Shadow of the Colossus

812

Το ολοκαίνουργιο Shadow of the Colossus ανήκει μεν στους remastered τίτλους για το Sony PS4, αλλά αποτελεί μια κατηγορία από μόνο του. Και αυτό γιατί συνδυάζει εξαιρετικά χαρακτηριστικά σε κάθε τομέα του (γραφικά, ήχος, σενάριο), και ο κόσμος θα συνεχίσει να το αγαπά και να το νοσταλγεί όσες φορές κι αν επανακυκλοφορήσει.

Η Sony λοιπόν δεν αρκέστηκε σε ένα απλό HD remaster για το PS4, αλλά αντίθετα ανέθεσε στις Japan Studio και Bluepoint Games να αναπτύξουν από την αρχή το Shadow of the Colossus – σαν να είναι ένας νέος τίτλος. Ως εκ τούτου, στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για ένα remake, το οποίο παρόλα αυτά διατηρεί αναλλοίωτο το gameplay της πρωτότυπης έκδοσης.

Όσον αφορά το σενάριο του Shadow of the Colossus, εκτυλίσσεται σε ένα φανταστικό setting και συγκεκριμένα στον κόσμο της Forbidden Land. O πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Wander, ο οποίος αναζητά την βοήθεια της θεότητας Dormin για να επαναφέρει στη ζωή μια κοπέλα (Mono). Για να κερδίσετε την εύνοια του Dormin θα πρέπει να ταξιδέψετε στη Forbidden Land, να αναζητήσετε 16 μυθικά πλάσματα (Colossi) και να τα εξολοθρεύσετε. Με σύμμαχο το άλογό του (Agro) και με μοναδικά όπλα, ένα σπαθί και ένα τόξο, ο Wander ξεκινά το επικίνδυνο ταξίδι του με στόχο να σκοτώσει και τα 16 Colossi.

Για να πετύχετε τον σκοπό σας, θα πρέπει να κάνετε σωστή και προσεκτική διαχείριση της αντοχής σας (stamina), καθώς αυτό σας επιτρέπει να σκαρφαλώσετε στις πλάτες των πλασμάτων, αλλά και να κρατηθείτε πάνω τους όταν αυτά τινάζονται με μανία για να σας εκσφενδονίσουν μακριά. Για να αυξήσετε τα αποθέματά του stamina σας, θα πρέπει να συλλέξετε τις ουρές διαφόρων σαυρών, οπότε καλό θα είναι να έχετε τα μάτια σαν ανοιχτά όταν εξερευνάτε μια νέα περιοχή.

Το gameplay, ενώ διατηρεί ένα σταθερό μοτίβο, διαφοροποιείται όλο και περισσότερο κάθε φορά που συναντάτε ένα νέο Colossi με νέες αδυναμίες και νέο περιβάλλον για να αλληλεπιδράσετε. Προκαλεί με ενθουσιαστικό τρόπο τη δημιουργικότητά σας να συμμετέχει και αυτή στη μάχη, ενώ προσφέρει αμέτρητη ικανοποίηση κάθε φορά που καταφέρνετε να ρίξετε το τελειωτικό χτύπημα. Μπορεί να μη διαθέτει ενδιάμεσες μάχες με μικρότερα πλάσματα τύπου minions, καθώς το Shadow of the Colossus είναι ακόμα και έτσι ένα υπερπλήρες video game έχοντας μόνο boss battles και τίποτα άλλο να ασχοληθείτε μαζί του πέραν από τον εντοπισμό και την εξολόθρευση των κολοσσών.

Οι 4K δυνατότητες του PS4 Pro τονώνουν την ήδη εντυπωσιακή πρόοδο. Τρέχοντας στα 30fps σε ανάλυση 4K, ή στα 60fps σε 1.080p δεν θα χορταίνετε να περιφέρεστε στη γεμάτη εναλλαγές έκταση των Forbidden Lands πατώντας σε χωράφια, έρημο, στεγνό έδαφος, λίμνες, δάση, βουνά αλλά και επιβλητικά μεγαλοπρεπή κτήρια, καθένα πιο όμορφο από το προηγούμενο του. Δεν είναι λίγες οι φορές που θα πιάσετε τον εαυτό σας να χαζεύει τα εντυπωσιακά τοπία και τον εξαιρετικό σχεδιασμό που έχει ξεκάθαρα γίνει κατά κύριο λόγο στους Colossis και στον Wander.

Συμπερασματικά, αν είστε από αυτούς που δεν το είχαν δοκιμάσει στο παρελθόν, να το αγοράσετε χωρίς δεύτερη σκέψη. Ακόμη και αν το είχατε ξαναπαίξει όμως, θα πρέπει να το αποκτήσετε, για να απολαύσετε τη συγκίνηση που απλόχερα χαρίζει. Εγγυημένα, ένας από τους καλύτερους remake τίτλους της χρονιάς.