ΟΤΕ: Συνάντηση σήμερα για τη ΣΣΕ

97

Σήμερα κατά πάσα πιθανότατα θα υπογραφεί η τελική συμφωνία μεταξύ της διοίκησης του ΟΤΕ και της ΟΜΕ-ΟΤΕ με αντικείμενο τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τα θεσμικά ζητήματα των παλαιών συμβάσεων που είναι στον «αέρα» μετά τη λήξη της μετενέργειας.

 

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ σε ανακοινώσεις της δηλώνει ότι υπάρχει θετική πρόθεση και από τις δύο πλευρές, αλλά πολλοί είναι οι συνδικαλιστές που υπογραμμίζουν πως μπορεί και να μην υπάρξει συμφωνία επειδή «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

 

Ένα από τα ζητήματα που πρέπει να επιλύσουν οι δύο πλευρές είναι το ζήτημα του Επαγγελματικού Ταμείου, η δημιουργία του οποίου προβλέπεται από τη σύμβαση του 2003, αλλά πληροφορίες λένε ότι η διοίκηση θέλει να το καταργήσει.

 

Όπως σημειώνει δημοσίευμα του euro2day.gr, με τη ΣΣΕ που συζητούν οι δύο πλευρές, θα προβλέπεται η συνέχεια της ισχύος θεσμικών ζητημάτων τα οποία ρυθμίζονταν με τις συλλογικές συμβάσεις π.χ. πρόνοια παιδικών σταθμών, ωράρια εργασίας κ.λπ.

Η διοίκηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ επιθυμεί να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης με την οποία θα ξεκαθαρίζεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι θεσμικοί όροι των συμβάσεων και δεν καταργούνται με την λήξη της μετενέργειας.

Προς το παρόν η διοίκηση του ΟΤΕ δεν φαίνεται να έχει σκοπό να προχωρήσει σε διακοπή των παροχών αυτών. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν συνδικαλιστές, σε περίπτωση που δεν υπάρξει υπογραφή συλλογικής σύμβασης, οι θεσμικοί όροι μπορεί να μετατραπούν από τη διοίκηση της εταιρείας σε «οικειοθελή παροχή», κάτι που αυτόματα θα σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή η διοίκηση θα μπορεί να σταματήσει τη χορήγησή τους.

 

Το ζητούμενο και ο απώτερος σκοπός της διοίκησης του ΟΤΕ είναι αυτό που επανέλαβε στις τελευταίες του δηλώσεις ο επικεφαλής του ομίλου κ. Μ. Τσαμάζ, ότι υπάρχει επιθυμία να υπογραφεί η ΣΣΕ για να διασφαλιστεί η εργασιακή ειρήνη στην εταιρεία. Αυτό διαφάνηκε και από τη δέσμευση της διοίκησης ότι θα εφαρμοστεί έως τέλους η υφιστάμενη ΣΣΕ χωρίς αλλαγές στους μισθούς παρά τη λήξη της μετενέργειας των παλαιών συμβάσεων.