Πλωτές φάρμες από το μέλλον

84

 Προς το αύριο

Προς το αύριο 
Μια σειρά από πλωτές φάρμες με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος του υποσιτισμού του πλανήτη
δημιούργησε μια ομάδα αρχιτεκτόνων από την εταιρεία Forward Thinking Agriculture, με έδρα στη Βαρκελώνη. 
 
 
Στα σχέδια που δημιούργησαν οι ειδικοί περιγράφονται πλωτές εγκαταστάσεις πολλαπλών ορόφων, ικανές να εκμεταλλεύονται όλες τις φυσικές πηγές για την παραγωγή τροφίμων. Με τη βοήθεια φωτοβολταϊκών πάνελ στην οροφή τους, θα είναι σε θέση να εκμεταλλεύονται τον ήλιο για την παραγωγή της απαραίτητης ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο δεύτερο επίπεδο θα φιλοξενούνται καλλιέργειες, οι οποίες μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σχεδιαστών, θα μπορούσαν να προσφέρουν περί τα 8,15 εκατ. κιλά λαχανικών ετησίως.
Στο πρώτο επίπεδο πάλι θα υπάρχουν ιχθυοκαλλιέργειες με δυνατότητα απόδοσης ως και 1,7 εκατομμύρια ψάρια ετησίως. Στο ίδιο επίπεδο θα βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις συσκευασίας των παραχθέντων προϊόντων.
Στο εξωτερικό μέρος των εγκαταστάσεων θα υπάρχουν, μεταξύ άλλων, κυματοθραύστες και προβλήτες για τη μετακίνηση των εργαζομένων με βάρκες.  Σύμφωνα με επιστημονικές προβλέψεις, ως το 2050 ο πληθυσμός του πλανήτη αναμένεται να αγγίξει τα 9,1 δισεκατομμύρια, γεγονός που μεταφράζεται σε μια αύξηση ως προς την ανάγκη σίτισης της τάξεως του 70%.