Outlast 2 : Το πρόσωπο του τρόμου…

643

Είστε έτοιμοι για ακόμη περισσότερους εφιάλτες; Αν είστε οπαδοί του survival horror, θα απολαύσετε τον τρόμο, την απόκοσμη ατμόσφαιρα και το κόμπιασμα στον λαιμό επειδή σε κάθε βήμα θα αισθάνεστε κάποιον, κάτι σε απόσταση αναπνοής. Για PS4, Xbox One, Windows.

To 2013 η Red Barrels κατάφερε να μας σοκάρει ευχάριστα με το Outlast, ένα survival horror που εκτυλισσόταν στην ψυχιατρική κλινική Mount Massive Asylum. Σε αντίθεση με τα Resident Evil και Silent Hill, στα οποία μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε διάφορα όπλα για να αμυνθείτε, ο πρωταγωνιστής του Outlast (Miles Upshut) ήταν ένας απλός δημοσιογράφος που δεν είχε κανένα όπλο πέρα από την… κάμερά του.

O διάδοχος του Outlast λαμβάνει χώρα σε ένα εντελώς διαφορετικό setting, αφού αυτήν τη φορά θα εγκαταλείψετε το Κολοράντο για να περιπλανηθείτε στην αφιλόξενη Αριζόνα. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε τον Blake Langermann, έναν ρεπόρτερ που εξερευνά παρέα με τη γυναίκα του (Lynn) τον θάνατο (η πιθανότερη εκδοχή είναι η δολοφονία) μιας νεαρής εγκύου γυναίκας αγνώστων στοιχείων (Jane Doe). Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ επισκέπτεστε την περιοχή Supai της Αριζόνας με το ελικόπτερό σας, το οποίο και προσεδαφίζεται βιαίως μετά από μια μηχανική βλάβη. Μετά τη συντριβή χάνετε τα ίχνη της γυναίκας σας, οπότε η αποστολή σας είναι να εξερευνήσετε τη γύρω περιοχή για να την εντοπίσετε.

Το χωριό, στο οποίο φτάνετε, δεν φημίζεται για τον επαρκή φωτισμό του. Παράλληλα, οι άνθρωποι που ζουν εκεί είναι εντελώς αποκομμένοι από τον πολιτισμό, διότι έχουν αρκετά ιδιότροπο χαρακτήρα. Η ιδιορρυθμία τους βασίζεται σε μια θρησκευτική πεποίθηση που δυστυχώς είναι και απόλυτη. Πιστεύουν πως έρχεται το τέλος του κόσμου και, για να εξιλεωθούν, θα χρειαστεί να θυσιάσουν ανθρώπους. Επιπρόσθετα, έχουμε μέλη της αίρεσης αυτής που θεωρούν ως Μεσσία έναν άνθρωπο ονόματι PapaKnoth (θα τον δείτε σε πολλά σπίτια ως εικόνισμα) και ταυτόχρονα έχουμε και εκείνους που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά και συγκρούονται μεταξύ τους.

Κάπου στη μέση, λοιπόν, έχουμε τον πρωταγωνιστή, που μοναδικό του όπλο είναι η ταχύτητα των ποδιών του και η κάμερά του. Αλλά και έχουμε τους μανιακούς εχθρούς που θέλουν να μας ρουφήξουν το αίμα σταγόνα σταγόνα, χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Και φυσικά έχουμε αρκετά μέρη που μπορούμε να κρυφτούμε ώστε να γλιτώσουμε προσωρινά από το κακό που μας κυνηγάει.

Το παιχνίδι εξελίσσεται κατά κύριο λόγο σε εξωτερικούς χώρους. Θα βρεθείτε σε βουνά, σπηλιές, λίμνες, αχυρώνες και σε διάφορες άλλες τοποθεσίες του χωριού, τις οποίες θα κληθείτε να τις εξερευνήσετε, αλλά και να δραπετεύσετε από αυτές. Ο ανοιχτός χώρος προσφέρει πληθώρα από κρυψώνες, αλλά οι εχθροί πλέον αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Είναι συγκλονιστικό το γεγονός πως υπάρχουν τόσα διαφορετικά όντα στο περιβάλλον του παιχνιδιού, με διαφορετικές προσωπικότητες, εμφανίσεις αλλά και δυνατότητες.

Αναφέραμε πως οι εχθροί είναι αρκετοί, όμως τα μέρη που μπορούμε να τους αποφύγουμε είναι και αυτά πολλά. Αν κάποιοι είχαν συνηθίσει τις κρυψώνες σε ντουλάπες και κρεβάτια, τότε μπορούν να πάρουν μια βαθιά ανάσα και να ηρεμήσουν, αφού υπάρχουν χορτάρια, βαρέλια, λίμνες και άλλες κρυψώνες, με τις οποίες μπορείτε να αποφύγετε δυσάρεστα αποτελέσματα. Σε όλο αυτό το κυνηγητό θα σας βοηθήσει και η αναβαθμισμένη κάμερα που διαθέτει εγγραφή, σταθερό night-vision καθώς και audio-detection, μέσω του οποίου μπορείτε να ακούτε θορύβους και βήματα, ώστε να είστε πιο προσεκτικοί, μιας και ο Blake πεθαίνει εύκολα…

Στον τεχνικό τομέα, το παιχνίδι «τρέχει» στα 1.080p/60fps με αρκετή ευκολία. Μπορεί να μην έχει περάσει καιρός από την κυκλοφορία του Resident Evil 7, όμως ο ήχος του Outlast 2 μπορεί να σταθεί επάξια απέναντί του. Απίστευτα ανατριχιαστικός ήχος, jumpscares πολύ προσεγμένα και, σε συνδυασμό με το φεγγάρι, τα σύννεφα και το αεράκι που δημιουργεί «ψιθύρους» μέσα από τα φύλλα των δέντρων, θα σας κάνει να κοιτάτε πίσω από την οθόνη σας, μήπως εμφανιστεί κάτι ξαφνικά. Σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα να ασχοληθείτε με το παιχνίδι όταν θα πέσει η νύχτα και μαζί με σετ καλών ακουστικών, για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα.

Συνολικά, το Outlast 2 είναι ένα horror game με ατμόσφαιρα πολύ ανατριχιαστική και αποκρουστική, αφού δεν αργείτε να νιώσετε τις ανατριχίλες προσπαθώντας να επιβιώσετε σε ένα αποκομμένο χωριό, στο οποίο κατοικούν άνθρωποι βυθισμένοι σε θρησκευτικά δόγματα. Οι οποίοι κιόλας θέλουν να σας θυσιάσουν…