Πώς να ανεβάσεις φωτογραφίες στο cloud

304

Πού, πώς και γιατί πρέπει να χρησιμοποιήσεις το «σύννεφο»

Είσαι και εσύ αυτοδίδακτος φωτογράφος; Βγάζεις συστηματικά δεκάδες φωτογραφίες με το smartphone σου; Θέλεις κάποιον τρόπο να αποθηκεύεις τα αριστουργήματα που παράγονται από την κάμερα του κινητού σου και την καλλιτεχνική δημιουργικότητα και το μάτι του αρτίστα που σε χαρακτηρίζει; Η τεχνολογία, για άλλη μια φορά, είναι στο μέρος σου.

Πλέον, μπορείς να ανεβάζεις και να αποθηκεύεις τις φωτογραφίες σου, κατευθείαν, στο internet, και μάλιστα αυτό να γίνεται αυτομάτως, χωρίς τη δική σου παρέμβαση! Αν και υπάρχον πολλά sites και πολλές εταιρείες που παρέχουν τέτοια λειτουργία, εστιάζουμε στις πιο γνωστές και διαδεδομένες λύσεις: Google Drive, iCloud, Flickr και OneDrive.

Ας δούμε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του καθενός και γιατί να επιλέξεις κάποιο εξ αυτών.

Google Drive
Η Google παρέχει τη δυνατότητα να συγχρονίζεις τις φωτογραφίες σου με δύο τρόπους: το Google Drive και το Google Photos. Η πρώτη επιλογή είναι πιο βασική, αποθηκεύοντας τις φωτογραφίες ως αρχεία, η οργάνωση γίνεται σε φακέλους και είναι εύκολη η εισαγωγή τους σε αρχεία των Docs, Sheets και Slides. Αντίθετα, το Google Photos επιτρέπει την οργάνωσή τους σε συλλογές και άλμπουμ, την επεξεργασία των φωτογραφιών αλλά και βίντεο, αναζήτηση με ημερομηνία, τοποθεσία ή θέμα, αλλά και το sharing με άλλες υπηρεσίες. Και στις δύο περιπτώσεις, τα αρχεία αποθηκεύονται στο χώρο που παρέχει η Google στο Google Account και είναι 15 GB.

iCloud
Εδώ έχουμε την υπηρεσία της Apple για κατόχους iPhone, iPad, iPod και Macintosh. Το iCloud έχει την υπηρεσία Photo Library, η οποία αποθηκεύει τις φωτογραφίες σου στο cloud της Apple, και εκεί μπορείς να τις οργανώσεις σε αυτά που η Apple ονομάζει «Moments», «Collections» και «Years». Προφανώς, οι φωτογραφίες είναι διαθέσιμες σε κάθε συμβατή συσκευή στην οποία μπαίνεις με τον λογαριασμό σου, ενώ ο δωρεάν διαθέσιμος χώρος είναι 5 GB.

Flickr
Κάποτε το Flickr ήταν ο μοναδικός προορισμός για όποιον ενδιαφερόταν για τη φωτογραφία. Πλέον, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, όμως το Flickr έχει έναν άσο στο μανίκι: προσφέρει δωρεάν αποθηκευτικό χώρο 1.000 GB. Ναι, καλά διάβασες. Χίλια gigabytes αποθηκευτικού χώρου, ώστε να μπορείς όχι απλά να ανεβάζεις τις φωτογραφίες του smartphone σου αυτομάτως, αλλά και να ανεβάσεις όλες σου τις φωτογραφίες και να έχεις ένα γενικό backup. Επίσης, οι λειτουργίες του Flickr περιλαμβάνουν και πολύ καλά εργαλεία οργάνωσης και αναζήτησης, για να βάλεις μια τάξη στο χάος που αναπόφευκτα θα δημιουργηθεί στα 1.000 GB από φωτογραφίες.

OneDrive
Η Microsoft δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός, και το OneDrive έχει επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει και αυτόματη αποθήκευση φωτογραφιών. Εγκαθιστώντας το OneDrive στο Android ή στο iPhone σου, θα ερωτηθείς αν θες να συγχρονίζονται οι φωτογραφίες σου αυτομάτως. Το app δεν σταματά εκεί, όμως, και σύντομα θα αρχίσει αυτομάτως να δημιουργεί και άλμπουμ από τις υφιστάμενες φωτογραφίες, βάσει τοποθεσίας, χρόνου λήψης ή άλλων παραμέτρων.

Ο αποθηκευτικός χώρος του OneDrive ανέρχεται σε 5 GB για τους καινούργιους χρήστες και σε 15 για τους παλιούς, υποστηρίζει επίσης αυτόματο συγχρονισμό φωτογραφιών από το smartphone μέσω του σχετικού app. Και, βέβαια, μπορείς να διαχειριστείς τα αρχεία από παντού: desktop, smartphone ή και web.