Στα χέρια των πιστωτών η Globo

78

Πηδάνε όλοι από το «καράβι» της Globo. Η εταιρεία RBC Europe Limited παραιτήθηκε από σύμβουλος και διαπραγματευτής της μετοχής της Globo, ενώ από τις τάξεις της εταιρείας παραιτήθηκαν άλλα δύο στελέχη της. Πρόκειται για το μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Globo Plc Γκάβιν Μπέρνελ και τη γραμματέα της επιχείρησης Λόρεν Γιανγκ. Παράλληλα, την περασμένη Παρασκευή, η Barclays Bank ενημέρωσε την εταιρεία για σειρά πιστωτικών γεγονότων που έλαβαν χώρα την περασμένη εβδομάδα. Η Barclays σε συνεργασία με την East West United Bank είναι οι βασικοί πιστωτές της Globo και έως τώρα έχουν χορηγήσει πιστώσεις ύψους 65 εκατ. ευρώ. Τώρα, όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της Globo, οι πιστωτές εξετάζουν την κατάσταση προκειμένου να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις. Στο μεταξύ και η Moody’s την περασμένη Παρασκευή απέσυρε την αξιολόγηση της Globo, λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Ο οίκος αξιολόγησης μόλις τον περασμένο Ιούνιο είχε αποδώσει στην Globo αξιολόγηση «B2», ενόψει της έκδοσης ενός ιδιαίτερα υψηλής απόδοσης ομολογιακού δανείου ύψους 180 εκατ. ευρώ. Το ομολογιακό δάνειο που τελικά δεν εκδόθηκε ποτέ αποτέλεσε την απαρχή του τέλους της Globo.

Ολα δείχνουν ότι η Globo θ’ αποτελέσει το νέο διεθνές «κουφάρι» της ελληνικής πληροφορικής. Ηδη το Ιντερνετ έχει γεμίσει με μερικά τέτοια «κουφάρια», τα οποία μέχρι πρόσφατα ήταν οι συνεργάτες της Globo. Για παράδειγμα, η ελληνική εταιρεία Metis πριν από μερικές ημέρες εξαφανίστηκε εντελώς από το Ιντερνετ. Στο θέμα παρενέβησαν χθες και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης. Σύμφωνα με επιστολή που υπογράφεται από 85 εργαζόμενους της ελληνικής Globo Mobile S.A., τα προϊόντα που έχει αναπτύξει η επιχείρηση περιέχουν αξία και ότι για να φτιαχτούν χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια.

Οι εργαζόμενοι επιχειρούν με την ανακοίνωσή τους αυτή ν’ αντικρούσουν θέσεις και απόψεις που διατυπώθηκαν σχετικά με την αξία και τη λειτουργικότητα των προϊόντων Globo. «Παράγουμε τεχνολογικώς πολύπλοκα και πρωτοπόρα προϊόντα, καθώς και λύσεις για κινητές συσκευές», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Τέλος σημειώνουν ότι θα συνεχίσουν να σχεδιάζουν, να αναπτύσσουν και να υποστηρίζουν αυτά τα προϊόντα.

Για την ιστορία…

Αίσθηση έχει προκαλέσει το «θρίλερ» το οποίο είναι σε εξέλιξη με τη Globo PLC, γνωστή εταιρεία του χώρου της πληροφορικής, η οποία έχει απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές σε Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα και Κύπρο, σχετικά με παραποίηση δεδομένων και διαστρεβλωτική παρουσίαση της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας.

Ειδικότερα, σημειώνεται πως η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι στις 26 Οκτωβρίου ο Κωστής Παπαδημητρακόπουλος, πρώην διευθύνων σύμβουλος, ενημέρωσε το συμβούλιο για ζητήματα «σχετικά με την παραποίηση δεδομένων και τη διαστρεβλωτική παρουσίαση της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας».

«Από αυτή την ανακοίνωση και μετά, η εταιρεία έχει αναφέρει το ζήτημα αυτό στις αρμόδιες αρχές στη Μεγάλη Βρετανία, την Ελλάδα και την Κύπρο. Επιπρόσθετα, η εταιρεία ενημερώθηκε στις 27 Οκτωβρίου ότι διερευνάται από την Financial Conduct Authority του Ηνωμένου Βασιλείου».

Όπως έχει ανακοινωθεί, στις 23 Οκτωβρίου – ημερομηνία κατά την οποία το συμβούλιο ενημερώθηκε περί σχετικού report του hedge fund QCM – συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση, κατά την οποία ο κ. Παπαδημητρακόπουλος έθεσε σε διάθεση την παραίτησή του, όπως και ο Δημήτρης Γρυπάρης, CFO του γκρουπ. Οι παραιτήσεις έγιναν αποδεκτές, ενώ σε διαθεσιμότητα από τα καθήκοντά του τέθηκε και ο Γεράσιμος Μπονάνος (COO) για όσο είναι σε εξέλιξη η έρευνα.

Από τις θέσεις τους παραιτήθηκαν επίσης ο Γκάβιν Μπαρνέλ και η Λορέιν Γιανγκ (διευθυντής και γραμματέας αντίστοιχα).

Σημειώνεται πως, από πλευράς της, η GLOBO Technologies διευκρινίζει πως «δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων στον όμιλο GLOBO PLC, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η εταιρεία GLOBO Technologies ουδεμία σχέση έχει με τις πρόσφατες ανακοινώσεις και επικείμενες εξελίξεις του ομίλου GLOBO PLC και αποτελεί απλή συνεργάτη και όχι μέλος του ομίλου», υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε αντίθετη πληροφορία ή δημοσίευμα αναρτηθεί αποτελεί ανακριβή άποψη και όχι τεκμηριωμένη πληροφόρηση».

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα της Globo. «Αυτό είναι παράξενο, καθώς υποτίθεται πως υπήρχαν περίπου 104 εκατ. ευρώ» συμπληρώνεται, ενώ υπενθυμίζεται πως η εταιρεία διαθέτει τραπεζικούς λογαριασμούς σε τράπεζες στη Μ. Βρετανία, την Ελβετία, τις ΗΠΑ, το Ντουμπάι, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», η εταιρεία μέχρι πρόσφατα αποτελούσε «το απόλυτο τεχνολογικό case study», με ετήσιο κύκλο εργασιών για το 2014 πάνω από 130 εκατ. ευρώ, κέρδη 35 εκατ. ευρώ και κεφαλαιοποίηση που, «πριν ξεκινήσει ο κατήφορος», είχε αγγίξει τα 330 εκατ. ευρώ.

Την εικόνα της εταιρείας αποδόμησε ένα αμερικανικό hedge fund, η QCM (Quintessential Capital Management), τα στοιχεία της οποίας δείχνουν ότι σχεδόν το 60% του κύκλου εργασιών της ήταν πλασματικό, αφήνοντας υπόνοιες για τη δραστηριότητα της εταιρείας. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, η εταιρεία φέρεται να είχε συστηματοποιήσει μια διαδικασία με την οποία «φούσκωνε» υπέρμετρα τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη της, χρησιμοποιώντας εταιρείες- φαντάσματα για να τιμολογεί τα προϊόντα της.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, ο κ. Παπαδημητρακόπουλος ενημέρωσε ότι έχει πωλήσει 42.05 εκατ. μετοχές, και ενεχυριάσει 10 εκατ. για προσωπικό του δάνειο (Lantau Holdings Ltd).