Στον εισαγγελέα το πόρισμα για τις ευθύνες της ΕΕΤΤ, για την Digea

67

Σε σύγκρουση με απρόβλεπτες διαστάσεις οδηγείται η διαμάχη της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα του αναπληρωτή Υπουργού Υποδομών. Επικοινωνιών και Δικτύων κ. Χρήστου Σπίρτζη (φωτογραφία) με την [ελλείποντος του Προέδρου ] Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών για τον διαγωνισμό παραχώρησης των ψηφιακών συχνοτήτων στην Digea.

Τα μέλη της Διοίκησης της ΕΕΤΤ αρνούνται να παραιτηθούν, όπως απαίτησε ο κ.Χρήστος Σπίρτζης και κατέφυγαν στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταλογίζοντας στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη διάθεση παρέμβαση στο εσωτερικό της Επιτροπής. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια Επίτροπος με επιστολή της στον αναπληρωτή υπουργό ζητάει να ενημερωθεί αν υπήρξε παρέμβαση στη λειτουργία της Ρυθμιστικής Αρχής.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός υποστηρίζει πως η ΕΕΤΤ χειρίστηκε τον διαγωνισμό των ψηφιακών συχνοτήτων με επιζήμιο τρόπο για το Ελληνικό Δημόσιο.

Ηδη διενεργείται έλεγχος των πεπραγμένων της ΕΕΤΤ σχετικά με την διαδικασία που τηρήθηκε για την παραχώρηση των συχνοτήτων στην Digea. Στις προθέσεις του υπουργείου είναι να στείλει τον φάκελο της έρευνας στον Εισαγγελέα για την διερεύνηση ακόμη και ποινικών ευθυνών 

Στο επίκεντρο της διαμάχης είναι η σύμβαση της Digea με το Ελληνικό Δημόσιο που αφορά τη χρήση των ψηφιακών συχνοτήτων για 15 χρόνια. Η μόνη περίπτωση για να προκηρυχθεί εκ νέου διαγωνισμός για τις συχνότητες είναι να κηρυχθεί παράνομη η σύμβαση με την Digea, ώστε να είναι δυνατόν να επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός παραχώρησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων. 

Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό πως η έρευνα έχει χαρακτηρίσει πολλές διαδικασίες ως «παράτυπες», οι οποίες έγιναν με ευθύνη της ΕΕΤΤ. Οι χαρακτηριζόμενες ως παρατυπίες αφορούν σε κινήσεις που οδήγησαν εκτός διεκδίκησης άλλες εταιρείες, αλλά και σε διαδικασίες που μετά τον διαγωνισμό άλλαξαν οι όροι παραχώρησης.

Το ζήτημα των ψηφιακών συχνοτήτων θα απασχολήσει έντονα την πολιτική σκηνή της χώρας καθώς η Κυβέρνηση, υποστηρίζει πως τον Ιούνιο θα φέρει στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την τηλεοπτική αδειοδότηση και τις ψηφιακές συχνότητες. Σε αυτό το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες μας, 
θα συρρικνωθούν και οι αρμοδιότητες της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών,ειδικά στον τομέα της αρμοδιότητας για την προκήρυξη διαγωνισμών παραχώρησης αδειών.

Τέλος το “δωρεάν Wi-Fi”

Για την περιβόητη δράση που είχε ανακοινώσει ο τέως Πρωθυπουργός και το υπουργείο Υποδομών είχε οργανώσει πριν ένα χρόνο συνέντευξη τύπου για να το παρουσιάσει, είχε προβλεφθεί η παροχή δωρεάν Wi-Fi σε 4.000 δημόσιους χώρους 302 δήμων της χώρας, πλην του δήμου της Αθήνας. Η ιδέα μάλιστα ήταν τόσο προωθημένη που προέβλεπε την εγκατάσταση εξοπλισμού σε τηλεφωνικούς θαλάμους, σε αρχαιολογικούς χώρους, νοσοκομεία, λιμάνια και αεροδρόμια! 

Παρά το γεγονός μάλιστα ότι το Wi-Fi με την εξέλιξη της τεχνολογίας θεωρείται μια ξεπερασμένη υπηρεσία όταν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας οργανώνονται γύρω από την νέα γενιά δικτύων (4G plus) που υπόσχονται ακόμη υψηλότερες ταχύτητες και πιο γρήγορο ίντερνετ. Πρόκειται για επενδύσεις που θα υλοποιήσουν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας στο πλαίσιο του πρόσθετου φάσματος συχνοτήτων που απέκτησαν πέρσι, το οποίο απελευθερώθηκε με την μετάβαση της ελληνικής τηλεόρασης στην ψηφιακή εποχή. Ένα επιπλέον στοιχείο που καθιστά προβληματικό το μέτρο είναι ότι το δωρεάν ασύρματο δίκτυο είναι ένα πολυδάπανο έργο, για το οποίο μάλιστα δεν είναι σαφές από ποιον θα συντηρηθεί, όταν ολοκληρωθεί και με τί πόρους.

Η χρηματοδότηση του ασύρματου ίντερνετ ύψους 25 εκατ. ευρώ προερχόταν από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» και συντονιζόταν από την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών του υπουργείου Υποδομών στην οποία επικεφαλής υπήρξε ο κ. Μενέλαος Δασκαλάκης, στενός συνεργάτης του πρώην Πρωθυπουργού και τέως διευθυντής της ΝΔ. 

Μιλώντας πρόσφατα σε τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Σπίρτζης χαρακτήρισε λαϊκίστικο μέτρο το δωρεάν Wi-Fi και υποστήριξε ότι ακόμη και αν είχε ξεκινήσει η υπηρεσία θα ήταν αδύνατο να συντηρηθεί. «Υπήρχε ένα πρόγραμμα στην «Ψηφιακή Σύγκλιση» το οποίο προέβλεπε wi fi για έξι μήνες σε όλους τους Δήμους. Δεν είχε προβλεφθεί πουθενά ποιος θα το λειτουργήσει και ποιος θα αναλάβει το κόστος, δεν είχε προβλεφθεί που θα φυλάσσεται ο εξοπλισμός, ποιος θα είναι υπεύθυνος» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός που μίλησε «για τον κίνδυνο να ξαναγίνει πλιάτσικο με το δημόσιο χρήμα».

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη για το γρήγορο internet αρμόδιο δεν είναι μόνο το υπουργείο και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών αλλά και Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. «Η ΕΕΤΤ και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας πρέπει να κάτσουν σε ένα τραπέζι για να αποφασίσουν πότε θα κάνουν τις επενδύσεις για να έχουμε πιο ασφαλές και γρήγορο Ιnternet».