιά, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη).
 
Οι πολίτες που συμμετείχαν μπορούσαν να αποκτήσουν ή διατηρήσουν διαδικτυακή σύνδεση μέχρι την 31/10/2015 ADSL ( σταθερή γραμμή) ή Mobile Broadband (γραμμή κινητής) με επιδότηση 12 ανά μήνα ως και 31/10/2015 ή να αποκτήσουν ηλεκτρονικό υπολογιστή τύπου tablet ή φορητό υπολογιστή τύπου netbook ή laptop με επιδότηση ως 230 ευρώ.
 
Η δράση ολοκληρώθηκε, οι δικαιούχοι έλαβαν τα tablets, netbooks, laptops ή τη μηνιαία επιδότηση στη συνδρομή ευρυζωνικής σύνδεσης, ωστόσο οι εταιρείες που πούλησαν τα προϊόντα και παρείχαν τις υπηρεσίες ακόμη να λάβουν την αξία των κουπονιών που εξαργυρώθηκαν. Οι κύριοι λιανέμποροι (σ.σ τα καταστήματα που λειτουργούν με το καθεστώς franchise, συμμετείχαν στη δράση ως ανεξάρτητες επιχειρήσεις) που συμμετείχαν ήταν οι Public, Κωτσόβολος, Media Markt, Πλαίσιο, Γερμανός, Wind Stores, Vodafone Stores κ.α.
 
Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι πληρωμές θα γίνονται με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχων των φακέλων και πάντως όχι πέραν των τεσσάρων μηνών από την υποβολή των απαραίτητων παραστατικών και δικαιολογητικών πληρωμής. Κατά συνέπεια, με βάση την αρχική προκήρυξη, ήδη τον Ιούλιο είναι εκπρόθεσμες οι πληρωμές για τις πωλήσεις που έγιναν τον Φεβρουάριο.
 
Η δράση προϋπολογισμού 100 εκατ.ευρώ, σχεδιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και υλοποιήθηκε από το ΤΕΕ και το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ψηφιακή Σύγκλιση” που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΕΤΠΑ. Στον προϋπολογισμό αυτό βέβαια περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη για τις εκπαιδεύσεις, οι οποίες όμως είχαν πολύ μικρό βαθμό αποδοχής από τους δικαιούχους, άρα οι πόροι δεν θα διατεθούν.
 
Φυσικά, η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στην εσωτερική στάση πληρωμών που έχει κηρύξει το δημόσιο σχεδόν στο σύνολο των συναλλαγών του με ιδιώτες και επιχειρήσεις. Υπολογίζεται ότι πλέον οι οφειλές σε προμηθευτές του Δημοσίου έχουν ξεπεράσει τα 4,5 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων επιστροφές ΦΠΑ σε επιχειρήσεις, οφειλές νοσοκομείων σε προμηθευτές, σε κατασκευαστικές εταιρείες, από εκκρεμείς επιστροφές φόρων κ.α.

Πηγή: capital.gr