“Πρόστιμο” 1,2 εκατ. ευρώ στο Facebook από την Ισπανία

268

Πρόστιμο 1,2 εκατομμυρίων ευρώ για συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων χρηστών επέβαλε στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook η Ισπανία.

Η ισπανική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αναφέρει ότι το πρόστιμο έρχεται μετά από έρευνα στις εργασίες του κοινωνικού δικτύου. Πρόκειται για ένα πρόστιμο-χάδι στην εταιρία κοινωνικής δικτύωσης, η οποία εμφανίζει έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε τρίμηνο. Αντίστοιχες έρευνες, όμως, πραγματοποιούνται και από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το Facebook συγκέντρωσε πληροφορίες όπως το γένος, τα θρησκευτικά πιστεύω, προσωπικές προτιμήσεις χρηστών χωρίς να τους ενημερώσει. Παράλληλα, συγκέντρωσε και το ιστορικό περιήγησης των χρηστών.

Το Facebook δεν απάντησε σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για κάποιο σχόλιο αναφορικά με το πρόστιμο.

«Η πολιτική ασφαλείας του Facebook περιέχει γενικούς και μη κατανοητούς όρους» γράφει ανακοίνωση της ισπανικής αρχής, και συμπληρώνει: «Το κοινωνικό δίκτυο χρησιμοποιεί προστατευόμενα δεδομένα για διαφήμιση, μεταξύ άλλων χρήσεων, χωρίς να λαμβάνει την έγκριση των χρηστών όπως προβλέπει ο νόμος περί προστασίας δεδομένων, κάτι που αποτελεί σοβαρή παράβαση».