Τεχνολογία 5G

130

ΕΕ & Ιαπωνία ενώνουν τις δυνάμεις

Άλλη μια συμμαχία, μετά από την αντίστοιχη με τη Νότια Κορέα, εξασφάλισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, με αντικείμενο την ανάπτυξη δικτύων 5G, συνάπτοντας μια συμφωνία-ορόσημο με την Ιαπωνία.

Στο πλαίσιο της Συνόδου ΕΕ-Ιαπωνίας, που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον τομέα των δικτύων 5ης γενιάς. Την κοινή δήλωση για τη συνεργασία των δύο μερών υπέγραψαν ο ιάπωνας υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών, κ. Sanae Takaichi, και ο ευρωπαίος επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, κ. Günther H. Oettinger. Η συμφωνία με την Ιαπωνία έρχεται έναν χρόνο μετά από τη συμφωνία της ΕΕ με τη Νότια Κορέα, με αντικείμενο το 5G, ενώ η ευρωπαϊκή πλευρά επιδιώκει έναν αντίστοιχο συνασπισμό δυνάμεων και με την Κίνα.

Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας για το 5G αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στο να θέσει τους βασικούς κανόνες και τα χρονοδιαγράμματα για την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G, με στόχο να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση της προόδου που θα επιτευχθεί έως τα τέλη του 2015. Επίσης, οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για την καθιέρωση των παγκόσμιων standards για την αγορά του 5G, αποσαφηνίζοντας ποια τμήματα του ραδιοφάσματος μπορούν να εναρμονιστούν, ώστε να καλύψουν τις απαιτήσεις των δικτύων 5G. Στο πλαίσιο αυτό, ΕΕ και Ιαπωνία δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη κοινών προτύπων για το 5G, μέσα και από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών και την Παγκόσμια Διάσκεψη Ραδιοεπικοινωνιών. Αντικείμενο της συνεργασίας των δύο πλευρών αποτελούν και οι εφαρμογές (applications) στα δίκτυα 5G και σε τομείς, όπως τα διασυνδεδεμένα αυτοκίνητα και το e-health.

Τέλος, ΕΕ και Ιαπωνία δεσμεύτηκαν να επενδύσουν 12 εκατ. ευρώ την προσεχή διετία σε projects σχετικά με το 5G, κυρίως στους τομείς του Internet of Things, του Cloud και των Big Data platforms. Να σημειωθεί ότι το Τόκιο έχει εκφράσει την επιθυμία να είναι “5G ready” για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Το μέλλον

Σύμφωνα με τις υφιστάμενες εκτιμήσεις, το 5G αναμένεται να γίνει εμπορικά διαθέσιμο το 2020 και η τεχνολογία αναμένεται να έχει ταχύτερη διείσδυση απ’ ό,τι το 4G LTE, όπως ακριβώς το 4G αναπτύχθηκε ταχύτερα από το 3G. Η διαφορά είναι ότι, εκτός από τις νέες τεχνολογίες ραδιοπομπών, το 5G θα αξιοποιήσει, επίσης, εξελιγμένες εκδόσεις των υφιστάμενων δικτύων (3G και 4G), την τεχνολογία νέφους και άλλες βασικές τεχνολογίες, για να εξυπηρετήσει χιλιάδες νέους τρόπους με τους οποίους θα χρησιμοποιηθούν οι κινητές επικοινωνίες. Η ανάπτυξη του 5G θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στις νέες περιπτώσεις χρήσης, ειδικά στις επικοινωνίες μεταξύ μηχανών.

Για τους καταναλωτές, το δίκτυο 5G συνεπάγεται πως οι χρήστες συσκευών κινητής τηλεφωνίας θα μπορούν να κατεβάζουν μία ταινία high definition, διάρκειας μίας ώρας, σε μόλις έξι δευτερόλεπτα. H θέση της ΕΕ Η ΕΕ επιχειρεί να καλύψει το χαμένο έδαφος σε επίπεδο συνδεσιμότητας, έναντι των διεθνών ανταγωνιστών της, δηλώνοντας παρούσα στην ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς, με στόχο να εξασφαλίσει ταχύτητες 5G στους ευρωπαίους πολίτες.

Με δεδομένη την απόφαση της ΕΕ τα πρώτα δίκτυα 5G να είναι γεγονός για την Ευρώπη την περίοδο 2020 – 2025, ο επίτροπος Oettinger έχει διευκρινίσει ότι σε επίπεδο χρηματοδότησης έχει ήδη γίνει μια σειρά από ενέργειες, προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή παρουσία στα δίκτυα 5ης γενιάς.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020 έχουν ήδη δεσμευθεί κονδύλια 700 εκατ. ευρώ, με στόχο ακριβώς την ενίσχυση των επενδύσεων σε δίκτυα 5G. Από την πλευρά της, η ευρωπαϊκή βιομηχανία των ΤΠΕ έχει δεσμευτεί, μέσω της πρωτοβουλίας 5G Public-Private Partnership, να ενώσει τις δυνάμεις της ώστε οι συγκεκριμένες επενδύσεις να πενταπλασιαστούν, με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα. 

Πρόσφατα, επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επένδυση 50 εκατ. ευρώ στο METIS, ένα από τα προγράμματα που δουλεύουν στα 5G δίκτυα. Επιπλέον, όπως τόνισε ο επίτροπος και η νέα αναπτυξιακή ατζέντα της ΕΕ, ύψους 315 δισ. ευρώ, θα εστιάσει σημαντικό τμήμα των επενδύσεων της σε δίκτυα νέας γενιάς, που θα ανοίξουν τον δρόμο για την ψηφιοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη επίκειται η ανακοίνωση της χρηματοδότησης 20 ερευνητικών σχεδίων, με αντικείμενο το 5G, με κονδύλια της τάξης των 125 εκατ. ευρώ.