Σε επιχειρήσεις διάσωσης οι τεχνικοί της Cosmote

111

Στη διάσωση τριών σουηδών σκιέρ στη Βασιλίτσα Γρεβενών και ενός έλληνα ορειβάτη στην Πάρνηθα συνέβαλαν, με την άμεση κινητοποίησή τους, οι τεχνικοί της COSMOTE. Και στις δύο περιπτώσεις, οι οποίες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενεργοποιήθηκε ο διασωστικός μηχανισμός μετά από κλήση των ανθρώπων που ήταν σε κίνδυνο στον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης, 112, μέσω του δικτύου της COSMOTE.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από ενημέρωση που παρείχε η ομάδα του τηλεφωνικού κέντρου του 112, το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, ζήτησαν τη συνδρομή των τεχνικών της COSMOTE για τον εντοπισμό της γεωγραφικής θέσης των καλούντων. Εντός μόλις 15 λεπτών, οι τεχνικοί παρείχαν πληροφορίες για το γεωγραφικό πλάτος και μήκος, την ακτίνα κάλυψης του σταθμού βάσης από τον οποίο δρομολογήθηκε η κλήση και την εκτιμώμενη απόσταση του καλούντος από το σταθμό. Οι πληροφορίες αυτές βοήθησαν τις αρχές και τα σωστικά συνεργεία να οριοθετήσουν την περιοχή στην οποία εκτυλίχθηκαν οι επιχειρήσεις διάσωσης και εν συνεχεία να εντοπίσουν τους ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν στο χιόνι.

Τα αιτήματα από το 112 διαχειρίζεται ειδική ομάδα τεχνικών, διαθέσιμη σε 24ωρη βάση. Αξίζει να σημειωθεί ότι, από την αρχή της χρονιάς, η COSMOTE έχει συνδράμει σε 9 περιπτώσεις αιτημάτων για εντοπισμό μέσω του 112 και σε 15 αιτήματα από το Λιμενικό και την Αστυνομία, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι η κινητή τηλεφωνία σώζει ζωές.

Τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης, 112, στην Ελλάδα διαχειρίζεται και συντονίζει εξειδικευμένη ομάδα του ΟΤΕ για λογαριασμό της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι το 112 εξυπηρετεί τους πολίτες που χρειάζονται βοήθεια σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε 24ωρη βάση. Ο αριθμός 112 λειτουργεί εντός της εμβέλειας οποιουδήποτε δικτύου κινητής τηλεφωνίας ανεξάρτητα εάν ο καλών έχει τοποθετήσει κάρτα sim στο κινητό του τηλέφωνο ή όχι. Ακόμη κι αν το δίκτυο του καλούντος δεν λειτουργεί σε συγκεκριμένη τοποθεσία, μπορεί να πραγματοποιηθεί κλήση στο 112 αρκεί να υπάρχει κάλυψη από άλλο δίκτυο.