Προκηρύσσονται οι τηλεοπτικές άδειες και αλλάζει ο ρόλος της ΕΕΤΤ

119

Σε  ραδιοφωνική συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης προανήγγειλε ότι μέσα στην εβδομάδα θα δοθεί στην δημοσιότητα το νομοσχέδιο των υπουργείων Υποδομών και Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες και τον αριθμό των τηλεοπτικών καναλιών, ενώ στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχουν ρυθμίσεις για την λειτουργία της ΕΕΤΤ.

Ηδη ο κ. Σπίρτζης έχει δηλώσει ότι θα διαφοροποιηθούν ή και θα περιοριστούν οι αρμοδιότητες της Επιτροπής όσον αφορά στην διάθεση των συχνοτήτων.

Σήμερα λειτουργούν οκτώ τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής και πανελλαδικής εμβέλειας και μέχρι σήμερα λέγεται πως ο αριθμός θα μειωθεί και μάλιστα στις τέσσερις άδειες εκ των οποίων η μία θα αφορά στην δημόσια τηλεόραση. Ο περιορισμός του αριθμού των καναλιών θα αφορά επίσης και στα περιφερειακά κανάλια.

 

Στις κυβερνητικές προτάσεις προς τους «Θεσμούς» προβλέπονται έσοδα από τις άδειες της τάξεως στα 300 εκατ. ευρώ και επιπλέον έσοδα 100 εκατ. ευρώ από φόρους 20% επί της διαφήμισης. Οι εκτιμήσεις κρίνονται υπερβολικά αισιόδοξες, καθώς τα διαφημιστικά έσοδα από την διαφήμισης δεν ξεπερνούν τα 180 με 200 εκατ. ευρώ.