Στις 30/6/2013 οριστικά ψηφιακό σήμα

75

H κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει μέσα στο α’ τρίμηνο του 2012 νόμο που θα καθορίσει ότι η οριστική μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση θα συντελεστεί στις 30/6/2013. Επίσης μέσα στο α’ τρίμηνο του έτους η κυβέρνηση θα πρέπει να μεταφέρει το νέο κοινοτικό πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες στην εθνική νομοθεσία, κάτι που έπρεπε να είχε πράξει μέχρι τον Μάιο του 2011 και δεν έχει συντελεστεί. Τέλος, η τρόικα απαιτεί την άμεση Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που ρυθμίζει θέματα της ταχυδρομικής αγοράς και της αδειοδότησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Σε ό, τι αφορά τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση, με το «σβήσιμο» της αναλογικής μετάδοσης, το νέο Μνημόνιο προβλέπει ότι «η κυβέρνηση (και/ή η ΕΕΤΤ) ορίζει νομικό πλαίσιο που προβλέπει υποχρεωτική ημερομηνία διακοπής της αναλογικής αναμετάδοσης την 30ή Ιουνίου 2013». Στόχος της ρύθμισης είναι η συμμόρφωση της χώρας με τις κοινοτικές συστάσεις για τη μετάβαση στην ψηφιακή μετάδοση ραδιοτηλεοπτικού σήματος, αλλά και η «εκκένωση» των συχνοτήτων στην περιοχή των 800 ΜΗz που αξιοποιούν σήμερα οι αναλογικοί τηλεοπτικοί σταθμοί με στόχο την πώληση τους -κατά πάσα πιθανότητα- στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Η τρόικα απαιτεί η διαβούλευση για την τροποποίηση των σχεδίων αναμετάδοσης τηλεοπτικού σήματος να ολοκληρωθεί στο β’ τρίμηνο του έτους και η μετακίνηση των τηλεοπτικών σταθμών να συντελεστεί στο επόμενο τρίμηνο. Ο διαγωνισμός πώλησης του φάσματος στην περιοχή των 800 MHz -γνωστό και ως «Ψηφιακό Μέρισμα» – πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το β’ τρίμηνο του 2013. Η κυβέρνηση και το Ταμείο Iδιωτικοποιήσεων εκτιμούν ότι, από τη διάθεση των συγκεκριμένων συχνοτήτων θα εισπραχθούν 200 – 300 εκατ. ευρώ. Επίσης στο τέλος του β’ τριμήνου η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει την απόφαση της Κομισιόν σχετικά με την εναρμόνιση των συστημάτων επικοινωνιών στη ζώνη των 800 MHz. Για τη ρύθμιση της Ταχυδρομικής Αγοράς και την αδειοδότηση των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, η τρόικα απαιτεί να γίνει μέσω ΚΥΑ αντί της ψήφισης νόμου στη Βουλή. Η ΚΥΑ απαιτείται να υπογραφεί μέχρι το τέλος του μήνα που διανύουμε. Μέχρι τέλος Μαρτίου η τρόικα απαιτεί τη μεταφορά των Οδηγιών 2009/140/ΕΚ και 2009/136/ΕΚ στο εθνικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.