Το Dishonored είναι ένα παιχνίδι που ορίζεται από το εξής τρίπτυχο: αθόρυβος, αόρατος, φονικός.

308

Το Dishonored είναι ένα παιχνίδι που ορίζεται από το εξής τρίπτυχο: αθόρυβος, αόρατος, φονικός. Λάθη, σφάλματα και παραλείψεις δεν συγχωρούνται. Ο θάνατος καραδοκεί παντού. Μια σπάνια ευκαιρία να εξασκήσετε τα αντανακλαστικά και την τακτική σας. Σκοτεινές δυνάμεις, υπερφυσικά χαρίσματα κι ατέλειωτες ώρες μακελειού συνθέτουν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της χρονιάς. Τολμήστε! (PCPS4, XboxOne)

 Dishonored11

Το σκηνικό θα σας φανεί απρόσμενα οικείο μια και για τη δημιουργία του χρησιμοποιήθηκαν εικαστικά, αρχιτεκτονικά, τεχνολογικά και περιβαλλοντολογικά στοιχεία από χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Νότιας Γαλλίας και της Ισπανίας. Η ιστορία μας εκτυλίσσεται χρονικά το 1851 στην περιοχή EmpireoftheIsles, όπου κι έχουμε μια κλασσική περίπτωση σφετερισμού θρόνου. Σε πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε την εκθρονισμένη 25χρονη αυτοκράτειρα EmilyKaldwin, καθώς και τον σωματοφύλακα και πατέρα της CorvoAttano.

 

Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, μπορείτε να ολοκληρώσετε το παιχνίδι υποδυόμενοι οποιανδήποτε από τους δυο διαθέσιμους χαρακτήρες. Αξίζει να σημειωθεί πως ο καθένας διαθέτει ξεχωριστές υπερφυσικές δυνάμεις, χαρακτηριστικό που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που θα προσεγγίζετε και θα εξοντώνετε τους αντιπάλους σας -αν αυτό είναι που επιθυμείτε. Ο αντικειμενικός σκοπός όμως παραμένει ο ίδιος, να αποκατασταθεί δηλαδή η Emily Kaldwin στον θρόνο της. Θα πρέπει να γνωρίζετε βέβαια πως η κάθε επιλογή σας έχει άμεσο αντίκτυπο τόσο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα σας όσο και στην εξέλιξη του μύθου.

 

Οι αντίπαλοί σας (μηχανικοί και μη) θα είναι πάντα υπεράριθμοι, οπότε θα πρέπει να επιστρατεύετε συνεχώς τη στρατηγική σας σκέψη καθώς και τα υπερφυσικά σας χαρίσματα ώστε να ισοσκελίζετε αυτήν τη διαφορά. Για να λέμε την αλήθεια, με τις δυνατότητες που έχουν οι χαρακτήρες μπορούν να εξοντώσουν ολάκερες στρατιές. Το πώς αυτό θα καταστεί δυνατό είναι καθαρά θέμα προσωπικής επιλογής. Μπορείτε να εισβάλετε σε ένα καλά φρουρούμενο χώρο αθόρυβα και με προσοχή ώστε να μη γίνετε αντιληπτοί, ή να τους μακελέψετε όλους δίνοντας επικές μάχες.

 Dishonored8

Παρέχεται πλήρης ελευθερία κινήσεων, ενώ η έξυπνη κίνηση της κάμερας που καλύπτει το παιχνίδι αποτελεί εχέγγυο για την καθαρή οπτική γωνία ανά πάσα στιγμή. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που θα εκτιμήσετε όταν θα βρεθείτε σε δαιδαλώδεις διαδρόμους και ορόφους όπου δεν πρέπει να χάσετε τον προσανατολισμό σας.

 

Τα οπλικά συστήματα που έχετε στη διάθεσή σας είναι ακριβή αντίγραφα των πραγματικών της εποχής (1851 μ.Χ.), αλλά αυτό που κάνει τη διαφορά και καθιστά το παιχνίδι πραγματική απόλαυση είναι τα υπερφυσικά σας ταλέντα (τα οποία μάλιστα μπορούν κα να αναβαθμιστούν). Κατ’ αυτόν τον τρόπο υπάρχει το κοινό και στους δύο χαρακτήρες DarkVision, το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να ανιχνεύουν πλήρως τον περιβάλλοντα χώρο. Το πραγματικό γλέντι όμως ξεκινάει όταν αποφασίσετε να παγώσετε τον χρόνο και τηλεμεταφερθείτε σε οποιοδήποτε σημείο του χώρου, να εξαφανίσετε τα πτώματα που αφήνετε πίσω σας, να αποκτήσετε τον έλεγχο ανθρώπων και ζώων, να στρεβλώσετε τη ροή του χρόνου, να τραβήξετε προς τα εσάς και από απόσταση αντικείμενα κι εχθρούς, να αποσπάσετε την προσοχή των αντιπάλων σας και να τους αναισθητοποιήσετε, να τους εξοντώσετε ομαδικά, να κινηθείτε σαν σκιά οπουδήποτε θέλετε χωρίς να σας πάρουν είδηση κ.ο.κ. Σα να μην έφταναν όλα αυτά, έχετε τη δυνατότητα να συνδυάσετε τα υπερφυσικά σας ταλέντα ώστε να προκαλέσετε πραγματικό χάος στις τάξεις του εχθρού, και να απορείτε γιατί πρέπει να έχετε και όπλα στην κατοχή σας αφού η ζημιά που προκαλείται είναι επικών διαστάσεων.

 

Η αποτελεσματικότητά σας εξαρτάται βέβαια από το πόσο καλά κατέχετε αυτές τις δυνάμεις/χαρίσματα. Με λίγη εξάσκηση και αρκετή προσοχή θα διαπιστώσετε πως πρόκειται για μια αρκετά εύκολη υπόθεση μια και η καμπύλη εκμάθησης είναι μικρή.

 

Οι μηχανισμοί του gameplay λειτουργούν άψογα καθιστώντας τον έλεγχο του χαρακτήρα μικρή απόλαυση, ενώ σε παρόμοια επίπεδα κυμαίνεται και η ποιότητα των γραφικών που κλέβουν συχνά πυκνά την παράσταση με τον ρεαλισμό και τη λεπτομερή απόδοση χαρακτήρων αλλά και αντικειμένων. Το Dishonored 2 είναι ένα μικρό έπος που δεν πρέπει να χάσετε!