Samsung NX300, ανεβάζει τον πήχη στις compact system cameras

91

Ο ολοκαίνουργιος αισθητήρας 20,3 MP APS-C CMOS για λήψεις υψηλής ποιότητας και έντονα, ρεαλιστικά χρώματα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού, η δυνατότητα λήψης φωτογραφιών υψηλής ευκρίνειας ακόμα και σε συνθήκες απόλυτου σκότους και η σύνδεση με Wi-Fi για εύκολο μοίρασμα των λήψεων, χάρισαν στην NX300 της Samsung το βραβείο «Best CSC Advanced» στα βραβεία TIPA 2013.

Από κάθε άποψη η φωτογραφική της Samsung, NX300, είναι ολοκληρωμένη και απόλυτα smart. Είναι τόσο γρήγορη σε ταχύτητες που τραβάει 8,6 φωτογραφίες το δευτερόλεπτο (8,6 fps) για να μη χάνετε ούτε στιγμιότυπο, ενώ καταγράφει βίντεο σε ανάλυση full HD! Στα ίδια πολύ καλά επίπεδα κινείται και η ποιότητα του σώματος της φωτογραφικής που είναι από μέταλλο εξασφαλίζοντας υψηλές αντοχές. Επιπλέον, τα έξυπνα φίλτρα, τα εφέ και η λειτουργία «Πανόραμα» θα σας βοηθήσουν να κάνετε τις λήψεις σας πιο δημιουργικές, ενώ το εύχρηστο Smart Panel θα διευκολύνει τη χρήση της. Οι εναλλάξιμοι φακοί θα απελευθερώσουν τη δημιουργικότητα σας και θα καλύψουν κάθε σας ανάγκη για ακόμη καλύτερες φωτογραφίες.

 

Βασικές λειτουργίες που… ξεφεύγουν

Ξεκινώντας με την NX300 τον πρώτο λόγο έχει ο αισθητήρας που φοράει. Με τον APS-C που αποδίδει 20,3 megapixels έχει όλα τα πλεονεκτήματα μιας DSLR μηχανής. Κάθε pixel ξεχωριστά λαμβάνει περισσότερο φως για χαμηλότερο θόρυβο, μεγαλύτερο δυναμικό εύρος και πιο καθαρά χρώματα. Οι φωτογραφίες της NX300 διακρίνονται από εξαιρετική λεπτομέρεια, τις οποίες μπορείτε να εκτυπώσετε σε αφίσα χωρίς αλλοιώσεις. Στην ανώτερη ποιότητα των αποτελεσμάτων της NX300 συμβάλλει καθοριστικά το κλείστρο και το υβριδικό σύστημα αυτόματης εστίασης, καθώς χάρη στις ταχύτητες 1/6000 ο κάτοχός της μπορεί να συλλαμβάνει οποιοδήποτε κινούμενο αντικείμενο ακόμη και σε συνθήκες με πολύ έντονο φωτισμό. Σημειώστε ότι με το ISO 25600 ακόμη και σε σκοτεινά περιβάλλοντα και χωρίς τη χρήση τριπόδου βγάζετε καθαρές φωτογραφίες!

 

Δεδομένες οι δύο διαστάσεις…

Η NX300 ενσωματώνει ένα έξυπνο σύστημα που ονομάζεται True 3D Creator για τρισδιάστατη προβολή των φωτογραφιών και των βίντεό σας. Η ιδιαιτερότητα της νέας φωτογραφικής βασίζεται στην ύπαρξη ενός μονού φακού που τραβάει δισδιάστατες και τρισδιάστατες εικόνες στον κόσμο. Κρατώντας την NX300 έχετε στα χέρια σας την πρώτη κάμερα με αποσπώμενους φακούς που σας επιτρέπει να τραβάτε τρισδιάστατες φωτογραφίες και βίντεο με τους δισδιάστατους και τρισδιάστατους φακούς 45 mm της Samsung.

 

Υψηλή ανάλυση με όλη τη έννοια

Η καταγραφή βίντεο αποκτά άλλο νόημα με την NX300, καθώς με τη λήψη full HD οπτικοακουστικού υλικού (βίντεο) οι αναμνήσεις σας είναι πιο ζωντανές, με υψηλή ευκρίνεια και ζωηρά χρώματα από όσο έχετε φανταστεί. Και τι νόημα θα είχαν όλα αυτά αν δεν μπορούσατε να μοιραστείτε όσα δημιουργείτε; Η NX300 κάνει χρήση του dual band Wi-Fi για να συνδέεται ασύρματα με smartphones, tablets (όπως το Galaxy II Tab 7’’), ενώ για τους λίγο πιο προχωρημένους, πλησιάστε μια άλλη συσκευή και συνδεθείτε αυτόματα, με το NFC (Near Field Communication).

 

Φακοί και smart λειτουργίες

Οι λήψεις σας αποκτούν άλλο νόημα και περιεχόμενο, ακολουθώντας τις προτιμήσεις σας. Η NX300 διαθέτει εναλλάξιμους φακούς για να μπορείτε να επιλέγετε από σταθερό, ευρυγώνιο ή τηλεφακό για λήψεις όπως εσείς τις θέλετε!

Η μοναδικότητα όμως της NX300 δεν σταματά εδώ, αφού οι Smart Auto, Smart Filter και iFunction υπάρχουν για να προσφέρουν επαγγελματικές φωτογραφίες αυτοματοποιημένα. Τι εννοούμε; Με τη λειτουργία Smart Auto η μηχανή εντοπίζει για κάθε λήψη έως και 16 διαφορετικές συνθήκες λήψης, αναλύει τα στοιχεία τους και προσαρμόζει αυτόματα τις ρυθμίσεις σας και… είναι έτοιμες. Αφού όμως τραβήξετε μια φωτογραφία περάστε την από την εφαρμογή Smart Filter για βινιετάρισμα, προσομοίωση σκίτσου και άλλα φίλτρα, ούτως ώστε να έχει το στιλ που θέλετε. Τέλος, το iFunction καθορίζει τις ρυθμίσεις που θέλετε χρησιμοποιώντας το Focus Ring που βρίσκεται στα δεξιά του φακού, για τη γρήγορη επιλογή ρυθμίσεων και άριστες λήψεις άμεσα.

 

Είναι τόσο καλή;

Αν και ο γράφων δεν είναι φανατικός οπαδός των φωτογραφικών μηχανών, αλλά περισσότερο των smartphones, η δοκιμή της NX300 ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή, και αυτό γιατί για πρώτη φορά έφτασε στα χέρια μας μια μηχανή που να συνδυάζει τόσο πολλά και να μην απευθύνεται σε επαγγελματίες φωτογράφους, αλλά στον καθένα από εμάς.

 

Στα πλεονεκτήματα της συσκευής προσθέστε και το γεγονός ότι με κάθε αγορά NX300 παίρνετε δωρεάν το Samsung Galaxy II Tab των 7 ιντσών, καθώς και το Adobe Lightroom 4. Πώς συνδέεται η ταμπλέτα με την NX300; Τραβήξτε τις φωτογραφίες και τα βίντεο που θέλετε, ενεργοποιήστε το Wi-Fi ή το NFC και μεταφέρετε τα αρχεία σας στο tablet, για να τις απολαύσετε στην τεράστια οθόνη του και μετά ανεβάστε τες στο Facebook. Με το λογισμικό της Adobe διαχειριστείτε και επεξεργαστείτε ακόμη περισσότερο τις εικόνες σας. Είναι κάτι που θα το χειριστούν άνθρωποι με γνώσεις στη φωτογραφία, αλλά μπορεί και ο μέσος καταναλωτής να το κάνει κτήμα του ακολουθώντας τις οδηγίες.

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Αισθητήρας: APS-CMOS 23,5 x 15,7 mm, 20,3 megapixels

Φακός: Αποσπώμενοι δισδιάστατοι/τρισδιάστατοι Samsung NX 45 mm

Οθόνη: 3,31’’ AMOLED με λειτουργία αφής, WVGA (800 x 480), σταθεροποιητής OIS, ευαισθησία ISO 25600

Βίντεο: MP4 (βίντεο: MPEG4, AVC/H.264, ήχος: AAC), full HD (1.920 x 1.080 pixels)

Εστίαση: Αυτόματη εστίαση με ανίχνευση φάσης και αντίθεσης

Κλείστρο: Ηλεκτρονικά ελεγχόμενο κλείστρο εστιακού επιπέδου κάθετης διαδρομής, 1/6000

Λοιπές λειτουργίες: Smart Auto, Smart Filter, iFunction, Wi-Fi 802.11b/g/n, Geotagging, NFC

Αποθήκευση: SD, SDHC, SDXC, UHS-1 card

Θύρες: USB 2.0 (υποδοχή micro USB), NTSC, PAL, HDMI 1.4a

Αυτονομία: 1130 mAh, 160 λεπτά/320 λήψεις

Λογισμικό: Adobe Lightroom 4

Διαστάσεις: 122 x 63,7 x 40,7 χιλ.

Βάρος: 280 γρ. (χωρίς μπαταρία)

Τιμή: 799 ευρώ (με το λογισμικό Adobe Lightroom 4 και το Samsung Galaxy II Tab 7’’)