Στα επίπεδα του 2011 η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών

75

Εντονότατα σημάδια κόπωσης στέλνει, πλέον, η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, με τις πωλήσεις να διολισθαίνουν το 1ο τρίμηνο του 2016 σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Τους τρεις πρώτους μήνες του 2016 διατέθηκαν συνολικά στη διεθνή αγορά 101 εκατ. συσκευές (desktops, notebooks, two-in-ones και tablets), με τον όγκο των πωλήσεων να υποχωρεί κατά 13% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και να διαμορφώνεται στα χειρότερα επίπεδα, που έχει βρεθεί από το 2ο τρίμηνο του 2011.

 

Εκτός από την κατηγορία των συσκευών με αποσπώμενο πληκτρολόγιο (two-in-ones), η οποία κατάφερε να ενισχύσει τις πωλήσεις της κατά 13%, όλα τα επιμέρους τμήματα της αγοράς των ηλεκτρονικών υπολογιστών κινήθηκαν πολύ υποτονικά κατά το 1ο τρίμηνο του 2016.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, που δημοσιοποίησε η εταιρεία Canalys, τη χειρότερη επίδοση από τις επιμέρους υποκατηγορίες συσκευών σημείωσαν και πάλι τα tablets, με τις πωλήσεις τους να υποχωρούν το εξεταζόμενο διάστημα κατά 15% και τον όγκο τους να κυμαίνεται σε επίπεδα ελαφρά κάτω των 39 εκατ. τεμαχίων.

“Η παγκόσμια αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών είχε ένα κακό ξεκίνημα το 2016 και είναι δύσκολο να εντοπίσουμε φωτεινά σημεία για τους κατασκευαστές στα επόμενα τρίμηνα του τρέχοντος έτους”, αναφέρουν οι αναλυτές. Αποδίδουν δε τις αρνητικές τους προβλέψεις στο γεγονός ότι το “κύμα” του ενδιαφέροντος για τα tablets έχει ατονήσει, ενώ συνολικά η αγορά, σε όλες σχεδόν τις επιμέρους κατηγορίες της, αγγίζει υψηλά ποσοστά ωρίμανσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των καταναλωτών, που πρόκειται να αγοράσουν την πρώτη τους υπολογιστική συσκευή βρίσκεται για το 2016 στα πιο χαμηλά του επίπεδα. “Οι πωλήσεις υποχωρούν και θα συνεχίσουν να υποχωρούν, εκτός εάν οι ίδιοι οι κατασκευαστές καταφέρουν να εισάγουν νέα καινοτόμα προϊόντα, που θα τονώσουν το καταναλωτικό ενδιαφέρον”, προσθέτουν οι αναλυτές της Canalys.

Τόσο από την ανάλυση της Canalys, όσο και από αντίστοιχες άλλων εταιρειών, προκύπτει ότι η παγκόσμια αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών βρίσκεται στο μέσον μια δομικής αλλαγής, η οποία θα έχει ως συνέπεια τη μείωση της εγκατεστημένης βάσης των PCs τα προσεχή έτη.

Οι πωλήσεις στην ΕΜΕΑ
Τα στοιχεία της εταιρείας δείχνουν ότι οι πωλήσεις στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Αφρικής (ΕΜΕΑ) υποχώρησαν το 1ο τρίμηνο κατά 15%, με την κατηγορία των notebooks να χάνει έδαφος κατά 18% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι στην αγορά των notebooks θα υπάρξει διόρθωση το επόμενο τρίμηνο, με την πτώση των πωλήσεων να ανακόπτεται. Από τις επιμέρους γεωγραφικές ζώνες, η περιοχή της Δυτικής Ευρώπης εκτιμάται ότι το επόμενο τρίμηνο θα βελτιώσει τις επιδόσεις της στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στον αντίποδα, ο τομέας θα παραμείνει υποτονικός στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, με τις πωλήσεις στην αγορά να επηρεάζονται από τις προκλήσεις στο μακροοικονομικό περιβάλλον των δύο γεωγραφικών ζωνών. 

Πηγή: ΣΕΠΕ