“Πολιορκία” τριών ελληνικών τραπεζών από χάκερ

87

Προσπαθούσαν επί τρία 24ωρα να ρίξουν τα συστήματα, ζητώντας λύτρα σε bitcoin – Με το σοβαρό αυτό θέμα ασχολούνται η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Τράπεζα της Ελλάδoς.

Ενα θρίλερ εξελίχθηκε τις προηγούμενες ημέρες, καθώς χάκερς πραγματοποίησαν κυβερνοεπίθεση κατά τριών μεγάλων ελληνικών τραπεζών.  Οι χάκερς προσπαθούσαν περίπου τρία 24ωρα να ρίξουν τα συστήματα των ελληνικών τραπεζών, γεγονός που σήμανε γενικό συναγερμό.  Είναι ενδεικτικό ότι με το σοβαρό αυτό θέμα ασχολήθηκαν τόσο η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Τράπεζα της Ελλάδoς.  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χάκερς που πραγματοποίησαν την επίθεση, προέρχονται από τη Ρωσία, ήταν πάνω από 30 άτομα και ζητούσαν λύτρα σε bitcoin.

Σύσκεψη της ΕΛ.ΑΣ για την εισβολή

Το θέμα της εισβολής συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, με την συμμετοχή των αρμόδιων φορέων, ενώ μία ακόμα σύσκεψη για τον ίδιο λόγο πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο.

Όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, οι χάκερς “βομβάρδισαν” τα ηλεκτρονικά συστήματα των τριών τραπεζών με χιλιάδες ερωτήματα ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να τα μπλοκάρουν πρόσκαιρα. Στην συνέχεια ζήτησαν λύτρα σε bitcoin, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τους υπολογιστές, με την απειλή ότι θα διέλυαν τα ηλεκτρονικά συστήματα των τραπεζών.

Τα ποσά, όπως διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, δεν ήταν μεγάλα, αλλά τελικά οι δράστες δεν κατάφεραν να πάρουν τα λύτρα, ούτε και προκαλέσουν ζημιά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς λειτούργησαν τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας που διαθέτουν οι τράπεζες.

Ποιοι είναι οι “Armada Collective”

Οι αυτοαποκαλούμενοι “Armada Collective” είναι μια νέα ομάδα hackers που προχωρά σε ηλεκτρονικούς εκβιασμούς ζητώντας λύτρα σε bitcoin.

Ουσιαστικά, η Armada Collective απειλεί τους στόχους της με επιθέσεις άρνησης εξυπηρέτησης (γνωστές ως Distributed Denial of Service Attack ή DDoS), προκαλώντας κατάρρευση μιας υπηρεσίας μέσω αποστολής υπερβολικά μεγάλου αριθμού ψεύτικων αιτήσεων.

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο, η ελβετική κυβέρνηση είχε εκδώσει μια έκτακτη ανακοίνωση προειδοποιώντας τις εταιρείες της χώρας για μια νέα ομάδα hackers που έστελνε εκβιαστικά μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου  και τα οποία στη συνέχεια ακολουθούνταν από επιθέσεις DDoS στο διαδίκτυο των “θυμάτων” διάρκειας 15-30 λεπτών. 

Έξι ημέρες αφότου η ελβετική κυβέρνηση σήμανε συναγερμό, μια πηγή φέρεται να αποκάλυψε πως τέσσερις τράπεζες στην Ταϊλάνδη είχαν λάβει παρόμοιο απειλητικό email με απαίτηση την καταβολή λύτρων σε bitcoin αλλά έκτοτε δεν υπάρχει καμία άλλη πληροφορία για τον αν πραγματοποιήθηκε τελικά κάποια επίθεση.