Συνέντευξη Τσαμάζ στο Reuters

112

Σε περαιτέρω μειώσεις μισθών σχεδιάζει να προχωρήσει ο ΟΤΕ, προκειμένου να διασφαλίσει το μέλλον του Οργανισμού καθώς το αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο επιδεινώνει τις απώλειες πελατών που ήδη σημειώνονται λόγω της ύφεσης στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο Reuters, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε πως η ελληνική μονάδα σταθερής τηλεφωνίας χάνει περίπου 100.000 πελάτες κάθε τρίμηνο, καθώς επιλέγουν μικρότερους εναλλακτικούς παρόχους οι οποίοι επωφελούνται των πολιτικών της ΕΕΤΤ για μείωση των τιμών του ΟΤΕ.

«Ο ρυθμιστής δημιουργεί στον ΟΤΕ μεγαλύτερο πρόβλημα απ’ ότι η οικονομική κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμάζ. «Αισθανόμαστε ότι είμαστε ο εύκολος στόχος… η εταιρεία δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι, είναι θέμα επιβίωσης», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, ο ΟΤΕ πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους στην μονάδα σταθερής τηλεφωνίας για τη μείωση των μπόνους πέραν των βασικών μισθών και για την κατάργηση της πρακτικής των αυτόματων αυξήσεων των αμοιβών για κάθε χρόνο απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη.

 

Αυτές οι αλλαγές θα βοηθήσουν την εταιρεία να μειώσει το εργατικό κόστος τα επόμενα τρία χρόνια περισσότερο από τα 160 εκατ. ευρώ που ήταν ο στόχος της συμφωνίας η οποία συνάφθηκε πέρυσι για τους μισθούς της περιόδου 2012-2014.

«Ο στόχος των 160 εκατ. ευρώ θα αυξηθεί», δήλωσε ο κ. Τσαμάζ. «Οι συζητήσεις με το συνδικάτο των εργαζομένων αναμένεται να ξεκινήσουν εντός των επόμενων δυο-τριών μηνών».

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Σεπτέμβριο, οι εργαζόμενοι του τομέα σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα συμφώνησαν σε μειώσεις μισθών κατά περίπου 11% με εγγύηση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις.

Ο κ. Τσαμάζ δήλωσε πως θα τηρήσει τη συμφωνία αυτή, παρά τη νέα νομοθεσία που πέρασε τον περασμένο μήνα για τα εργασιακά.

«Η νέα νομοθεσία καταργεί τη μονιμότητα στον ΟΤΕ, έτσι είναι προς το συμφέρον του συνδικάτου των εργαζομένων να τηρήσουν τη συμφωνία που έχουμε για τα επόμενα τρία χρόνια και να υπάρξει αμοιβαία συμφωνία για περαιτέρω περικοπές», σημείωσε ο κ. Τσαμάζ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΟΤΕ στοχεύει σε μείωση του εργατικού κόστους από το 35% των εσόδων στο 22-23% τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, μέσω μειώσεων μισθών και προσλήψεων λιγότερων εργαζομένων για την αντικατάσταση αυτών που συνταξιοδοτούνται. Επίσης, η εταιρεία σχεδιάζει να προχωρήσει σε περαιτέρω προγράμματα εθελουσίας εξόδου, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις υποσχέσεις της για αλλαγή της φορολογικής αντιμετώπισής τους.

Σε ότι αφορά τις υπηρεσίες του ΟΤΕ, ο κ. Τσαμάζ δήλωσε πως λόγω των καθυστερήσεων και των λογιστικών πρακτικών της ρυθμιστικής αρχής, οι τιμές του ΟΤΕ είναι περίπου 50% υψηλότερες από αυτές των ανταγωνιστών. Η εταιρεία ευελπιστεί πως θα λάβει την άδεια για τα νέα πακέτα, που θα μειώνουν το χάσμα τιμών στο 20-25%, κάτι που θα περιορίσει την απώλεια εσόδων του Οργανισμού φέτος .

Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, η ρυθμιστική αρχή αποκλείει τον ΟΤΕ από την επέκταση των υπηρεσιών υψηλής αξίας όπως το γρήγορο internet VDSL.

Η εταιρεία έχει επίσης ζητήσει από την κυβέρνηση έγκριση για την πώληση της Hellas Sat, στο πλαίσιο των ενεργειών του ΟΤΕ για μείωση του χρέους του.

Σημειώνεται ότι φέτος λήγουν δάνεια ύψους 763 εκατ. ευρώ, ενώ το 2013 λήγουν δάνεια ύψους 894 εκατ. ευρώ και ομόλογα ύψους 1,24 δισ. ευρώ. Όπως επισήμανε ο κ. Τσαμάζ, ο ΟΤΕ δεν θα διανείμει μέρισμα φέτος ενώ είναι πιθανό να πράξει το ίδιο και το 2013.