Παρακολούθηση των επικοινωνιών 50.000 πολιτών

76

Πολύς ντόρος γίνεται για τους χάκερς και την υποκλοπή στοιχείων από παράνομα κακοποιά στοιχεία, όμως η νέα έκθεση της ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών) αναφέρει ότι τον τελευταίο χρόνο, οι επίσημες παρακολουθήσεις τηλεφώνων αυξήθηκαν κατά 70% από τους «καλούς» της υπόθεσης.

(μουσική υπόκρουση: Μηλιώκας – Για το καλό μου)

Και φυσικά μιλάμε πάντα για την διασφάλιση της «κρατικής ασφάλειας» (στην Αμερική το λένε «Εθνική Ασφάλεια»). Μπορεί λοιπόν να καθαρίσαμε την τρομοκρατία σ’ αυτή τη χώρα (όπως μας έλεγαν), αλλά πάντα ο εχθρός ζει ανάμεσά μας (όπως λένε και οι αμερικάνικες ταινίες). Γι’ αυτό και η ΕΛΑΣ και η ΕΥΠ παρακολουθούν τα τηλέφωνα πάνω από 50.000 πολιτών. Οι παρακολουθήσεις συνομιλιών από τα συστήματα «νομίμων συνακροάσεων» της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Και το πρόβλημα δεν είναι αν είναι νομικά καλυμμένες οι υπηρεσίες αυτές. Φυσικά και είναι, αφού οι παρακολουθήσεις συνοδεύονται από δικαστικές αποφάσεις, που αυξήθηκαν κατά 69% το 2012, αγγίζοντας τις 9276 (που η κάθε μία περιλαμβάνει την παρακολούθηση τουλάχιστον 5 αριθμών τηλεφώνου). Η ΑΔΑΕ εμφανίζεται να έχει επιφυλάξεις αφού διαπιστώθηκαν παρατυπίες στην όλη διαδικασία παρακολούθησης.

Στην έκθεσή που έχει αποστείλει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με προτάσεις και παρατηρήσεις, η Αρχή αναφέρεται χαρακτηριστικά σε 37 καταγγελίες παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών με 14 να αφορούν συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας και 13 κινητής (οι υπόλοιπες αφορούν συνδέσεις και υπηρεσίες ίντερνετ), χωρίς όμως να αναφέρονται λεπτομέρειες για το πού κατέληξε η σχετική έρευνα.

 

Αν αναλογιστούμε για το πρόσφατο γεγονός του νεαρό «τρομοκράτη» που συλλάβανε για την δολοφονία εν ώρα ληστείας, ότι τον παρακολουθούσανε μήνες πριν, τότε θα πρέπει να διαγράψουμε την λέξη «πρόληψη».

Για καταγγελίες επισκεφτείτε την σελίδα http://www.adae.gr/