Samsung Galaxy S8 vs LG G6: Μια μάχη στήθος με στήθος που θα κριθεί στη λεπτομέρεια

948

Τι μας δείχνει η σύγκριση των δύο high-end smartphones; Πού υπερτερεί και πού μειονεκτεί το καθένα από τα Galaxy S8 (S8 Plus) και  LG G6;

Η σύγκριση των Samsung Galaxy S8 (και S8 Plus) με το LG G6 είναι εδώ και ελπίζουμε να σας βοηθήσει να επιλέξετε ποιο smartphone από τις δύο κορυφαίες στον χώρο νοτιοκορεατικές εταιρείες τεχνολογίας θα επιλέξετε το 2017.

Σίγουρα, μπορεί να μη μοιάζουν σχεδιαστικά μεταξύ τους, ενώ τα τεχνικά χαρακτηριστικά διαφοροποιούνται, αλλά οι διαστάσεις, το βάρος και άλλα βασικά σημεία των έξυπνων συσκευών είναι ακριβώς τα ίδια. Οι οπαδοί των Android τηλεφώνων έχουν μπροστά τους μια πολύ δύσκολη επιλογή…

Ας δούμε, λοιπόν, πώς «στέκεται» το LG G6 δίπλα στα Samsung Galaxy S8 και S8 Plus.

Design
Οι Samsung και LG ανταγωνίζονται με έξυπνα τηλέφωνα «ντυμένα» με γυαλί και μέταλλο. Ωστόσο, η αίσθηση στο χέρι αλλά και η εικόνα των S8 και G6 δεν ίδιες.
Το LG G6 έχει μια μεταλλική όψη και η οπίσθια πλευρά του, που είναι από γυαλί, έχει ειδική επίστρωση για να μη γλιστρά από το χέρι. Το Samsung Galaxy S8 μοιάζει και το αισθάνεσαι σαν καθαρό γυαλί.

Είναι και τα δύο όμορφα τηλέφωνα που ουσιαστικά εξαλείφουν το πάνω και κάτω περιθώριο, αλλά στο S8 η κυρτή οθόνη αναδεικνύει περισσότερα τα bezels στα αριστερά και δεξιά της συσκευής.
Επίσης, η Samsung μετακίνησε τον σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πίσω μέρος της συσκευής, όπου αντισταθμίζεται από την κάμερα. Ενώ στο G6, στο οποίο υπάρχει μια κάμερα με διπλούς φακούς, ο αισθητήρας για το αποτύπωμα βρίσκεται μακριά από την κύρια κάμερα.

Το LG G6 έχει διαστάσεις 148,9 x 68,1 x 8 χιλ., ενώ το S8 της Samsung είναι λίγο ψηλότερο και πλατύτερο, στα 148,9 x 71,9 x 7,9 χιλ. Και τα δύο smartphones έχουν το ίδιο βάρος, στα 163 γραμμάρια. Το δε S8 Plus είναι μεγαλύτερο και βαρύτερο και από τις δύο συσκευές, στα 159,5 x 73,4 x 8,1 χιλ. και 173 γραμμάρια.

Και τα δύο έχουν πιστοποίηση IP68, που τα προστατεύει από τη σκόνη αλλά και από το νερό (έως 1,5 μέτρο βάθος, για 30 λεπτά).


Οθόνη
Όποιο από τα δύο κινητά επιλέξετε, θα έχετε μια ψηλότερη οθόνη από όσα κυκλοφορούν στην ίδια κατηγορία. Η αναλογία της οθόνης στο G6 είναι 16:9, ενώ στο S8 είναι 18,5:9.

Η Samsung έχει διαθέσιμα δύο μοντέλα-μεγέθη, το S8 στις 5,8 ίντσες και το S8 Plus στις 6,2 ίντσες. Το LG G6, από την άλλη, είναι λίγο μικρότερο, στις 5,7 ίντσες και με μια επίπεδη οθόνη. Η μεγαλύτερη εικόνα και στις δύο συσκευές είναι ό,τι πρέπει για multitasking, ωστόσο στις ταινίες με αναλογία 16:9 θα βλέπετε μια μαύρη στήλη δεξιά και αριστερά της εικόνας. Δεν είναι το πρόβλημα που θα σας κάνει να μετανιώσετε που αγοράσατε κάποιο από τα δύο smartphones, είναι όμως κάτι που θα ενοχλήσει μερικούς χρήστες.

Όσον αφορά την τεχνολογία της οθόνης, η Samsung είναι πιο μπροστά. Και αυτό γιατί το Galaxy S8 ενσωματώνει Super AMOLED τεχνολογία με πολύ καλύτερη αντίθεση χρωμάτων και mobile HDR, ενώ η LG έχει επιλέξει για το G6 μια οθόνη IPS LCD. Στο G6 η εικόνα και η οθόνη συνολικά αποδίδουν πολύ καλά, αλλά η AMOLED δύσκολα βρίσκει αντίπαλο.

Και τα δύο, πάντως, ενσωματώνουν «always-on» οθόνες (είναι μόνιμα σε λειτουργία, αλλά με τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας για να μην «τρώνε» πολλή μπαταρία).

Λειτουργικό & επιδόσεις
Ένα από τα καλύτερα πράγματα που απολαμβάνεις όταν κάνεις αναβάθμιση στο Android τηλέφωνό σου είναι -τι άλλο;- το ίδιο το Android, και συγκεκριμένα η έκδοση Android 7.0 Nougat. Ο τομέας του λειτουργικού συστήματος και των επιδόσεων είναι ένας ακόμη χώρος στον οποίο διαφέρουν τα δύο κινητά. Το μεν Samsung Galaxy S8 χρησιμοποιεί τον πανίσχυρο επεξεργαστή 835 στις ΗΠΑ και τον Exynos 8895 στην Ευρώπη. Το δε G6 εφοδιάζεται με τον Snapdragon 821, που είναι αρκετά δυνατό chip, αλλά όχι το νεότερο.

Και οι δύο έξυπνες συσκευές μπορούν να φέρουν εις πέρας πλήθος λειτουργιών και εφαρμογών. Οπότε, προς τι ο τόσος θόρυβος; θα αναρωτηθείτε. Το θέμα είναι πως με τον επεξεργαστή που ενσωματώνει το S8 θα είναι πολύ πιο εύκολο για τον χρήστη να «τρέξει», σε δυο-τρία χρόνια από τώρα, mobile VR gaming (βιντεοπαιχνίδια επαυξημένης πραγματικότητας) ή 3D γραφικά.

Αναφορικά με τον αποθηκευτικό χώρο, το S8 διαθέτει 64 GB ενώ το G6 32 GB. Και τα δύο δίνουν τη δυνατότητα επέκτασης της μνήμης μέσω καρτών microSD.


Κάμερα
Η «κόντρα» μεταξύ Samsung και LG στον τομέα της κάμερας έχει πολύ μακρινό παρελθόν. Και οι νέες ναυαρχίδες των εταιρειών θα βάλουν φωτιά στο ντιμπέιτ για το ποια εταιρεία εξοπλίζει με περισσότερες δυνατότητες τα κινητά της. Ορίστε μια σημαντική διαφορά: το LG G6 χρησιμοποιεί dual camera setup. Έναν αισθητήρα 13 megapixels για κανονικές λήψεις και έναν δεύτερο για ευρυγώνιες φωτογραφίες και πιο πλούσια σκηνικά σε χρώματα και αντιθέσεις.


Από την άλλη, η Samsung επέλεξε να μην ακολουθήσει τον δρόμο της διπλής κάμερας, ενώ, την ίδια στιγμή, πλήθος κατασκευαστών Android τηλεφώνων προτιμούν την dual camera, αλλά και η Apple, όπως φάνηκε στο iPhone 7 Plus. Ουσιαστικά, στο S8 ο φωτογραφικός σένσορας είναι αυτός που είχε χρησιμοποιηθεί και στα προηγούμενα Galaxy S7 και Galaxy S7 Plus.

Μπαταρία & αυτονομία
Η μπαταρία του LG G6 τοποθετείται μεταξύ του Samsung Galaxy S8 και του S8 Plus, με 3.300 mAh. Το S8 έχει μπαταρία 3.000 mAh και το S8 Plus 3.500 mAh. Και τα δύο τηλέφωνα υποστηρίζουν τη δυνατότητα του fast-charging, δηλαδή της γρήγορης φόρτισης, αν και το τελευταίο διάστημα αρκετοί χρήστες του S8 έκαναν παράπονα πως το κινητό δεν μπορεί να φορτιστεί με αυτόν τρόπο. Η Samsung, από τη μεριά της, πρόκειται να προχωρήσει σε κάποιο patch ή κάποια ενημέρωση προκειμένου να λύσει το ζήτημα.

Τιμές
Και οι δύο συσκευές κυμαίνονται στην ίδια κατηγορία τιμής, ωστόσο το LG G6, έναντι 700 ευρώ περίπου, είναι προτιμότερο τόσο από το Galaxy S8 (829 ευρώ), όσο και από το S8 Plus (929 ευρώ). Σε κάθε περίπτωση, είναι δύο έξυπνα κινητά τηλέφωνα που, μέχρι στιγμής, δεν έχουν παρουσιάσει προβλήματα, διαθέτουν πολύ ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά και παρά τις ομοιότητές τους διακρίνονται από διαφορές που κρίνουν το αποτέλεσμα.