Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Γαλλία

73

Διευρύνεται η χρονική περίοδος για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Γαλλία, στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 129 ανθρώπους, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί περαιτέρω.

Το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας θα εξετάσει την Τετάρτη μια πρόταση για την τροποποίηση ενός νόμου του 1955 που αφορά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να αναθεωρηθεί η «περίμετρος» και η «διάρκειά» της. Σήμερα, μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να διαρκέσει μόνο 12 ημέρες και να παραταθεί μόνο με την έγκριση του κοινοβουλίου.

«Μας είπε ότι θα ήθελε να διαρκέσει για τρεις μήνες» τουλάχιστον, δήλωσαν την Κυριακή πολλοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Μπρουνό Ρεταϊγιό, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία και η Εμανουέλ Κος, η γενική γραμματέας των Πρασίνων.

Η παράταση πέραν των 12 ημερών μπορεί να γίνει μόνο με νόμο που θα ψηφιστεί από το κοινοβούλιο και θα ορίζει τη διάρκειά της. «Θα είναι μια ευκαιρία να τροποποιήσουμε τον νόμο του 1955», ο οποίος είχε ψηφιστεί με αφορμή τον πόλεμο στην Αλγερία, είπε ο πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ βγαίνοντας από τη συνάντηση αυτή.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στις αρχές να απαγορεύουν την κυκλοφορία και να ορίζουν «ζώνες προστασίας ή ασφάλειας» στις οποίες ελέγχεται η διαμονή των πολιτών.

Με το διάταγμα που εξέδωσε ο πρόεδρος Ολάντ δίνεται η δυνατότητα στις αρχές να θέτουν σε κατ’ οίκον περιορισμό «όποιον κριθεί επικίνδυνος για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη», να διατάζουν το προσωρινό κλείσιμο των αιθουσών ψυχαγωγίας και να κατάσχουν ορισμένου τύπου όπλα. Δεν κάνει όμως καμία αναφορά σε «μέτρα για την διασφάλιση του ελέγχου του Τύπου» και των μέσων ενημέρωσης, μια δυνατότητα που δίνει ο νόμος του 1955.

Επιδρομή κατά του ISIS

Η Γαλλία βομβάρδισε την Κυριακή προπύργιο των τζιχαντιστών στην πόλη Ράκα της Συρίας, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

«Ο πρώτος στόχος που καταστράφηκε χρησιμοποιούνταν από το Ισλαμικό Κράτος ως κέντρο διοίκησης, κέντρο στρατολόγησης τζιχαντιστών και αποθήκη όπλων και πυρομαχικών. Ο δεύτερος στόχος στέγαζε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών» ανέφερε το γαλλικό υπουργείο.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν δέκα αεροσκάφη που απογειώθηκαν ταυτόχρονα από την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έριξαν συνολικά 20 βόμβες. Νωρίτερα την Κυριακή, οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και της Γαλλίας συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία τους να εντείνουν τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ και ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν «συμφώνησαν για τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να κάνουν οι αμερικανικές και οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις ώστε να εντείνουν περαιτέρω τη στενή συνεργασία τους στον αγώνα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πίτερ Κουκ.

Ήταν η δεύτερη φορά που οι δύο υπουργοί συνομιλούν τηλεφωνικά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις το βράδυ της Παρασκευής.