Ποιοι και πόσα χρωστούν στον ΟΤΕ

138

«Μαύρη τρύπα» τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ παρουσιάζει αυτή τη στιγμή ο ΟΤΕ από χρέη εναλλακτικών, οι οποίοι έβαλαν «λουκέτο» άλλα και από τους απλήρωτους λογαριασμούς του Ελληνικού Δημοσίου (ΔΕΚΟ, Υπουργεία, Δημόσιοι Οργανισμοί).

Αν και η εταιρεία έχει καταφέρει να μειώσει τις δαπάνες προσωπικού από την περικοπή επιδομάτων και τη μείωση ωραρίου που περιελάμβανε η τελευταία συλλογική σύμβαση εργασίας κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ μέχρι το 2014 και να εισπράξει 397 εκατ. ευρώ από την πώληση της Telecom Serbia, ωστόσο τα χρέη των εναλλακτικών που έπαψαν να λειτουργούν φτάνουν τα 140 εκατ. ευρώ!.. Το ποσό αυτό είναι σχεδόν ανάλογο με την εξοικονόμηση που θα έχει ο ΟΤΕ για τρία χρόνια από τη μείωση των δαπανών προσωπικού.

Πρόκειται για χρήματα που δεν αναμένεται να εισέλθουν στα ταμεία του Οργανισμού, καθώς οι εταιρείες αυτές (όπως η Lanet, η Teledom, η Telep-pasport και η Altec) δεν δραστηριοποιούνται πλέον στην ελληνική αγορά.

Άλλα και τα χρέη του Δημοσίου που αγγίζουν τα 115 εκατ. ευρώ αποτελούν μια μεγάλη «πληγή» στα έσοδα του Οργανισμού για το 2011, ο οποίος τη διετία θα πρέπει να βάλει βαθιά «το χέρι στην τσέπη» για την αναχρηματοδότηση των δανείων του.

Ειδικότερα η διοίκηση του ΟΤΕ θα πρέπει να εξασφαλίσει την απαραίτητη ρευστότητα για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού που για τη διετία αγγίζει τα 3,4 δισ. ευρώ. Από αυτά, 640 εκατομμύρια ευρώ πρέπει να πληρωθούν εντός του 2012, άλλα 500 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2014, ενώ 2,1 δισ. ευρώ πρέπει να καταβληθούν το 2013, εκ των οποίων τα 900 εκατ. ευρώ είναι ομολογιακά δάνεια και άλλα ομόλογα.

Προτεραιότητα
Δεν είναι τυχαίο ότι σε πρόσφατη ενημέρωση ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Μιχάλης Τσαμάζ έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την εξυπηρέτηση του χρέους ύψους 3,4 δισ. του ΟΤΕ και την αποφυγή της χρεοκοπίας του για τα επόμενα τρία χρόνια. Ο ΟΤΕ έχει διαθέσιμα πάνω από 1 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος είναι ετησίως να βρίσκει περί τα 500-600 εκατ. ευρώ. Συμπεριλαμβανομένων των σχεδόν 400 εκατ. ευρώ από την πώληση του 20% που κατείχε στην Telecom Serbia, υπολογίζεται ότι το κενό στα κεφάλαια που πρέπει να καλύψει μέσα στο 2012 είναι από 500 έως 700 εκατ. ευρώ, με τη διοίκηση να εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα τα καταφέρει, με τον κ. Τσαμάζ να τονίζει ότι ο ΟΤΕ έχει αξιοσημείωτες αντοχές.

Και όλα αυτά, όταν τα χρέη προς τον ΟΤΕ αυξάνονται σημαντικά, η αγορά συρρικνώνεται (μόνο το 2011 η συρρίκνωση έφτασε το 30%), η συνολική αύξηση των επισφαλειών του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας ανήλθε στα περίπου 120 εκατ. ευρώ -αντί 77 εκατ. ευρώ το 2009- και η επιβάρυνση της φορολογίας ήταν τέσσερις φορές υψηλότερη από ό,τι στις γειτονικές χώρες και η μεγαλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού έφτασε το 26,4% στην τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής.

Τονωτική ένεση για τα οικονομικά του ΟΤΕ αναμένεται ότι θα αποτελέσει και η πώληση του δορυφόρου Hellas Sat που προγραμματίζεται να γίνει έως το τέλος του χρόνου.

Με πρόσφατη απόφαση μάλιστα προχωρεί στην πρόσληψη ειδικού συμβούλου που θα αποτιμήσει το δορυφόρο, ώστε να πωληθεί εντός του έτους δεδομένου ότι η δραστηριότητά του τελειώνει το 2018.

Αν και ο ΟΤΕ είχε ανακοινώσει επενδύσεις 90 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση προηγμένων οπτικών ινών για γρήγορο ιντερνέτ VDSL μέχρι το 2013, ωστόσο η επένδυση σταμάτησε και παρά το γεγονός ότι ήδη έχει υλοποιηθεί το ένα τρίτο της επένδυσης από το Φεβρουάριο του 2011, ακόμα δεν έχει τη δυνατότητα να παρέχει σχετικές υπηρεσίες. Ο ΟΤΕ εδώ και ένα χρόνο τελεί εν αναμονή του καθορισμού της λιανικής τιμής από την ΕΕΤΤ.

Σημείο τριβής
Το θέμα του VDSL έχει διαφανεί, εδώ και καιρό, ότι θα αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων και του ΟΤΕ. Ο Οργανισμός αναμένεται να λανσάρει την υπηρεσία το καλοκαίρι.

Πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, αναφερόμενος στη VDSL, είχε σχολιάσει ότι τελεί εν αναμονή του καθορισμού της λιανικής τιμής από την ΕΕΤΤ, σχολιάζοντας με νόημα «οι ανταγωνιστές θα εύχονταν να μην επενδύσουμε».

Ο κ. Τσαμάζ έχει, δε, καταλογίσει στους εναλλακτικούς, που ζητούν βελτίωση της χονδρικής αγοράς VDSL, πως «αναζητούν φαντάσματα προκειμένου να καλυφθούν πίσω από τη δική τους ανυπαρξία επενδύσεων», σχολιάζοντας πως αυτό που θέλουν οι άλλες εταιρείες είναι να σταματήσει το VDSL.

250 εκατ. ευρώ τα συνολικά χρέη προς τον ΟΤΕ

  • 140 εκατ. ευρώ τα χρέη των εναλλακτικών παρόχων που έβαλαν λουκέτο.

  • 115 τα χρέη του ελληνικού δημόσιου.

Αναχρηματοδότηση δανείων ΟΤΕ

  • 5 δισ. ευρώ συνολικά ως το 2015.

  • 3,4 δισ. ευρώ 2012 ? 2014.

  • 640 εκατ. ευρώ αποπληρωμή εντός του 2012.

  • 500 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2014.

  • 2,1 δισ. ευρώ πρέπει να καταβληθούν το 2013.

Πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112821076