Πλωτά δημιουργήματα διάσημων αρχιτεκτόνων που μαγεύουν!

72

Τα πλωτά οικοδομήματα είναι ίσως η μοναδική θετική ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση. Είναι τόσο θεαματικά, φανερώνοντας με τον πλέον κραυγαλέο τρόπο τόσο την κατασκευαστική δεινότητα του ανθρώπου όσο και την αχαλίνωτη φαντασία του.

Δείτε παρακάτω τρανές αποδείξεις του ότι ο άνθρωπος προσπαθεί να μιμηθεί και γιατί όχι να ξεπεράσει κιόλας κάποιες φορές, τη φυσική ομορφιά…

Archipelago Cinema

Ο πρώτος πλωτός κινηματογράφος, που ονομάστηκε Archipelago Cinema, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Όλε Σέρεν το 2014 στην Ταϊλάνδη στο νησί Kudu και είναι κατασκευασμένος εξολοκλήρου από ανακυκλώσιμα υλικά. Για να σχεδιάσει τον πλωτό κινηματογράφο, ο Σέρεν μελέτησε την κατασκευή των τοπικών εκτροφείων αστακού, που μοιάζουν σαν ένα νησί στη μέση του νερού. Μετά το φεστιβάλ το σινεμά «Archipelago», δωρήθηκε στο τοπικό χωριό προκειμένου οι κάτοικοί του να απολαμβάνουν την μοναδική αυτή εμπειρία.

Drijf in Lelystad

Αυτή η κατοικημένη κοινότητα δημιουργήθηκε από μια ομάδα οικογενειών που αγαπούν το υγρό στοιχείο στην Ολλανδία. Το Drijf στο Lelystad, σχεδιάστηκε από την εταιρεία που εδρεύει στο Αμστερνταμ, Attika Architekten. Η κατασκευή έλαβε χώρα περίπου 25 μίλια έξω από την πόλη, και οι ολοκληρωμένες δομές, χτισμένες σε συγκεκριμένα κιβώτια, σύρθηκαν πάνω από το νερό στον προορισμό τους. Συνολικά, οκτώ αποκλειστικά ξύλινα σπίτια, διαφορετικά για να ταιριάζουν στις ανάγκες της κάθε οικογένειας, στήθηκαν για το έργο.

Floating Island

Είναι το μεγαλύτερο τεχνητό και πλωτό νησί του κόσμου που τροφοδοτείται αποκλειστικά από ηλιακή ενέργεια! Το συγκρότημα αποτελείται από τρεις δομές, που εκπροσωπούν τα τρία στάδια ενός λουλουδιού που ανθίζει: σπόροι, μπουμπούκι και άνθος. Συγκροτήθηκε από γυαλί, ξύλο και ατσάλι. Ο πόλος έλξης τουριστών αλλά και εμπορικής δραστηριότητας στέκει οικολογικό θαύμα, ταγμένο όπως είναι στην προστασία του περιβάλλοντος, κοστίζοντας παραπάνω από 60 εκατ. ευρώ για να κατασκευαστεί.

Hasle Harbour Bath

Το Hasle Harbour Bath, που βρίσκεται στη νήσο Bornholm της Δανίας, κατασκευάστηκε στη Βαλτική Θάλασσα, σε μια προσπάθεια για την προώθηση του τουρισμού στην ιστορική πόλη της αλιείας του Hasle. Η White, η σκανδιναβική εταιρεία πίσω από το σχέδιο, έθεσε ως στόχο να σχεδιάσει ένα σημείο όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να έχουν απίστευτη θέα στο νερό. Ολοκληρώθηκε το 2013 και το λουτρό περιλαμβάνει μια πλωτή πλατφόρμα με δύο διαδρόμους, ο ένας σχεδόν 20 πόδια ψηλός, που εκτείνονται από τη βάση του. Οι επισκέπτες μπορούν να χαλαρώσουν στα ρηχά νερά που περιέχονται στην ενσωματωμένη πισίνα της πλατφόρμας.

Makoko Floating School

Αυτό το φιλόδοξο έργο στη Νιγηρία, προσφέρει τη δυνατότητα στις φτωχές κοινότητες να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Το project με την ονομασία «The Makoko Floating School» εφαρμόζεται στην κοινότητα Makoko στο Λάγος της Νιγηρίας από τον NLE, έναν συνεργατικό οργανισμό του οποίου η αποστολή είναι να παρέχει αρχιτεκτονικές αλλαγές για την ανάπτυξη των πόλεων. Το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία πλωτών κτηρίων που σχεδιάστηκαν για να χρησιμεύσουν ως εκπαιδευτικές αίθουσες διδασκαλίας για τα παιδιά που ζουν σε φτωχογειτονιές. Τα κτίσματα έχουν κατασκευαστεί σε τριγωνικό σχήμα, εξ ολοκλήρου από ξύλο, και επιπλέουν στο νερό επάνω σε μια βάση από 250 πλαστικά δοχεία. Η ηλεκτροδότηση γίνεται με ηλιακούς συλλέκτες και κάθε κτήριο μπορεί να στεγάσει περίπου 100 μαθητές.

Arctia Headquarters

Το Arctia Headquarters, είναι τα νέα κεντρικά γραφεία της φινλανδικής ναυτιλιακής εταιρείας που κατέχει και διαχειρίζεται ένα στόλο παγοθραυστικών και βρίσκονται κοντά στην ακτή του Ελσίνκι. Επινοήθηκε από τους Αρχιτέκτονες K2S. Η δομή έχει πρόσοψη από μαύρο χάλυβα που μιμείται τους ύφαλους των πλοίων της εταιρείας και στους εσωτερικούς χώρους λακαρισμένο ξύλο που αποτίει φόρο τιμής στις ναυτικές παραδόσεις.

The Exbury Egg

Ονομάζεται Exbury Egg και είναι ένα πλωτό σπίτι που εμφανίστηκε πρόσφατα στην ακτή του ποταμού Beaulieu, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σχεδιάστηκε από τον καλλιτέχνη Stephen Turner, ο οποίος εμπνεύστηκε από την ανάγκη του να ζήσει κοντά στο υγρό στοιχείο και να έρθει σε πιο στενή επαφή με τη φύση. H δομή είναι κατασκευασμένη από ένα ειδικό ανθεκτικό και αδιάβροχο υλικό και περιλαμβάνει τα βασικά για να μπορέσει να διαμείνει στο εσωτερικό ένα ζευγάρι, ενώ η ηλιακή ενέργεια και το νερό της βροχής προσφέρουν τη δυνατότητα επιβίωσης σε αυτό. Η πρόσβαση με την ξηρά γίνεται μέσω μιας γέφυρας και ο καλλιτέχνης αναμένεται να μείνει σε αυτό περίπου έναν χρόνο, στα πλαίσια ενός project που θα του επιτρέψει να ζήσει για μεγάλο διάστημα σε άμεση επαφή με το νερό σαν να επρόκειτο για ένα αυγό πτηνού που μετακινείται με τη βοήθεια του ανέμου στην επιφάνεια του ποταμού.

Floating House

Οι αρχιτέκτονες MOS σχεδίασαν Πλωτό Σπίτι, ένα προκατασκευασμένο σπίτι 1.000 τετραγωνικών ποδιών το οποίο στήθηκε σε ένα νησί στη λίμνη Huron κοντά στο Οντάριο του Καναδά. Υποστηρίζεται σε προβλήτες από χάλυβα. Η κατοικία μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί στις διακυμάνσεις της στάθμης του νερού της λίμνης, οι οποίες διαφέρουν σημαντικά από εποχή σε εποχή.

Floating Pavilion Rotterdam

Το Floating Pavilion στο Ρότερνταμ, βρίσκεται στην Ολανδία στον ποταμό «Nieuwe Maas», σχεδιασμένο από την DeltaSync και την κατασκευαστική Architecten. Κατασκευασμένο από ατσάλινες δοκούς και καλυμμένο με ελαφριά, διαφανή μεμβράνη ETFE, η δομή χρησιμεύει ως ένας φορητός εκθεσιακός και συνεδριακός χώρος.

Waterwoningen

Το συγκρότημα κατοικιών Waterwoningen αποτελείται από 75 μεμονωμένες κατοικίες. Σχεδιασμένο από τους Marlies Rohmer Architects and Planners. Κάτω από το νερό, κάθε σπίτι έχει μια βάση από σκυρόδεμα, παρέχοντας ένα χαμηλότερο κέντρο βάρους για μεγαλύτερη σταθερότητα. Τα ορατά μέρη της δομής είναι από ξύλο και χάλυβα.

Waternet

Σχεδιάζοντας ένα γραφείο για μια εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τον καθαρισμό και τη συντήρηση πλωτών οδών του Άμστερνταμ, το αρχιτεκτονικό γραφείο Attika Architekten ήξερε ότι ήταν υψίστης σημασίας. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του παλιού λιμανιού της πόλης, το πλωτό γραφείο του Waternet, έχει ένα ξύλινο πλαίσιο και ψάθινη και καλαμωτή πρόσοψη καλάμι, τα οποία υλικά είναι πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμα και βιοδιασπώμενα, αν αποσυναρμολογηθούν. Όντας 9418 τετραγωνικά πόδια, το γραφείο αυτό είναι το μεγαλύτερο πλωτό κτίριο στην Ολλανδία.

Επινοήθηκε από τον Γερμανό σχεδιαστή Gitta Gschwendtner και τον Βραζιλιάνο καλλιτέχνη, Thereza Alves, το Seeds of Change, είναι ένας πλωτός κήπος χτισμένος σε ένα παλιό φορτηγό στο Μπρίστολ της Αγγλίας. Η άρδευση και ο φωτισμός τροφοδοτείται από ηλιακούς συλλέκτες και το πλαίσιο του κήπου, το καθιστικό και ο δρόμος είναι κατασκευασμένα από πεύκο.