Θετικές οι πρώτες εντυπώσεις για το Firefox OS (videos)

75

Κυκλοφορεί ήδη στην Ελλάδα το Alcatel One Touch Fire με ενσωματωμένο το νέο λειτουργικό σύστημα Firefox OS της Mozilla, για smartphones ακόμη πιο οικονομικά και φιλικά στη χρήση. Η συσκευή κυκλοφορεί αποκλειστικά από την Cosmote στην Ελλάδα, με τη μητρική της εταιρεία Deutsche Telekom να αποτελεί έναν από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που αποφάσισαν να υποστηρίξουν το λανσάρισμα του νέου λειτουργικού. Επίσης, αναμένονται και άλλες συσκευές με το ίδιο λειτουργικό.

 

Ο σκοπός της Mozilla είναι να καταστήσει το Firefox OS όσον το δυνατόν πιο ανταγωνιστικό απέναντι στο Android και το iOS. Το νέο λειτουργικό έχει ως εφόδια ότι είναι «ανοιχτό» και κατασκευασμένο βάσει της γλώσσας προγραμματισμού HTML5. Που σημαίνει ότι εύκολο τα προγράμματα να μετατραπούν σε εφαρμογές για το online κατάστημα της Mozilla (Mozilla Marketplace), εμπλουτίζοντας το διαθέσιμο περιεχόμενο. Ακόμη, δεν απαιτεί ισχυρούς επεξεργαστές και μεγάλη μνήμη RAM για να υποστηριχθεί.

 

Δοκιμάζοντάς το…

 

Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το Firefox OS μέσω της συσκευής Alcatel One Touch Fire που μας παραχώρησε η Cosmote. Γενικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα εύχρηστο κινητό τηλέφωνο, που αφήνει πολλές υποσχέσεις αλλά βρίσκεται ακόμη στα πρώτα του στάδια. Είναι εύκολο να εξοικειωθεί ο καθένας μαζί του!

 

Επειδή το Firefox OS κάνει τα πρώτα του βήματα, αντιγράφει από τα Android και iOS μερικές λειτουργίες, όπως τη μετακίνηση εφαρμογών ή τη διαγραφή τους, αλλά και τη δυνατότητα εμφάνισης των εφαρμογών που «τρέχουν» στο παρασκήνιο πατώντας παρατεταμένα το κεντρικό πλήκτρο. Πρωτοτυπεί όμως με τη Δυναμική Αναζήτηση…

 

Πληκτρολογώντας στο παράθυρο της Δυναμικής Αναζήτησης οποιαδήποτε λέξη (π.χ. ένα μουσικό συγκρότημα), θα εμφανιστούν σχετικές ιστοσελίδες ή ιντερνετικά προγράμματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς να εγκατασταθούν στο τηλέφωνο, και μάλιστα με προσαρμοσμένο τοπικά το περιεχόμενό τους. Επίσης, αυτό που είπαμε και στην αρχή, δεν έχει απαιτήσεις. Με μονοπύρηνο επεξεργαστή και RAM 256 MB το λειτουργικό αποδίδει αρκετά ικανοποιητικά.

 

Ως προς τις εφαρμογές, υπάρχουν δημοφιλή προγράμματα όπως το YouTube ή το Facebook, αλλά δεν έχουν κάποιες λειτουργίες που συναντούμε στις εκδόσεις άλλων λειτουργικών. Επίσης, το Mozilla Marketplace δεν έχει πολλά applications – προς το παρόν. Αλλά σίγουρα τα παραπάνω είναι θέμα χρόνου να εμπλουτιστούν με νέες ιδέες και πολυάριθμες εφαρμογές που θα εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες του λειτουργικού της Mozilla.

 

Αύριο, Τετάρτη, Cosmote και Mozilla διοργανώνουν ένα ολοήμερο event για την προβολή του νέου λειτουργικού, αλλά και έναν διαγωνισμό για την ανάπτυξη εφαρμογών από ελληνικές ομάδες προγραμματιστών.