Στην τελική ευθεία η πώληση του 32,8% της Forthnet

555

Η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τη Forthnet έχει οριστεί για τις 23 Φεβρουαρίου 2018. Ωστόσο η τήρηση του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος αμφισβητείται, καθώς, παρά το γεγονός ότι τυπικά ξεκίνησε ο οικονομικός και νομικός έλεγχος (due dilligence) της Forthnet, εντούτοις το VDR (virtual data room) παραμένει ακόμη κενό ή η διάθεση των εγγράφων γίνεται με το σταγονόμετρο. Ως εκ τούτου η νέα ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών αναμένεται να παραταθεί 5-10 ημέρες από την αρχική ημερομηνία της 23ης Φεβρουαρίου.

Όπως σημειώνει η “Καθημερινή” σε δημοσίευμά της, τόσο οι τράπεζες όσο και το μάνατζμεντ της επιχείρησης επέλεξαν παράδοξο σύστημα ενημέρωσης. Αντί να δημιουργήσουν ένα εικονικό περιβάλλον παροχής πληροφοριών (virtual room), επέλεξαν να κλείσουν αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου, όπου το μάνατζμεντ της επιχείρησης απαντά στα αιτήματα και ερωτήματα των ενδιαφερόμενων επενδυτών. Η διαδικασία ξάφνιασε αφού κάτι τέτοιο δεν συνηθίζεται, παρά μόνο όταν λαμβάνει χώρα δημόσια προσφορά τίτλων στο ευρύ κοινό.

Οι αρχικά ενδιαφερόμενοι ήταν έξι. Εκτός των Vodafone/Wind, ενδιαφέρον είχαν εκφράσει αρχικά οι εταιρείες Αpollo Global Management, Providence (σε συνεργασία με τον Antenna), η Pillarstone, η Odyssey Consulting Management και η Gοlden Tree/Cyrus. Από αυτούς οι τρεις δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον. Πρόκειται για τις Vodafone-Wind που έχουν καταθέσει κοινή πρόταση, την επενδυτική εταιρεία Providence σε συνεργασία με τον Ant1 και την Golden Tree, έναν εκ των βασικών μετόχων της Wind. Πληροφορίες αναφέρουν ιδιαίτερα κινητική την Providence και δευτερευόντως τις Vodafone και Wind. Αντίθετα, υποτονικό είναι το ενδιαφέρον της Apollo Global Management και της Odyssey Consulting.

Η πώληση πάντως της Cyta Hellas έχει θέσει ψηλά τον πήχυ για το τίμημα της Forthnet. Η επιχειρηματική αξία της Forthnet δεν ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία διαθέτει 1 εξατ. πελάτες και κάθε πελάτης της αποτιμάται ότι φέρνει στην εταιρεία περίπου 350 ευρώ. Το εκτιμώμενο ποσό είναι πολύ χαμηλότερο από εκείνο που είχαν προσφέρει οι Vodafone και Wind το 2014 (500 εκατ. ευρώ). Το τίμημα των 350 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι η εταιρεία έχει δανεισμό περίπου 300 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ, σημαίνει μεγάλο “κούρεμα” υποχρεώσεων προς τράπεζες και προμηθευτές.

Πηγή: “Καθημερινή”