Σε εταιρεία Κύπριου μεγαλοδικηγόρου το 27,04% της Forthnet

30

Ενας δικηγόρος από την Κύπρο είναι ο νέος, και δεύτερος κατά σειρά μέτοχος της Forthnet. Πρόκειται για την εταιρεία Fine Life Group Ltd (όμιλος Καλή Ζωή) που ελέγχεται από τον Κύπριο δικηγόρο Φώτο Πιττάτζη. Ο τελευταίος είναι διευθύνων σύμβουλος της δικηγορικής εταιρείας Φ. Πιττάτζης και Συνεργάτες και μοναδικός μέτοχος της εταιρείας Fine Life Group.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε χθες το Χ.Α., ο νέος μέτοχος στη Forthnet ελέγχει το 27,04% των μετοχών της εταιρείας. Η Fine Life είναι φυσικά ο αγοραστής του πακέτου 25,73% των μετοχών Forthnet κυριότητας της Delta Lloyd Ltd. που μεταβιβάστηκαν την περασμένη Τετάρτη αντί αντί 3,37 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο όμιλος της Καλής Ζωής, δεν αρκέστηκε στο πακέτο αυτό και προχώρησε σε αγορές επιπλέον μετοχών Forthnet και από το ταμπλό του Χ.Α.

Θεωρείται δεδομένο ότι πίσω από την κυπριακή εταιρεία βρίσκονται τρίτοι ενδιαφερόμενοι, χωρίς φυσικά ν’ αποκαλύπτονται. Πολλοί διαβλέπουν εγχώρια συμφέροντα πίσω από τη Fine Life, τα οποία, σε δεύτερο χρόνο, θα επιδιώξουν την περαιτέρω συγχώνευσή της εταιρείας με άλλες επιχειρήσεις του κλάδου (π.χ. Wind Hellas). Με τον τρόπο αυτό οι μέτοχοι της Forthnet θ’ αποκτήσουν -κατά πάσα πιθανότητα- μια μειοψηφική συμμετοχή σε ένα μεγαλύτερο και πιο βιώσιμο σχήμα. Το σενάριο αυτό θα καλοδέχονταν και οι πιστώτριες τράπεζες της Forthnet, οι οποίες το τελευταίο διάστημα παρέχουν συνεχώς τη συγκατάθεσή τους στην τροποποίηση των όρων δανεισμού της εταιρείας (waivers), ύψους περίπου 320 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται, είναι πίσω από την κυπριακή νομική εταιρεία, να βρίσκεται κάποιο επενδυτικό κεφάλαιο με στόχο να επωφεληθεί από τις χαμηλές αξίες στην Ελλάδα (distress fund). Αξιοσημείωτο είναι ότι η Fine Life έχει πολλές δραστηριότητες στην Ανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα σε Ρωσία, Ουκρανία και Γεωργία, όπου διατηρεί γραφεία. Επίσης διαθέτει γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο. Συμβουλευτικό ρόλο στις κινήσεις της Fine Life στην Ελλάδα φέρεται να έχει διαδραματίσει η επενδυτική εταιρεία Milos, που ελέγχεται από τον πρώην επικεφαλής της Wind, κ. Σωκράτη Κομινάκη. Ο τελευταίος δεν αποκλείεται να βρίσκεται συμμέτοχος σε μια κίνηση εξαγοράς της εταιρείας, καθώς στο παρελθόν αρκετοί Ελληνες εφοπλιστές είχαν ενδιαφερθεί για τη δραστηριότητα της Forthnet στη συνδρομητική τηλεόραση (Nova).

Tο μόνο δεδομένο είναι ότι από την κίνηση της Fine Life, δημιουργείται μια νέα κινητικότητα στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο της χώρας μας. Tον τελευταίο λόγο πάντως στις εξελίξεις της Forthnet θα έχουν οι Αραβες μέτοχοι της εταιρείας που κατέχουν το 40% και κυρίως οι τράπεζες, οι οποίες σε μια ευάλωτη μακροοικονομική συγκυρία ανησυχούν για τις πιστώσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες η Forthnet το τελευταίο διάστημα αποπληρώνει τόκους από τον δανεισμό της όχι όμως και το κεφάλαιο, για το οποίο έχει ζητήσει την αναδιάρθρωση της αποπληρωμής του. Τέλος, αξίζει ν’ αναφερθεί ότι η Forthnet τα τελευταία τρία τρίμηνα, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα διεύρυνσης του μεριδίου αγοράς της, παρέχοντας ελκυστικές προσφορές, οι οποίες ενώ αυξάνουν το πελατολόγιο της, ταυτόχρονα εξαντλούν τη ρευστότητά της.

 

 

Πηγή: KATHIMERINI.GR