Τι ζητάει η κυβέρνηση από τα ΜΜΕ για τα τέλη συχνοτήτων;

62

Εισφορές ύψους 24.150.633,93 ευρώ διεκδικεί η κυβέρνηση από τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, όπως προκύπτει από σχετικές αποφάσεις του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά που αναρτήθηκαν χθες στη «Διαύγεια», ενώ ζητούνται, επίσης, ως οφειλές παρελθόντων ετών, περί τα 16,6 εκατ. ευρώ από τα συνδρομητικά κανάλια. Τη διεκδίκηση, πάντως, αμφισβητούν από την πλευρά τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί, που παραπέμπουν στις πρόνοιες του Ν.3023/2002 για τη «χρηματοδότηση των κομμάτων από το κράτος, έσοδα και δαπάνες, προβολή και δημοσιότητα», από τις οποίες προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι για την προβολή των εντός Κοινοβουλίου κομμάτων το κράτος επιβάλλει δωρεάν χρόνο προβολής κατά τις προεκλογικές περιόδους.

Η διεκδίκηση του εν λόγω ποσού από τους τηλεοπτικούς σταθμούς αφορά, σύμφωνα με τις αποφάσεις του κ. Παππά, τη μη καταβολή των αναλογούντων στη χρήση συχνοτήτων ποσών για τα έτη 2011, 2012, 2013 και 2014. Οι αποφάσεις παραπέμπουν στις διατάξεις του άρθρου 21 του Ν.2328/1995, με τις οποίες ορίζεται αντάλλαγμα για την άδεια λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών η καταβολή 2% επί των ακαθάριστων εσόδων. Στην αξίωση αυτή της κυβέρνησης, από την πλευρά των τηλεοπτικών σταθμών επισημαίνεται ότι από το 1995, που ψηφίσθηκε ο συγκεκριμένος νόμος, έχουν καταβληθεί περίπου 99 εκατ. ευρώ. Η εικόνα άλλαξε όταν νομοθετήθηκε το 2002 η χορήγηση δωρεάν χρόνου προβολής στα κόμματα, από την οποία προέκυψε θέμα συμψηφισμού των εκατέρωθεν οφειλών, θέμα που δεν φαίνεται να λαμβάνεται υπόψη από τον υπουργό Επικρατείας στις αποφάσεις που έλαβε, παρά το γεγονός ότι δωρεάν χρόνος προβολής προς τα κόμματα διατέθηκε αναλογικά με αποφάσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων, σε όλες τις προεκλογικές περιόδους που μεσολάβησαν. Στο θέμα έλαβε θέση και η Nova, που αναφέρει ότι ο υπολογισμός του ποσού που αναρτήθηκε ως οφειλή της προς το Δημόσιο είναι λανθασμένος.

Εν τω μεταξύ, χθες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Νίκος Νικολόπουλος, επικαλούμενος σχετικές αναφορές του προέδρου του κινήματος «Υπέρβαση», Κ. Τόμπρα, για δάνειο που συνήψε η εταιρεία Καθημερινές Εκδόσεις Α.Ε., κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, με την οποία θέτει ερωτήματα για τις συνθήκες υπό τις οποίες ελήφθη το συγκεκριμένο δάνειο και για το γενικότερο «τοπίο» δανειοδότησης ορισμένων εταιρειών που κατέχουν Μέσα Ενημέρωσης.

Πληροφορίες από “Καθημερινή” και ΑΠΕ-ΜΠΕ