Τέλος η Globo από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου

83

Εκτός του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου οδηγούν οι βρετανικές αρχές την Globo PLC, στον απόηχο του οικονομικού σκανδάλου που ξέσπασε προ 15νθήμερου, όταν το αμερικανικό hedge fund Quintessential Capital Management δημοσιοποίησε έκθεση στην οποία διατυπώνονταν κατηγορίες περί συστηματικής παραποίησης των οικονομικών στοιχείων του ελληνικών συμφερόντων ομίλου παραγωγής λογισμικού.
 
Οι διαχειριστές που έχουν αναλάβει τον έλεγχο της εταιρείας με ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως οι τίτλοι της εταιρείας στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου όπου βρισκόταν υπο διαπραγμάτευση θα ακυρωθούν, καθώς θεωρούν πως από τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα μελλοντικό όφελος για τους μετόχους. Η διαγραφή της Globo από το ΑΙΜ θα λάβει χώρα την 1η Δεκεμβρίου.
 
Η εξέλιξη αυτή φέρνει ακόμα πιο κοντά το ενδεχόμενο να οδηγηθεί σε πτώχευση η εταιρεία και να αξιοποιηθούν τα περιουσιακά της στοιχεία προς ικανοποίηση των πιστωτών της. Αντιμέτωποι με την πραγματικότητα αυτή βρίσκονται τόσο η μέχρι πρότινος διοίκηση, όσο και οι εργαζόμενοι στους οποίους δεν έχει καταβληθεί η μισθοδοσία του προηγούμενου μήνα, ενώ άλλοι, δεν θυγατρικές του εξωτερικού έχουν ήδη ενημερωθεί για τον τερματισμό της σύμβασής τους.  
 
Η διαγραφή της εταιρείας από το ΑΙΜ μεταφράζεται σε απώλεια κάθε μετοχικής αξίας που υπήρχε στην εταιρεία, στην οποία κύριοι μέτοχοι ήταν οι Hargreaves Lansdown Asset Mgt (6,67%), Forum Venture Capital GmbH (6%), TD Direct Investing (5,50%), Forum European Smallcaps GmbH (5%) και Barclays Wealth (4,70%). Ο κύριος μέτοχος, ο Κωστής Παπαδημητρακόπουλος κατέχει το 7,42% της εταιρείας, έχοντας πουλήσει σχεδόν τα 2/3 των μετοχών του πριν δημοσιοποιηθεί το report της Quintessential Capital Management (QCM) και ακολουθήσει η αναστολή της μετοχής, κίνηση που ελέγχεται από τις βρετανικές αρχές.
 
Υπενθυμίζεται πως η Globo PLC βρίσκεται υπό διαχειριστικό έλεγχο έπειτα από δικαστική απόφαση στη Μ. Βρετανία. Στόχος να διερευνηθούν οι κατηγορίες του Quintessential Capital Management (η επενδυτική στρατηγική του οποίου βασίζεται στο “σορτάρισμα” μετοχών και, άρα, την καταγραφή υπεραξιών από την πτώση τους) περί συστηματικής παραποίησης των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας παραγωγής λογισμικού. Το fund ανέφερε πως αδυνατούσε να εντοπίσει πελάτες της Globo και μεταπωλητές των προϊόντων της και υποστήριζε σε 39σέλιδη έκθεσή του ότι η Globo χειραγωγεί τουλάχιστον το 60% των οικονομικών της στοιχείων μέσω “ανύπαρκτων διανομέων”, “κατασκευασμένων πωλήσεων”, “εταιρειών – πυραμίδων”, “εικονικών εταιρειών” και “εικονικών τιμολογίων”.

Αν και τα στελέχη της Globo PLC και αρχικά διέψευσαν πλήρως όλους τους ισχυρισμούς, στη συνέχεια παραιτήθηκαν. Η εταιρεία ζήτησε την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της στην αγορά ΑΙΜ του LSE όπου είναι εισηγμένη και ξεκίνησε έρευνα από τη βρετανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Πλέον η εταιρεία τελεί υπό διαχειριστικό έλεγχο και έχει οριστεί επιτροπή συνδίκων που ανέλαβε τον έλεγχό της. 

Πληροφορίες από το capital.gr