Θετικό πρόσημο στα αποτελέσματα της Wind

96

Το 2011 ολοκληρώθηκε μία 3ετία συνεχιζόμενης διψήφιας πτώσης για την ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας, η οποία είδε τα έσοδά της να συρρικνώνονται κατά περίπου 40%.

Μέσα σε πολύ αντίξοες μακροοικονομικές συνθήκες η WIND Ελλάς κατόρθωσε να σταθεροποιήσει τη θέση της στην αγορά της κινητής και να αυξήσει παράλληλα το μερίδιό της στη σταθερή, αλλάζοντας το μοντέλο λειτουργίας της. Από τις λίγες ελληνικές εταιρείες που δεν βαρύνονται με δανεισμό, η WIND δημιούργησε θετικές ταμειακές ροές ώστε να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες και τις επενδύσεις της αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια, διατηρώντας έτσι την χρηματοοικονομική της αυτονομία. Αν και στο πρώτο εξάμηνο του 2011 το EBITDA της εταιρείας έτρεχε με αρνητικούς ρυθμούς, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους σημείωσε μεγάλη ανάκαμψη, περνώντας σε θετικό ρυθμό αύξησης με αποτέλεσμα το συνολικό EBITDA για το 2011 να διαμορφωθεί στα 152€ εκατ. Η WIND επικεντρώθηκε στην αποτελεσματική διαχείριση του κόστους και τη μείωση των λειτουργικών δαπανών, απελευθερώνοντας κεφάλαια για επενδύσεις σε νέες υποδομές ώστε να θέσει βάσεις μελλοντικής ανάπτυξης.

«Ζήσαμε μία τριετία έντονης ύφεσης, η αγορά της κινητής τηλεφωνίας γύρισε δέκα χρόνια πίσω, στο 2002. Οι πάροχοι επηρεάστηκαν αρνητικά τόσο από τις ειδικές συνθήκες του κλάδου όσο και από το ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον. Με αυτά τα δεδομένα, η WIND έλαβε τα μέτρα της ώστε να προστατέψει όσο το δυνατόν περισσότερο τα μεγέθη της, κάτι που κατάφερε με επιτυχία το 2011. Χωρίς δανεισμό, με ευρεία μείωση στο κόστος λειτουργίας της, διαμορφώνει ένα νέο μοντέλο παρόχου που είναι υγιής χρηματοοικονομικά επιχείρηση, μακριά από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Σήμερα χρηματοδοτούμε με ίδια κεφάλαια τον πλήρη εκσυγχρονισμό του δικτύου μας και όλες τις επενδύσεις που απαιτούνται ώστε να προσφέρουμε στους πελάτες μας αξιόπιστα, οικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες» δήλωσε σχολιάζοντας την πορεία της WIND κατά την περασμένη χρονιά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Νάσος Ζαρκαλής.

WIND – Highlights 2011

 

Τα κύρια επιτεύγματα στην πορεία της εταιρείας την περασμένη χρονιά, ήταν:

 

  • Η ανανέωση της άδειας GSM 900 με συνολικό τίμημα 93,2€ εκατ.
  • Η έναρξη εκσυγχρονισμού του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, από τα μεγαλύτερα έργα υποδομών στη χώρα
  • Η μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 100€ εκατ. (2010-2011)
  • Η ανανέωση και βελτίωση της εικόνας της μάρκας (brand image)
  • Η διαφοροποίηση των εμπορικών προγραμμάτων (συμβόλαια & καρτοκινητή) με δωρεάν χρήση προς όλα τα δίκτυα
  • Η δυναμική προώθηση πακέτων σύγκλισης (κινητής/σταθερής/Internet)
  • Η ενίσχυση της χρήσης υπηρεσιών data μέσω της προώθησης των έξυπνων συσκευών (smartphones)
  • Η αύξηση μεριδίου στη σταθερή τηλεφωνία
  • Ο εξορθολογισμός του δικτύου καταστημάτων WIND με παράλληλη ανανέωση της εικόνας τους
  • Η έναρξη συνεργασίας με την Apple και η διάθεση του iPhone

 

 

Συνοπτικά Οικονομικά στοιχεία WIND Ελλάς – 2011

 

 

συνολικά έσοδα

674€ εκατ.

κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA)1

152€ εκατ.

περιθώριο EBITDA

22,6%

 

Στο πλαίσιο των προβλέψεων που είχε δώσει η εταιρεία για το έτος διαμορφώθηκαν τα οικονομικά στοιχεία της. Το EBITDA του 2011 ξεπέρασε την πρόβλεψη των 150€ εκατ. ενώ αυξημένο κατά 1 μονάδα σε σύγκριση με το 2010, ήταν το περιθώριο EBITDA.

 

Τα έσοδα από σταθερή τηλεφωνία αυξήθηκαν κατά 10% σε ετήσια βάση και ειδικότερα τα έσοδα από συνδέσεις LLU σημείωσαν ετήσια αύξηση 28%.

Η προώθηση των έξυπνων συσκευών (smartphones) οδήγησε σε μεγαλύτερη χρήση των υπηρεσιών δεδομένων, μια σημαντική νέα πηγή εσόδων για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας διεθνώς. Έτσι, το 2011 τα έσοδα από υπηρεσίες mobile Internet της WIND αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 20%, (15% στους συνδρομητές με συμβόλαιο και 100% στους συνδρομητές καρτοκινητής).

Πελατειακή βάση WIND Ελλάς – 2011

 

 

πελάτες κινητής

3,2 εκατ.

πελάτες LLU (σταθερής)

343.000

μέσο έσοδο ανά συνδρομητή κινητής

14€

μέσο έσοδο ανά γραμμή LLU (σταθερής)

30,8€

 

Σε ότι αφορά τους συνδρομητές με συμβόλαιο, η WIND εστίασε στην ποιοτική διαχείριση της πελατειακής της βάσης και στη διατήρηση των πελατών υψηλής αξίας, ιδιαίτερα στα προγράμματα συμβολαίου, όπου το μέσο έσοδο ανά πελάτη (ARPU) σταθεροποιήθηκε κατά την διάρκεια του έτους. Στην καρτοκινητή τηλεφωνία οι ενεργοί χρήστες αυξήθηκαν κατά 11%.

 

Στη σταθερή τηλεφωνία, οι LLU συνδρομητές αυξήθηκαν κατά 27% στη διάρκεια του έτους φτάνοντας τις 343.000. Συνολικά η WIND αύξησε στο 20,6% το μερίδιο της στην ελληνική αγορά LLU αποκτώντας το 26% των νέων συνδέσεων LLU του 2011.

Τα πακέτα σύγκλισης (κινητή/σταθερή/internet) σημείωσαν επίσης πολύ καλές επιδόσεις το 2011 ξεπερνώντας τους 100.000 συνδρομητές, σχεδόν δηλαδή το 30% της βάσης των LLU πελατών WIND.

 

Επενδύσεις με ίδια κεφάλαια – Εκσυγχρονισμός δικτύου

 

Συνολικές επενδύσεις 2011

86,7€ εκατ.

Έχοντας θετικές ταμειακές ροές η WIND χρηματοδότησε με ίδια κεφάλαια το σύνολο των επενδύσεών της για το 2011 αλλά και τις μη – λειτουργικές εφάπαξ δαπάνες ύψους 119€ εκατ. στις οποίες περιλαμβάνεται η καταβολή 65€ εκατ. για την ανανέωση της άδειας GSM 900. Οι επενδύσεις σε υποδομές αφορούν κατά κύριο λόγο τον πλήρη εκσυγχρονισμό του δικτύου της WIND, που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2011 και θα ολοκληρωθεί σε ορίζοντα τριετίας, με ανάδοχο την Huawei.

Η πορεία του συγκεκριμένου έργου προχωρά σταθερά καθώς το 2011 κάλυψε το 60% των σταθμών βάσης στην Αθήνα και το 75% των σταθμών βάσης στη Θεσσαλονίκη. Το έργο εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τέλος Μαρτίου 2012 θα έχει ολοκληρωθεί κατά 100% ο εκσυγχρονισμός του δικτύου WIND στη Θεσσαλονίκη και 90% στην Αθήνα. Αποτέλεσμα του έργου θα είναι η παροχή υπηρεσιών κινητής ευρυζωνικότητας (Mobile broadband) με ταχύτητες που φτάνουν τα 42 Μbps.

Οι συνολικές επενδύσεις μέχρι την ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού του δικτύου και λοιπών τεχνολογικών υποδομών θα ξεπεράσουν τα 300€ εκατ.