«Το διαμάντι της Πράγας» στο θέατρο BADMINTON

103

‘Οταν ο δημιουργός του Μαύρου θεάτρου της Πράγας Ζίρι Σρνετς συνάντησε το δημιουργικό ταλέντο των πιο διάσημων καλλιτεχνών της Τσεχίας, γεννήθηκε ένα αριστούργημα! 

Το Εθνικό Θέατρο της Πράγας παρουσιάζει την παράσταση που έχουν λατρέψει ήδη εκατομμύρια επισκέπτες στην πιο ονειρική πόλη της Ευρώπης!

Εμπνευσμένο, φαντασμαγορικό, ποιητικό: το Wonderful Circus(Γουόντερφουλ Σίρκους) , η εμβληματική παράσταση της Laterna Μagika(Λατέρνα Μάτζικα), της ομάδας που άλλαξε το πρόσωπο του τσέχικου θεάτρου, έρχεται στο Badminton!

Από τις 11 ως τις 16 Δεκεμβρίου, η σκηνή του Θεάτρου Badmintonγίνεται μια πελώρια τέντα τσίρκου για να υποδεχτεί μια από τις πιο απολαυστικές παραστάσεις των τελευταίων δεκαετιών. Το WonderfulCircusKouzelný Cirkus στα τσέχικα) είναι ένα σουρεαλιστικό παραμύθι γεμάτο εκρηκτική φαντασία, που από το 1977 που πρωτοπαρουσιάστηκε συνεχίζει να μαγεύει χιλιάδες θεατές, τόσο στην Πράγα, όπου παίζεται αδιάκοπα εδώ και σχεδόν σαράντα χρόνια, όσο και σε όλο τον κόσμο. Μέχρι σήμερα, το έργο έχει συμπληρώσει περισσότερες από 6.000 παραστάσεις στην Τσεχία κι έχει ταξιδέψει σε πάνω από πενήντα πόλεις σε δεκαέξι χώρες, αποτελώντας μακράν την πιο δημοφιλή δημιουργία της LaternaMagika.

Συνδυάζοντας χορό, Μαύρο Θέατρο, πανοραμικές κινηματογραφικές προβολές, παντομίμα και μαριονέτες, το WonderfulCircusαφηγείται την ιστορία δύο κλόουν, οι οποίοι ξεπηδούν μέσ’ από ένα αυγό και περιπλανώνται αναζητώντας την Ομορφιά και την αιώνια νεότητα. Ταυτόχρονα, καλούνται να αποφύγουν τις παγίδες που στήνει ο Γητευτής, ο πανούργος δημιουργός τους. Το ταξίδι των δύο κλόουν, άλλοτε μπουφόνικα αστείο κι άλλοτε τρυφερό και στοχαστικό, μετατρέπεται σε μια γλυκόπικρη αλληγορία για τον αγώνα του ανθρώπου να πραγματώσει τα ιδανικά του, έναν αγώνα που συγκινεί μικρούς και μεγάλους. Η παράσταση έχει γοητεύσει αναρίθμητους θεατές με το χιούμορ και τη χορογραφία της που επιμελήθηκαν πέντε χορογράφοι (με τον περίφημο KarelVrtiškaνα έχει τον πρώτο λόγο), καθώς και με την εναλλαγή των κινηματογραφημένων σκηνών της, που γυρίστηκαν στην ύπαιθρο σε ολόκληρη την Τσεχοσλοβακία. Μάλιστα, το αυθεντικό φιλμ ψηφιοποιήθηκε πρόσφατα στα Barrandov Studios της Πράγας, καθιστώντας ακόμα πιο έντονη την εμπειρία της παράστασης.

Το WonderfulCircus αποτελεί πνευματικό παιδί της Laternamagika, της ομάδας που ιδρύθηκε το 1958 και ανέτρεψε τα δεδομένα του τσέχικου θεάτρου, προτείνοντας ένα πολυμεσικό θέαμα που συνταιριάζει την οικογενειακή ψυχαγωγία με την ποίηση. Κορυφαία μέλη της ομάδας ήταν οι δημιουργοί του WonderfulCircus: ο σπουδαίος κινηματογραφιστής ο Evald Schorm, ο οραματιστής σκηνογράφος Josef Svoboda, ο μαριονετίστας και εμπνευστής του Μαύρου Θεάτρου Jiří Srnec και ο cult σκηνοθέτης Jan Švankmajer.

Από τις 11 ως τις 16 Δεκεμβρίου, γνωρίστε ένα ολοζώντανο κομμάτι της ιστορίας του τσέχικου θεάτρου, ένα «Υπέροχο Τσίρκο» που συνδυάζει απολαυστικό θέαμα και ψυχαγωγία για μικρούς και μεγάλους!

Laterna magika: από την τσέχικη avantgarde στη διεθνή καταξίωση

Η ιστορία της Laternamagikaξεκινά το 1958. «LaternaMagika» ήταν ο τίτλος του καλλιτεχνικού προγράμματος που παρουσίασαν ο σκηνοθέτης AlfrédRadok και ο σκηνογράφος JosefSvoboda στο τσέχικο περίπτερο της EXPO ’58, στις Βρυξέλες. Η επιτυχία ήταν τεράστια κι έτσι, την επόμενη χρονιά, το θέαμα έδωσε το όνομά του στο ανακαινισμένο Θέατρο της Πράγας που στέγασε τις καλλιτεχνικές προσπάθειες των Radok και Svoboda.

Η δεύτερη περίοδος της ομάδας σφραγίζεται από δύο άλλες EXPO, του 1967 και του 1970 σε Μόντρεαλ και Οσάκα αντίστοιχα, καθώς οι δημιουργίες της LaternaMagika εκεί αποθεώνονται και στη συνέχεια περιοδεύουν σ’ όλο τον κόσμο. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, η ομάδα εντάσσεται στο Εθνικό Θέατρο της Τσεχίας, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον JosefSvoboda, ο οποίος αποτέλεσε μέρος αυτής της πρωτοποριακής πρότασης από την αρχική της σύλληψη. Οι παραστάσεις της LaternaMagikaδεν χρησιμοποιούν καθόλου λόγο αλλά αξιοποιούν έναν συνδυασμό κινηματογραφικών προβολών και παραστατικών τεχνών – χορό, μουσική, παντομίμα, Μαύρο Θέατρο κ.λπ.

Μέχρι σήμερα, η κεντρική ιδέα που διατρέχει τις δημιουργίες της ομάδας παραμένει σταθερή: πρόκειται για την αταλάντευτη αναζήτηση ενός θεάτρου που αφηγείται ενδιαφέρουσες, ανθρώπινες ιστορίες μέσω μιας τολμηρής και διαρκώς διευρυνόμενης γκάμας εκφραστικών μέσων.  

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ

ΑΠΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΜΕΧΡΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 8:30μμ

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου: 5:00μμ & 8:30μμ

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου: 12:30μμ & 5:00μμ

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου: 7:00μμ

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Ε ΖΩΝΗ: 20 ευρώ (10 ευρώ)*

Δ ΖΩΝΗ: 26 ευρώ (13 ευρώ)*

Γ ΖΩΝΗ: 32 ευρώ (16 ευρώ)*

Β ΖΩΝΗ: 40 ευρώ (20 ευρώ)*

Α ΖΩΝΗ: 48 ευρώ (24 ευρώ)*

*50% ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΑΝΕΡΓΩΝ