Το Facebook ετοιμάζει εφαρμογή που θα αναγνωρίζει το πρόσωπο του χρήστη

74

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Facebook ετοιμάζει πειραματικό αλγόριθμο που θα επιτρέπει την αναγνώριση του προσώπου ακόμα και αν η φωτογραφία δεν είναι καλής ποιότητας.

Το ανθρώπινο μάτι είναι ικανό να αναγνωρίσει κάποιον χάρη σε στοιχεία που βρίσκονται αποθηκευμένα στη μνήμη και δεν έχουν σχέση με το πρόσωπο, όπως τα μαλλιά, ο ρουχισμός, ο σωματότυπος και η στάση του σώματος. Οι μηχανές, όμως, δεν είχαν έως σήμερα την ικανότητα αυτή. «Χρησιμοποιούμε πολλά στοιχεία. Οι άνθρωποι έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που μπορεί κανείς να αναγνωρίσει ακόμη και αν τους κοιτάξει από πίσω. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να αναγνωρίσει τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ πολύ εύκολα, καθώς φοράει πάντα γκρίζο μπλουζάκι», λέει ο Γιαν Λεκούν, επικεφαλής του τομέα τεχνητής νοημοσύνης του Facebook.

Ομάδα επιστημόνων στο Μένλο Παρκ προσπαθεί να «διδάξει» Η/Υ να αξιοποιούν τα χαρακτηριστικά για να αναγνωρίζουν ανθρώπους σε φωτογραφίες, ακόμη και αν οι εικόνες δεν αποτυπώνουν πρόσωπο. Οι ερευνητές εξασφάλισαν 37.000 φωτογραφίες από το Flickr και προσπάθησαν να αναγνωρίσουν 2.400 ανθρώπους. Η εφαρμογή DeepFace που χρησιμοποίησαν είχε ποσοστό επιτυχίας 47%. Οταν, όμως, εφάρμοσαν τον πειραματικό αλγόριθμο, το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 83%.

Προτού βγει στη δοκιμαστική έκδοσή της, η εφαρμογή έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, καθώς αρκετοί πιστεύουν ότι με αυτή την τεχνολογία θα παραβιάζονται οι αρχές σεβασμού της ιδιωτικής ζωής.