Στο σχολείο μαθαίνουν ακόμη για τη δισκέτα…

100

Απίστευτο και όμως αληθινό! Την εποχή που παιδιά του δημοτικού έχουν κάποια εξοικείωση με τους υπολογιστές και οι έφηβοι του γυμνασίου πλέον χειρίζονται με μεγάλη άνεση το διαδίκτυο και υπηρεσίες του όπως το Skype, στη σχολική ύλη της δεύτερης τάξης του λυκείου μαθαίνουν ακόμη για τη δισκέτα…

 

«Ένας κοινός εύκαμπτος δίσκος είναι κατασκευασμένος από λεπτό πλαστικό ιντσών, που έχει επαλειφθεί με οξείδια. Ο δίσκος προστατεύεται από έναν εξωτερικό φάκελο. Επειδή ο δίσκος είναι πολύ λεπτός, είναι πολύ εύκαμπτος. Έτσι πήρε το όνομα εύκαμπτος δίσκος (floppy disk)». Αυτό είναι ένα απόσπασμα από το βιβλίο Πληροφορικής του λυκείου και δεν πρόκειται για ιστορική αναδρομή. Μάλιστα, αποτελεί τμήμα του βιβλίου του Μαρκ Σάντερς, που γράφτηκε το 1991 και μεταφράστηκε στα ελληνικά το 1998.

 

Το βιβλίο αποτελεί το επίσημο εγχειρίδιο για το μάθημα της Τεχνολογίας Επικοινωνιών, το οποίο εισήχθη σαν βασικό μάθημα της τεχνολογικής κατεύθυνσης το σχολικό έτος 1998-1999 και εξετάστηκε για πρώτη φορά το 2001. Ήδη από τότε, καθηγητές είχαν επισημάνει τα παρωχημένα θέματα του βιβλίου, προτείνοντας μεταξύ άλλων να μεταφραστεί η νεότερη αμερικανική έκδοση του 1999. Κατά καιρούς, το αίτημα για ανανέωση του μαθήματος επανέρχεται, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί μέχρι σήμερα λύση.

 

Αντίθετα, το υπουργείο Παιδείας παρακάμπτει το πρόβλημα θέτοντας εκτός ύλης τα πλέον παρωχημένα κεφάλαια. «Το αντιμετωπίζουμε σαν ένα μάθημα ιστορίας, να μάθουμε στα παιδιά από πού ξεκίνησαν όλα», λέει στην «Καθημερινή» καθηγητής που διδάσκει το μάθημα. «Είναι ένα βιβλίο που ξεκίνησε με προοπτικές, διδασκόταν στο πρώτο έτος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, αλλά έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε». Όπως λέει ο ίδιος, θεωρητικά ένας μαθητής θα καλύψει τα κενά που αφήνει το συγκεκριμένο βιβλίο με τα μαθήματα της Πληροφορικής και των Δικτύων Υπολογιστών που διδάσκονται επίσης στο λύκειο.