Σε αδιέξοδο η αγορά των τηλεπικοινωνιών λόγω ακέφαλης ΕΕΤΤ

87

«Εκρηκτικό» γίνεται το κλίμα στην αγορά των τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων, εξαιτίας της αδυναμίας λήψης αποφάσεων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΕΤ). Από την ερχόμενη εβδομάδα λήγουν δικαιώματα χρήσης συχνοτήτων (στην περιοχή των 25 GHz) και ο κίνδυνος, είτε τα δίκτυα να λειτουργούν παράνομα είτε να νεκρωθούν, είναι ορατός.

Το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει την ανανέωση ή παράταση των δικαιωμάτων χρήσης συχνοτήτων, κατόπιν εισηγήσεως της ΕΕΤΤ προς την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών. Η ΕΕΤΤ ωστόσο από τον περασμένο Ιούνιο δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις (και άρα να εισηγείται), εξαιτίας της απουσίας προέδρου, ο οποίος έχει παραιτηθεί από 23 Ιανουαρίου 2015. Το θεσμικό πλαίσιο παρέχει περιθώριο μέχρι έξι μήνες για την αντικατάσταση του προέδρου της ΕΕΤΤ. Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζης δεν προχώρησε στην αντικατάσταση του προέδρου της ΕΕΤΤ και, κατά συνέπεια, από τον Ιούνιο η Επιτροπή δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει αποφάσεις.

Το θέμα έθεσε η Ομοσπονδία Εργαζομένων των Ανεξάρτητων Αρχών στη πρόσφατη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Ο τελευταίος, παρουσία των εργαζομένων στις ανεξάρτητες αρχές, πήρε στο τηλέφωνο τον κ. Σπίρτζη και του έθεσε το θέμα. Ο υπουργός Υποδομών ωστόσο υποστήριξε ότι δεν θέλει να διορίσει πρόεδρο στην ΕΕΤΤ, επειδή το σχήμα θα είναι… 8-1. Δηλαδή οι μη διορισμένοι από τον ίδιο θα είναι οκτώ και ο «δικός» του ένας. Ουσιαστικά ο κ. Σπίρτζης δεν θέλει να νομιμοποιήσει τους άλλους οκτώ, διορίζοντας τον πρόεδρο της επιτροπής.

Αντίθετα, με στόχο να εξωθηθούν τα μέλη της σε παραιτήσεις, προκαλεί εκρηκτική κατάσταση στις τηλεπικοινωνίες και τα ταχυδρομεία της χώρας. Πολλοί εκτιμούν ότι πρόθεση του κ. Σπίρτζη είναι να δημιουργήσει μια κατάσταση αντίστοιχη με εκείνη που είχε δημιουργηθεί για την παραίτηση της πρώην ΓΓΔΕ Αικ. Σαββαΐδου. Προς την κατεύθυνση αυτή, μια καλή ευκαιρία μπορεί να παρέχει η λήξη των δικαιωμάτων των συχνοτήτων των εταιρειών τηλεπικοινωνιών, αρχής γενομένης από τα δικαιώματα της Vodafone, που λήγουν 15 Δεκεμβρίου.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα λήξουν και των άλλων εταιρειών. Πιθανόν αυτή η ασυνέχεια στη νόμιμη χρήση των δικαιωμάτων να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα, που θα υποχρεώσει τα μέλη της ΕΕΤΤ σε παραίτηση. Τα μέλη της ΕΕΤΤ έχουν στυλώσει τα πόδια, καθώς ο κ. Σπίρτζης, αναλαμβάνοντας καθήκοντα, αντί να ζητήσει τις παραιτήσεις τους, υπέβαλε αναφορά στον εισαγγελέα, ζητώντας τη δίωξή τους σχετικά με την αδειοδότηση της Digea. Μάλιστα, όπως ενημέρωσε και τον πρόεδρο της Βουλής στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, έως τέλος του μήνα ο εισαγγελέας θα ασκήσει τις σχετικές διώξεις, οι οποίες θα αναγκάσουν τα μέλη σε παραίτηση, όπως συνέβη με την κ. Σαββαΐδου.

Τα σπασμένα πληρώνει η αγορά, η οποία τώρα ζητά συνάντηση με τον υπουργό, καθώς τα προβλήματα οξύνονται. Η συνάντηση των επικεφαλής των εταιρειών αναμένεται να γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Από το kathimerini.gr