Τα τρία σενάρια για το μέλλον της Forthnet…

76

Όσοι από τους συνδρομή-τές της Nova παρακολουθούν τις εξαιρετικές εκπομπές του National Geographic για την άγρια φύση, συχνά έχουν διαπιστώσει πως ζώα-κυνηγοί έχουν αναπτύξει στη διάρκεια της εξελικτικής τους πορείας μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη ικανότητα να εξασφαλίζουν την τροφή τους. Κυνηγώντας αγεληδόν, οι πιθανότητες επιτυχίας -ακόμα και σε πολύ μεγαλύτερα θηράματα- είναι συντριπτικά μεγαλύτερες από ό,τι κατά μόνας.

Ενδεχομένως, οι επικεφαλής των Vodafone και Wind να μη χρειάστηκε να παρακολουθήσουν τα συγκεκριμένα ντοκιμαντέρ για να αντιληφθούν πως, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, θα είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχουν τον κοινό τους στόχο, που δεν είναι άλλος από το να καταστούν ρυθμιστές των αποφάσεων στη Forthnet, η οποία έχει αναδειχθεί σε λυδία λίθο του εν εξελίξει consolidation στον εγχώριο τηλεπικοινωνιακό κλάδο.

Τι συνέβη με τους Άραβες
Πώς, όμως, από τον σκληρό ανταγωνισμό των δύο εταιρειών να αποκτήσουν θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet (σ.σ.: η Wind Hellas έφτασε να κατέχει το 33% και η Vodafone το 6,51%), φτάσαμε στη συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδας, με την οποία η Vodafone αποκτά δικαίωμα προαίρεσης (μπορεί να εξασκηθεί κατά τη συμπλήρωση ενός έτους από την υπογραφή της συμφωνίας) για την απόκτηση ποσοστού 13,25%, από το 33% που συνολικά κατέχει η Wind Hellas στη Forthnet;

Η πλευρά των «μνηστήρων» διατείνεται πως η Emirates International Telecomunications (ΕΙΤ), που κατέχει το 44% της Forthnet, δεν επέδειξε μια ρεαλιστική διάθεση υλοποίησης ενός συνολικού deal για τη Forthnet. Υποστηρίζουν πως η υπόθεση εκτυλίχθηκε σε «παζάρι» και προχωρούν ένα βήμα παρακάτω, λέγοντας πως οι Άραβες «πέρασαν κόκκινες γραμμές». Από το ρεπορτάζ προκύπτει πως το ζήτημα των «γραμμών» αυτών αφορά την αθέτηση συμφωνιών που είχαν επιτευχθεί κυριολεκτικά στο παρά πέντε, κάτι που, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνεται αρμοδίως. Από την πλευρά τους, πηγές που πρόσκεινται στην πλευρά των βασικών μετόχων των Αράβων τηρούν στάση αναμονής εν όψει εξελίξεων και περιορίζονται να αναφέρουν πως επί του παρόντος δεν έχει υπάρξει ουσιώδης μεταβολή της υφιστάμενης κατάστασης στην εισηγμένη.

Τα νέα δεδομένα
Στην αγορά, πάντως, ήδη έχουν ξεκινήσει να σταθμίζουν τον αντίκτυπο από τη σύμπραξη των Vodafone και Wind, με στόχο την ανάληψη πρωτεύοντα ρόλου στην υπόθεση Forthnet. Τα δεδομένα, όπως έχουν διαμορφωθεί, έχουν ως εξής: Vodafone και Wind Hellas έχουν συγκροτήσει ένα μέτωπο που αθροιστικά ελέγχει ποσοστό κοντά στο 40% της εισηγμένης, έναντι 44% της ΕΙΤ, με στόχο να πετύχουν, αντί ενός εύλογου τιμήματος, να αποκτήσουν τον έλεγχο της εισηγμένης. Τα σενάρια, με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι τρία:

Οι Άραβες της ΕΙΤ να έρθουν τελικώς σε συμφωνία με το κοινό σχήμα Vodafone-Wind, κάτι που αυτόματα αλλάζει τα δεδομένα, δημιουργώντας ένα αντίπαλο δέος στον ΟΤΕ.

Η ΕΙΤ να απορρίψει νέα πρόταση του σχήματος Vodafone-Wind και να επιδιώξει την πώληση του 44%, που κατέχει, σε τρίτο παίκτη ή ακόμα και να παραμείνει μέτοχος στη Forthnet.

Εάν γίνει πράξη το δεύτερο σενάριο, Vodafone και Wind αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την αύξηση του ποσοστού τους στη Forthnet, επιδιώκοντας να αποκτήσουν τη συμμετοχή του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ) της Κρήτης (κατέχει το 4,2%) ή άλλων (ιδιωτών και μη) μετόχων.

Στην πράξη, έχει φανεί πως το Vodafone Group διαθέτει την ευελιξία και την κεφαλαιακή ικανότητα να κινηθεί αποτελεσματικά, προκειμένου να υλοποιήσει την στρατηγική του.

Το μόνο βέβαιο είναι πως ανοίγει ξανά ακόμα ένας γύρος συγκέντρωσης της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, με τους γνώστες του χώρου να μιλούν περί δημιουργίας τριών ισχυρών πόλων μέσα στα επόμενα χρόνια.

Απότοκος, πάντως, της αναζωπύρωσης των εξελίξεων ήταν η ραγδαία άνοδος της μετοχής της Forthnet, που σε δύο συνεδριάσεις (10 και 11/6) ενισχύθηκε σε ποσοστό 29,2%.

Ο παράγοντας Vodafone και π Hellas online

Η ολοκλήρωση του deal για την πώληση ποσοστού 45% στην αμερικανική θυγατρική της Verizon Wireless έναντι 130 δισ. δολαρίων έχει γεμίσει τα ταμεία του βρετανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου, που, με τη σειρά του, έχει αποδυθεί σε ένα μπαράζ εξαγορών για την ενίσχυση της θέσης του σε Ευρώπη και Ασία.

Έχοντας αποκτήσει ήδη τη γερμανική Kabel Deutschland Holding, τον περασμένο Μάρτιο προχώρησε στην εξαγορά της μεγαλύτερης ισπανικής καλωδιακής εταιρείας, Ono, έναντι 7,2 δισ. ευρώ, και έναν μήνα αργότερα αύξησε στο 89,03% τη συμμετοχή της στη Vodafone India Ltd. Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας με βάση τους συνδρομητές (πίσω μόνο από την China Mobile Ltd), έχοντας πλέον άφθονο ρευστό, εστιάζει σε συμφωνίες και εξαγορές στον κατακερματισμένο ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό κλάδο, καθώς οι εταιρείες κινητής αναζητούν assets στη σταθερή τηλεφωνία για να τονώσουν τις δρα-στηριότητές τους.

Υπό το πρίσμα αυτό, παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα είναι ταχύτατες και, για πολλούς, θα φέρουν ανατροπές στον τηλεπικοινωνιακό χάρτη. Προς την κατεύθυνση αυτή διακριτικά πιέζουν και οι τράπεζες που έχουν δανείσει σημαντικά κεφάλαια στον κλάδο.

Παράλληλα με τις διεργασίες στο μέτωπο της Κάντζας, αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως το θέμα της εξαγοράς της Hellas online από τη Vodafone παραμένει στο τραπέζι και αποτελεί θέμα χρόνου η ολοκλήρωση της συμφωνίας. Σύμφωνα με όσα είχαν έρθει στη δημοσιότητα, το σενάριο ολοκλήρωσης της συμφωνίας για την απόκτηση της πλειοψηφικής συμμετοχής (57%) της Intracom Holdings στη Hol περιλαμβάνει και την κατάθεση δημόσιας πρότασης που θα διατυπώσει η Vodafone για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Hol και εν συνεχεία της εξόδου από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο” της 14ης Ιουνίου