Στάση αναμονής για Forthnet/Nova

99

Σε νέα φάση έχει περάσει το σήριαλ Forthnet/Nova, με τους δύο διεκδικητές, ΟΤΕ από τη μία πλευρά και Vodafone/Wind από την άλλη να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, επιχειρώντας ουσιαστικά να κερδίσουν χρόνο και τις πιστώτριες τράπεζες σταδιακά να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες.

Ο Γλαύκος Περσιάνης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της VodafoneHellas, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των υπηρεσιών ασύρματης επικοινωνίας μεταξύ μηχανών (M2M), ανέφερε πως το duediligence για τη Forthnet ολοκληρώθηκε και βάσει της διαδικασίας αυτής θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Συμπλήρωσε, δε, πως το ενδιαφέρον για τη Forthnet είναι υπαρκτό, αν και πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία, αποφεύγοντας, ωστόσο, να σχολιάσει πληροφορίες περί επαφών που πραγματοποίησε η εταιρεία με τις τράπεζες για το συγκεκριμένο θέμα.

Είχε προηγηθεί η αναφορά στα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της Forthnet (δημοσιοποιήθηκαν στις 31/3) ότι “η διαδικασία στη λήξη της τρέχουσας χρήσης ολοκληρώθηκε πλήρως για τον ΟΤΕ” και ότι “έχει ολοκληρωθεί πλήρως και για την Vodafone/Wind”.

Όπως προκύπτει, και τα τρία duediligence (Vodafone και Wind ζήτησαν διαφορετικά στοιχεία), είχαν ολοκληρωθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο – Ιανουάριο, όμως το ρευστό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον και η επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά δεν συνηγορούσε στη λήψη αποφάσεων. Πιο ξεκάθαρα είχε τοποθετηθεί ο επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ ο οποίος αναφορικά με την υπόθεση Nova είχε αναφέρει σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές πως δεν θα ήταν συνετό να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε κίνηση αναφορικά με το θέμα αυτό, πριν οι εξωτερικές συνθήκες και το ευρύτερο περιβάλλον το επιτρέψουν.

Δεδομένης, ωστόσο, της στασιμότητας από το μέτωπο των μνηστήρων, οι πιστώτριες τράπεζες φάνηκε να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες προκειμένου να αποσαφηνιστεί το τοπίο. Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της Forthnet έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τις κοινοπραξίες των δανειστριών τραπεζών με σκοπό την αναχρηματοδότηση των δανείων του ομίλου, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως αναφέρεται στα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα, η διοίκηση σε συνεργασία με ανεξάρτητο οικονομικό σύμβουλο έχουν ξεκινήσει ήδη συζητήσεις με τις δανείστριες τράπεζες και η πρόταση αναχρηματοδότησης έχει ήδη αποσταλεί, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και σχετικές συναντήσεις.

Οι διεργασίες αυτές πραγματοποιούνται με τη Forthnet να έχει καταγράψει σημαντική βελτίωση των μεγεθών της, κόντρα στη συνολική εικόνα του κλάδου πέρυσι. Παρά τον έντονο ανταγωνισμό σε επίπεδο τιμών που επηρέασε το σύνολο της τηλεπικοινωνιακής αγοράς την προηγούμενη χρονιά, η Forthnet εστιάζοντας έγκαιρα στη στρατηγική των συνδυαστικών υπηρεσιών, πέτυχε να διατηρήσει σταθερά τα έσοδα της και να αυξήσει τη συνδρομητική της βάση, στόχο που έχει θέσει και για το τρέχον έτος.

Στην περασμένη χρήση η Forthnet αύξησε κατά 8,6% τις συνολικές συνδρομές της (στα 1,1 εκατομμύρια), ενώ κατέγραψε ιστορικό υψηλό σε συνδρομητές Nova 3Play (363 χιλιάδες, +27,4% σε σχέση με το 2013) και σε συνδρομητές paytv (507 χιλιάδες, +12,1%), ενώ η εταιρεία διατήρησε την ηγετική της θέση σε επίπεδο LLU, παρουσιάζοντας αύξηση 0,6 ποσοστιαίων μονάδων στο μερίδιο αγοράς, χάρις στην 6,1% αύξηση των συνδρομών broadband. Σε επίπεδο αποτελεσμάτων, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για το 12μηνο του 2014, ανήλθε στα 379 εκατ. ευρώ (τα τελευταία 7 χρόνια έχει καταφέρει να αυξήσει τα έσοδα της κατά 7%) ενώ τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν στα 60 εκατ. ευρώ, έναντι 64,6 εκατ. ευρώ το 12μηνο του 2013.

Πηγή: Capital.gr