SONY Full Frame Cameras: Το κάδρο στο μεγαλείο του

34

Μία καινούργια σειρά φωτογραφικών και κινηματογραφικών μηχανών παρουσίασε η Sony. Κοινό χαρακτηριστικό τους οι αισθητήρες FullFrame. Από την compact φωτογραφική και τη handycam έως τη «ναυαρχίδα» της σειράς Amount σε πλήρη κάδρο.

 

CybershotDSCRX1

Αποτελεί την πρώτη παγκοσμίως compact φωτογραφική μηχανή με αισθητήρα 35 χιλιοστών full frame. Ο αισθητήρας Exmor CMOS με περίπου 24,3 ενεργά megapixels προσφέρει άψογες φωτογραφίες με εκπληκτικές λεπτομέρειες και βίντεο Full HD. Εντυπωσιακό επίτευγμα, μία μηχανή πλήρους κάδρου που χωράει στην παλάμη και με βάρος μόλις 482 γραμμάρια. Ο γρήγορος και φωτεινός prime φακός Carl Zeiss Sonnar T είναι σταθερός 35 χιλιοστών με διάφραγμα f2, 9 λεπίδων και σχεδιασμένος με γυάλινο στοιχείο AA (Advanced Aspherical) για μικρό μέγεθος, χωρίς να υστερεί σε οπτική απόδοση. Ο ειδικός δακτύλιος μετατροπής macro πάνω στην κάννη του φακού μειώνει την ελάχιστη εστιακή απόσταση στα 20 εκατοστά για πολύ κοντινά πλάνα με εξαιρετικές λεπτομέρειες.

Μεγάλο είναι το εύρος ευαισθησίας που κυμαίνεται από 100 έως 25.600 ISO, επεκτεινόμενο ψηφιακά με μείωση θορύβου από τα 50 μέχρι τα 102.400. Την επεξεργασία της εικόνας αναλαμβάνει ο BIONZ, ο οποίος προσφέρει 5 καρέ το δευτερόλεπτο και εξαγωγή δεδομένων σε φορμά 14-bit RAW.

Ιδιαίτερες είναι οι δυνατότητες της μηχανής σε επίπεδο ρυθμίσεων, χειροκίνητων λειτουργιών και προγραμμάτων με δημιουργικά στυλ και εφέ. Η εγγραφή βίντεο είναι Full HD 50p/60p ή 25p/24p (προοδευτικά).

 

Handycam Full HF NEX-VG900E

Πρώτη εμφάνιση κάνει και η full-frame βιντεοκάμερα NEX-VG900E με βελτιωμένο αισθητήρα Exmor HD CMOS, στα 24,3 ενεργά megapixels. Η κάμερα είναι συμβατή με εναλλασσόμενους φακούς E-mount και A-mount (με προσαρμογέα) από τη Sony και την Carl Zeiss.

Υποστηρίζει δυνατότητα εγγραφής βίντεο AVCHD έκδοση 2, σε στάνταρ 50p. Η λήψη βίντεο βελτιώνεται περαιτέρω χάρη στον μοχλό ηλεκτρομηχανικού ελέγχου του ζουμ. Ο μοχλός ρυθμίζει απαλά και αθόρυβα το οπτικό ζουμ, όταν χρησιμοποιούνται φακοί συμβατοί με E-mount που διαθέτουν ενσωματωμένη μονάδα οδήγησης ζουμ. Ο μοχλός ελέγχει επίσης το ηλεκτρονικό ζουμ, όταν χρησιμοποιείται με φακούς σταθερού εστιακού μήκους, για εντυπωσιακά δημιουργικά αποτελέσματα. Οι επαγγελματίες του βίντεο θα ενθουσιαστούν με τις εκπληκτικές λεπτομέρειες του σκοπεύτρου XGA OLED Tru-Finder, το οποίο προσφέρει παρακολούθηση εικόνας υψηλής αντίθεσης με εξαιρετικά φυσική απόδοση χρωμάτων. Τις δυνατότητες του Tru-Finder συμπληρώνει η ρυθμιζόμενη οθόνη αφής LCD XtraFine 3 ιντσών, με τη μοναδική τεχνολογία της Sony, για εικόνες υψηλής αντίθεσης με πλούσια και βαθιά μαύρα.

Τον ήχο καταγράφει στερεοφωνικά ή σε 5.1 κανάλια ένα μοναδικό μικρόφωνο ακριβείας σε χωρική διάταξη, Quad Capsule Spatial Array Microphone.

 

Handycam NEX-VG30EH/VG30E

Η βιντεοκάμερα Handycam NEX-VG30E διαθέτει τις ίδιες βελτιώσεις –επαγγελματικού επιπέδου– της NEX-VG900E και έρχεται να διαδεχτεί την περίφημη NEX-VG20E. Με ανάλυση 16,1 ενεργών megapixels, ο αισθητήρας Exmor APS HD CMOS της νέας βιντεοκάμερας διασφαλίζει εξαιρετική ποιότητα εικόνας με τη σειρά εναλλασσόμενων φακών E-mount.

Η NEX-VG30E διαθέτει το σκόπευτρο XGA OLED Tru-Finder, με τους ίδιους χειροκίνητους χειρισμούς και μοχλό ζουμ που ανεβοκατεβαίνει, όπως η NEX-VG900E. Διαθέτει κιτ με τον νέο ισχυρό φακό ζουμ E PZ 18-200 mm f3.5-6.3 OSS, ο οποίος προσφέρει μεγάλο εύρος λήψεων από ευρυγώνιο μέχρι τηλεφακό. Ο φακός διαθέτει ομαλή και αθόρυβη λειτουργία αυτόματης εστίασης και σύστημα σταθεροποίησης εικόνας Optical SteadyShot και έναν επιπλέον ηλεκτρομηχανικό μοχλό για ομαλό έλεγχο του ζουμ, επαγγελματικού επιπέδου, με ρυθμιζόμενες ταχύτητες.

 

Full-frame α99

Στην κορυφή της σειράς Α-mount βρίσκεται η α99, πλήρους κάδρου με τεχνολογία ημιδιαπερατού καθρέφτη. Διαθέτει σύστημα Dual AF και 19 αισθητήρες (συμπεριλαμβανομένων 11 διασταυρούμενων αισθητήρων) και σύστημα AF ανίχνευσης φάσης 102 σημείων focal plane.

Το εύρος ευαισθησίας της στην εκτεταμένη ρύθμιση είναι μεταξύ 50-25600 ISO με εξαιρετικά χαμηλό ψηφιακό θόρυβο. Τη δουλειά αναλαμβάνει ο αισθητήρας full-frame Exmor CMOS με 24,3 ενεργά megapixels, συνδυαζόμενος με τον εξελιγμένο επεξεργαστή BIONZ, ενός καινούργιου ξεχωριστού πολυ-τμηματικού οπτικού φίλτρου και τη συμβολή ενός ολοκαίνουργιου front-end LSI.

Μεταξύ των βελτιώσεων, αναφορικά με τη λήψη ταινιών, περιλαμβάνονται η έξοδος βίντεο Full HD σε πραγματικό χρόνο μέσω HDMI και η αδιάλειπτη εγγραφή «διπλής κάρτας» με τη χρησιμοποίηση και των δύο υποδοχών μέσων της φωτογραφικής μηχανής. Επιπλέον, η μηχανή διαθέτει αθόρυβο πολλαπλό χειριστήριο, το οποίο είναι εύκολα προσβάσιμο μέσω ενός κουμπιού στο μπροστινό μέρος της φωτογραφικής μηχανής.

Παρά τα επαγγελματικού επιπέδου χαρακτηριστικά της, η α99 είναι η ελαφρύτερη παγκοσμίως ψηφιακή μηχανή εναλλασσόμενων φακών full-frame 35 χλστ., με βάρος μόλις 733 γραμμάρια.

 

 

Ηλίας Φλωράκης