Τι νέο φέρνει το Android P: Θέλει να μας ξεκολλήσει από το smartphone!

690

Κάθε έκδοση του Android είναι αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες. Αισίως λοιπόν φτάνουμε στην ένατη, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο I/O της Google, που απευθύνεται κυρίως σε προγραμματιστές και εργαζόμενους στον κλάδο της κινητής.
Εκεί λοιπόν, όπως αναμενόταν, οι ιθύνοντες της Google αποκάλυψαν (σχεδόν) όλες τις λειτουργίες του νέου λειτουργικού συστήματος Android 9.0 P, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα τη διατηρήσει με μεγάλη διαφορά στην κορυφή.

Τι νέο φέρνει
Το περιβάλλον χρήσης δεν είναι εντυπωσιακά αλλαγμένο, αλλά διαθέτει αρκετές πινελιές ανανέωσης και πουλάριθμες χρηστικές προσθήκες. Τα νέα gestures που προστίθενται επιτρέπουν την ευκολότερη χρήση με το ένα χέρι, ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τις συσκευές που δεν διαθέτουν φυσικό κεντρικό πλήκτρο (home button). Πρόβλεψη υπάρχει επίσης για τις οθόνες με την εγκοπή για την κάμερα (το γνωστό «notch»), αλλά και για συσκευές με διπλή οθόνη.

Συνολικά, καταγράφονται εκατοντάδες μικρές ή μεγαλύτερες αλλαγές που βελτιώνουν την εμπειρία χρήσης. Μεγάλη έμφαση έχει δοθεί και στην ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικότητας, με αυτόνομες ειδοποιήσεις για τα apps που θέλουν να «κατασκοπεύσουν» τον χρήστη.

Αναλυτικά τα νέα γνωρίσματα του Android P
User experience
Πρώτα απ’ όλα, έχουμ τα gestures, που είναι ένας νέος τρόπος για να πλοηγούμαστε στην συσκευή μας. Στην βάση του είναι πολύ κοντά σε αυτό που είδαμε στο iPhone X.Θα έχουμε ένα εικονίδιο home στο κάτω μέρος της οθόνης και όταν θα κάνουμε swipe up θα πηγαίνουμε στο home. Όταν όμως είμαστε στην home screen θα μας πηγαίνει στο multitasking. Όταν θα κάνουμε άλλη μια φορά swipe προς τα πάνω θα μας ανοίγει το app drawer. Με swipe προς τα πλαϊνά θα μπορούμε να εναλλάξουμε τις εφαρμογές μας γρήγορα.

Ψηφιακή Ευεξία
Χρησιμοποιούμε τις συσκευές μας όλο και πιο πολύ και Google το γνωρίζει αυτό. Έτσι αποφάσισε να κάνει κάτι για αυτό, ώστε να μην το παρακάνουμε.
Έτσι θα έχουμε τη χρήση ενός νέου και ενοποιημένου dashboard, ώστε να μας ενημερώνει πόσες φορές ξυπνήσαμε το κινητό μας και πόση ώρα το χρησιμοποιήσαμε. Θα μπορούμε μάλιστα να βάλουμε όρια στη χρήση που κάνουμε, τα οποία όταν τα ξεπερνάμε η συσκευή θα δονείται και θα μας ειδοποιεί.

Android Intelligence
Με αυτή την τεχνολογία θα αποκτήσουμε χαρακτηριστικά που θα μας επιτρέψουν να εκμεταλλευτούμε τη συσκευή μας στο μέγιστο.

Adaptive Battery
Η συσκευή μας χρησιμοποιεί machine learning για να καταλάβει ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούμε και πώς, ώστε να ρυθμίσει το σύστημα ανάλογα. Αυτό μπορεί να φέρει 30% μείωση στα CPU wake-ups, καταναλώνοντας αρκετά λιγότερη μπαταρία.

New Auto Brightness
Τα περισσότερα smartphones βασίζονται στον περιβάλλοντα χώρο και τον φωτισμό, για να ρυθμίσουν τη φωτεινότητα της οθόνης μας. Η προσέγγιση της Google θα επιτρέπει στη συσκευή να μαθαίνει πόση φωτεινότητα θέλουμε σε κάθε εφαρμογή, μέσω της χρήση που κάνουμε. Έτσι, όταν ο χρήστης θα ρυθμίζει τη φωτεινότητα χειροκίνητα σε κάποιες περιπτώσεις, το Android θα μαθαίνει τις συνήθειές μας και θα τις κρατάει για μελλοντική χρήση.

Actions
Με αυτήν τη λειτουργία η συσκευή θα προβλέπει τις λειτουργίες που κάνουμε με τη συσκευής μας, βασιζόμενη στη συνηθισμένη μας χρήση. Για παράδειγμα, όταν βάζουμε τα ακουστικά όπως, η συσκευή θα όπως ρωτάει αν θέλει να εκκινήσουμε την εφαρμογή που εκκινούμε συνήθως.

Slices
Ένα νέο API slice επιτρέπει όπως προγραμματιστές να παρέχουν άμεση πρόσβαση σε βασικά χαρακτηριστικά εφαρμογών απευθείας από την αναζήτηση. Για παράδειγμα, η Lyft χρησιμοποιεί το API slice για να εμφανίσει ένα κομμάτι όπως εφαρμογής όπως στο πλαίσιο όπως αναζήτησης.

Μαθαίνει από τον χρήστη
Όπως βλέπουμε, λοιπόν, η έμφαση δίνεται στην τεχνολογία μηχανικής μάθησης, χάρη στην οποία το κινητό θα προσαρμόζεται στις απαιτήσεις και στη «συμπεριφορά» του εκάστοτε χρήστη. Θα μπορεί, για παράδειγμα, να δίνει προτεραιότητα σε εφαρμογές που χρησιμοποιεί πιο συχνά ο χρήστης, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τόσο μεγαλύτερες ταχύτητες, όσο και χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση.
Αντίστοιχα, θα υπάρχει λειτουργία που θα προσαρμόζει αυτόματα (και πιο αποδοτικά, τουλάχιστον στα χαρτιά, από τις τρέχουσες υλοποιήσεις) τη φωτεινότητα της οθόνης. Η λειτουργία App Actions θα διευκολύνει και θα επιταχύνει στο μέγιστο όλες τις λειτουργίες εντός των εφαρμογών, ενώ θα μεγιστοποιήσουν την απόδοση του Google Assistant.
Ακόμη πιο έξυπνες λειτουργίες θα προσφέρουν τα Slices, προβλέποντας πιθανές ενέργειες του χρήστη, ενώ το σύστημα έξυπνων απαντήσεων που πρωτοείδαμε στο Gmail θα επεκταθεί και σε άλλα apps, ενώ θα λειτουργεί και στην περιοχή των ειδοποιήσεων.

Όχι στην εξάρτηση από το κινητό
Αν και δεν θα το περίμενε κανείς από εταιρεία που προμοτάρει τη χρήση κινητού, η Google παρουσίασε μια σειρά εργαλείων για να δώσει στους εθισμένους χρήστες τη δυνατότητα αφενός να κατανοήσουν το πρόβλημα και αφετέρου να ξοδεύουν λιγότερο χρόνο κολλημένοι στη συσκευή τους.

Το Dashboard, για παράδειγμα, θα επιτρέπει στο χρήστη να ελέγχει τον χρόνο και τον τρόπο χρήσης των εφαρμογών, ενώ το App Timer θα του δίνει τη δυνατότητα να θέτει χρονικά όρια χρήσης. Όπως είδαμε βέβαια και στο demo δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη η απενεργοποίησή τους, αλλά όπως και να ’χει είναι ένα πρώτο βήμα.
Επίσης, όταν φτάνει η ώρα για ύπνο θα ενεργοποιείται το «Μην ενοχλείτε» και η οθόνη θα γίνεται ασπρόμαυρη τόσο για λόγους υπενθύμισης, όσο και για να απαλλάξει τα μάτια μας από τον μπλε φωτισμό, που διαπιστωμένα έχει επιπτώσεις στις συνήθειες ύπνου μας.

Πώς θα ονομάζεται και πότε έρχεται
Αν και ακόμη δεν γνωρίζουμε την πλήρη ονομασία του, είμαστε βέβαιοι ότι θα περιγράφει κάποιο γλυκό που αρχίζει από P, ακολουθώντας τα: Cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, KitKat, Lollipop, Marshmallow, Nougat και Oreo. Κάποιοι ποντάρουν στο Pancake, άλλοι στο Popsicle και οι πιο ψαγμένοι στο Profiterole!
Προς το παρόν μπορούν να το δοκιμάσουν οι κάτοχοι Pixel και Pixel 2 (και των XL μοντέλα), αλλά όχι των παλαιότερων Nexus, ενώ από τρίτους κατασκευαστές συμβατότητα με τη Beta υπάρχει για τα Nokia 7 Plus, Sony Xperia XZ2, Xiaomi Mi MIX 2S, Oppo R15 Pro, Vivo X21, και Essential PH-1, αλλά και με το επερχόμενο OnePlus 6.
H δοκιμαστική έκδοση διατίθεται ήδη, αλλά η τελική έκδοση αναμένεται να διατεθεί το τρίτο τρίμηνο του έτους.