Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες των αρχών για την Globo

75

Σε δεινή κατάσταση μέρα με τη μέρα περιέρχεται η Globo PLC, η ελληνικών συμφερόντων τεχνολογική εταιρεία που βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας από τις βρετανικές εποπτικές αρχές έπειτα από κατηγορίες για παραποίηση των οικονομικών της στοιχείων.
 
Εδώ και λίγα 24ωρα, εργαζόμενοι της εταιρείας στο εξωτερικό ενημερώνονται μέσω  ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τον τερματισμό της συνεργασίας τους με τον όμιλο. Οι υπάλληλοι που εργάζονταν στην ομάδα ανάπτυξης εταιρείας του ομίλου στο Canfield του Οχάιο “εν μια νυκτί” μπήκαν στο ταμείο ανεργίας, όπως και στο Πίτσμπουργκ και σε άλλες δύο τοποθεσίες. Το θέμα έλαβε διαστάσεις και στα αμερικανικά τοπικά media που έκαναν λόγο για “οικονομικό σκάνδαλο ελληνικής εταιρείας”.
 
Σε επικοινωνία του Capital.gr. στελέχη της Globo PLC στην Ελλάδα αναφέρουν πως η εταιρεία δεν έχει καταβάλλει τη μισθοδοσία του προηγούμενου μήνα και εξέφραζαν τη βαθιά τους ανησυχία για το το επαγγελματικό τους μέλλον. Όπως προκύπτει, μέχρι και χθες το μεσημέρι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από την εργοδοσία, παρότι ο παραιτηθείς, λόγω των γεγονότων, από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου Κωστής Παπαδημητρακόπουλος έπειτα από απουσία ημερών βρισκόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες στα γραφεία της εταιρείας.

Το Capital.gr. σε τηλεφωνικής επικοινωνία ζήτησε να συνομιλήσει με τον κ. Παπαδημητρακόπουλο για την υπόθεση, όμως ο ιδρυτής της εταιρείας δεν θέλησε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση.
 
Κύκλοι, πάντως, της εταιρείας ανέφεραν πως η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένεται να διαρκέσει επί μακρόν και πως στην παρούσα φάση “καταβάλουμε προσπάθεια να σώσουμε ότι έχει απομείνει”… Όπως έχει γίνει γνωστό, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της Financial Conduct Authority (FCA), της ανεξάρτητης ελεγκτικής αρχής στην αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται το σύνολο της λειτουργίας της βρετανικής κεφαλαιαγοράς. Πληροφορίες από το City αναφέρουν πως η έρευνα έχει ηδη προχωρήσει και έχει επεκταθεί σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της Globo PLC καθώς και στις συγγενείς της εταιρείες. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για εμπλοκή και της Serious Fraud Office (SFO), του κυβερνητικού οργάνου υπεύθυνου για την έρευνα και δίωξη σύνθετων υποθέσεων απάτης και διαφθοράς. Στην παρούσα φάση δεν έχει γίνει γνωστό κατά πόσο οι ελληνικές εποπτικές αρχές έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για την υπόθεση.
 
Στο πλαίσιο αυτό η Globo Technologies που εδρεύει στην Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα έχει επιχειρήσει να διαχωρίσει τη θέση της με τη βρετανική Globo, αναφέροντας πως “αποτελεί απλή συνεργάτη και όχι μέλος του ομίλου”.  Ωστόσο, όπως έγραψε το “Κ”, στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της για το 2014 αναφέρεται πως “η εταιρεία είναι συνδεδεμένη με τον όμιλο GLOBO PLC, καθώς ο όμιλος κατέχει το 49% του μετοχικού της κεφαλαίου”. Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, το 51% των μετοχών της εταιρείας ανήκουν στην GMBO HOLDINGS LTD και το υπόλοιπο 49% στην “GLOBO EMEA HOLDINGS LTD”, αμφότερες με έδρα την Κύπρο. Η Globo Technologies έχει αναλάβει σειρά έργων για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων για τη ψηφιοποίηση των ληξιαρχείων (Υπ. Εσωτερικών), για το πρόγραμμα “Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση” (Υπ. Παιδείας), καθώς και για την τοπική αυτοδιοίκηση (ιστοσελίδες δήμων κλπ).
 
Υπενθυμίζεται πως η Globo PLC βρίσκεται υπό διαχειριστικό έλεγχο έπειτα από δικαστική απόφαση στη Μ. Βρετανία. Στόχος να διερευνηθούν οι κατηγορίες του Quintessential Capital Management περί συστηματικής παραποίησης των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας παραγωγής λογισμικού. Στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαδικασίας, τα βρετανικά δικαστήρια όρισαν χθες τριμελή ομάδα συνδίκων από την εταιρεία FTI Consulting LLP, οι οποίοι και ανέλαβαν άμεσα τον έλεγχο της Globo PLC.

Από το capital.gr, Νίκος Χρυσικόπουλος