Το FTTH θα περάσει από το ΕΣΠΑ

96

Προσπάθεια να χρηματοδοτηθεί το έργο της δημιουργίας δικτύου οπτικών ινών (FTTH) που θα φθάνει μέχρι τα κτήρια, από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) βρίσκεται σε εξέλιξη από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΥΜΕΔ).

Σύμφωνα με πληροφορίες το μείζον ζήτημα αυτή τη στιγμή δεν είναι τόσο το κονδύλι το οποίο φαίνεται να μπορεί να εξασφαλιστεί -περί τα 230 εκατ. ευρώ- όσο το να διασφαλιστεί ότι το έργο θα γίνει μέσα στους χρόνους που επιτάσσει το ΕΣΠΑ (έως το τέλος του 2015), ώστε να μη χαθούν πόροι. Το πρόβλημα συγκεκριμένα είναι ότι το εν λόγω έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το πέρας του Προγράμματος, κάτι που στη φάση που βρίσκεται σήμερα, δείχνει εξαιρετικά δύσκολο.

Όπως έχει γράψει ήδη η «Ν», το FTTH με συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, δρομολογείται για να υλοποιηθεί με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ. Στην περίπτωση που τελικά προχωρήσει η χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να εξασφαλιστεί από ιδιώτες με 50% από ίδια κεφάλαια και 50% από δανεισμό.

Οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς έχουν όλοι συμφωνήσει στην αναγκαιότητα του έργου και δεν αποκλείουν, υπό προϋποθέσεις και τη συμμετοχή τους, αν και η ώρα της αλήθειας θα έρθει μόνον όταν προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Η διοίκηση του ΟΤΕ έχει πει σχετικά ότι μακροπρόθεσμα ο σχεδιασμός της περιλαμβάνει και το FTTH καθώς και ότι αναμένει τον τελικό σχεδιασμό του υπουργείου αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του Οργανισμού στο έργο.

Στους πιθανούς ενδιαφερόμενους για την κατασκευή του έργου είναι επίσης οι εταιρείες κατασκευής τηλεπικοινωνιακού υλικού, αλλά και οι κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας.

Το σχέδιο θα αφορά τη σύνδεση με οπτική ίνα 2 εκατ. σπιτιών και επιχειρήσεων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε ορισμένες άλλες μεγάλες πόλεις, περίπου 15.

Το βασικό προτεινόμενο σενάριο για το έργο προβλέπει δημιουργία δικτύου FTTH σε λιγότερες περιοχές από ό,τι αρχικά είχε υπολογισθεί και κομβικό σημείο της νέας πρότασης είναι η απόδοση που θα έχει για τον επενδυτή και η οποία εκτιμάται στο 15%.

Με δεδομένη τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, εκτιμάται ότι και το 2012 θα αναλωθεί στα διαδικαστικά θέματα. Πιθανό είναι ακόμα η επόμενη κυβέρνηση να θελήσει να εξετάσει εκ νέου το θέμα και τότε να παρατηρηθούν μεγαλύτερες καθυστερήσεις.

Το εν λόγω έργο συζητείται τουλάχιστον τα τελευταία 4 χρόνια χωρίς να προχωρά η υλοποίησή του εξαιτίας των συνεχών αλλαγών στην ηγεσία του ΥΠΥΜΕΔ, κυρίως όμως σήμερα λόγω των αδιεξόδων αναφορικά με τις δυνατότητες χρηματοδότησής του, όπως άλλωστε τα περισσότερα έργα. Η Ελλάδα, αν και ξεκίνησε νωρίς την προεργασία, τώρα κινδυνεύει και πάλι να μείνει ουραγός στις εξελίξεις ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς που θα επιτρέψουν μεγαλύτερες ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο και νέες αμφίδρομες υπηρεσίες.

Η δημιουργία δικτύου FTTH περιλαμβάνεται στην Εθνική Στρατηγική για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και τις ΤΠΕ, καθώς ο στόχος για το 2020 στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ταχύτητες στο Διαδίκτυο για όλους τουλάχιστον 30 Mbps.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/news/pstory.asp?id=2139881