Ρυθμίσεις χρεών μέσω ίντερνετ

94

Τις τελευταίες δοκιμές κάνουν πλέον στο υπουργείο Οικονομικών, για να μπορέσει να ξεκινήσει η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για ρυθμίσεις χρεών.

Ως πιθανότερη ημερομηνία προβάλλει τώρα η 20ή Ιουλίου και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εκπαιδεύουν ήδη τα στελέχη που θα αναλάβουν να απαντούν στις απορίες υπαλλήλων και φορολογουμένων, κατά τις πρώτες ημέρες χρήσεως της νέας εφαρμογής.

Με το νέο σύστημα, κάθε φορολογούμενος θα καθοδηγείται βήμα-βήμα στην υποβολή της αίτησης, απαντώντας στις «προκάτ» ερωτήσεις που θα εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή του.

Αν επιλέγει «ναι» ή «όχι», ανάλογα με την περίπτωσή του, θα προχωρά στο επόμενο στάδιο. Μπροστά στα μάτια του κάθε οφειλέτης θα δει να εμφανίζονται τα ποσά των οφειλών του και, στο τέλος, το σχέδιο διακανονισμού που αντιστοιχεί στις απαντήσεις που έδωσε.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πως με τον τρόπο αυτό θα ανταποκριθούν πολλοί οφειλέτες που ώς τώρα απέφευγαν να πάνε στις εφορίες για να ζητήσουν ρύθμιση, λόγω της ταλαιπωρίας και από τον «φόβο» ενός τετ-α-τετ με τον έφορο και τους υπαλλήλους των δικαστικών τμημάτων. Θεωρούν δηλαδή ότι πολλοί θα είναι εκείνοι που θα μπουν στη διαδικασία -και από περιέργεια ακόμα- να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή και να δουν τι χρωστούν και με πόσες δόσεις μπορούν να αποπληρώσουν την οφειλή τους.