ΟΤΕ: Προχωρούν οι επενδύσεις στο Vectoring

764

Με σαφές πλέον χρονοδιάγραμμα και υπό τα συγκεκριμένα πλαίσια που ορίζει το πλαίσιο της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ) προχωρούν οι επενδύσεις που θα πραγματοποιήσουν ο ΟΤΕ και οι άλλοι πάροχοι, Vodafone και Wind, για την ανάπτυξη δικτύων Nέας Γενιάς.

Η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Κανονισμού της ΕΕΤΤ για την ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων Νέας Γενιάς, σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου κατά την οποία ο ΟΤΕ θα γνωστοποιήσει, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, στην Επιτροπή τις περιοχές που έχει υλοποιήσει έργα για την ανάπτυξη του δικτύου του.

Την τελευταία πενταετία ο ΟΤΕ έχει επενδύσει πάνω από 2 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών υποδομών, ενώ έχει δεσμευτεί ότι θα επενδύσει επιπλέον 1,3 δισ. Ευρώ σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία. Οι επενδύσεις αυτές αντιστοιχούν στο 60% των συνολικών επενδύσεων της αγοράς τηλεπικοινωνιών στη χώρα και υλοποιούνται με ίδια κεφάλαια και χωρίς κάποια επιδότηση.

Η τεχνολογία Vectoring αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι για την ανάπτυξη των Δικτύων Πρόσβασης Νέας Γενιάς στην Ελλάδα φέρνοντας την οπτική ίνα στη γειτονιά και δίνοντας τη δυνατότητα όχι μόνο να αναβαθμιστούν οι ταχύτητες πρόσβασης των χρηστών από υπαίθριες καμπίνες, που σήμερα φτάνουν μέχρι 50Mbps, σε 100Mbps άμεσα (και από το 2018 σε 300Mbps) αλλά και στη συνέχεια να φτάσει η οπτική ίνα σε κάθε σπίτι.

Στο πλαίσιο αυτό την περυσινή χρονιά ο όμιλος ΟΤΕ συνέχισε την αντικατάσταση του δικτύου χαλκού με οπτικές ίνες, παρέχοντας πρόσβαση σε ταχύτητες VDSL έως και 50 Mbps σε ακόμα περισσότερους καταναλωτές με την πληθυσμιακή κάλυψη να αυξάνεται σε 46%. Πλέον, πάνω από 2 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε ταχύτητες έως και 50 Mbps. Παράλληλα, στην κινητή τηλεφωνία, η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου 4G αυξήθηκε στο τέλος του 2016 σε 93%.

Στόχος είναι έως το 2020, τουλάχιστον το 50% των Ελλήνων να έχει πρόσβαση σε ταχύτητες internet 100 Mbps μέσω σταθερού internet και πάνω από το 70% μέσω συνδυασμού σταθερού και κινητού internet.

Από την πλευρά τους, Vodafone και Wind έχουν ανακοινώσει σημαντικές επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας προχωρήσει και στην υπογραφή MoU με σκοπό τη συνεργασία τους για την υλοποίηση και χρήση δικτύων σταθερών υποδομών νέας γενιάς με τη χρήση οπτικών ινών. Η Vodafone Ελλάδος έχει ήδη ανακοινώσει πως επιταχύνει το στρατηγικό της πλάνο να προχωρήσει σε επενδύσεις και δίκτυα νέας γενιάς (NGA), σε ψηφιακές υποδομές και τεχνολογίες αιχμής, με ένα επενδυτικό πλάνο 500 εκατ. ευρώ έως το 2020.

Αντίστοιχα, η Wind, έχοντας ολοκληρώσει τον περασμένο Δεκέμβριο μια ΑΜΚ ύψους 25 εκατ.ευρώ η οποία καλύφθηκε από τους μετόχους της και σε συνδυασμό με την πρόσφατη επιτυχή άντληση κεφαλαίων ύψους 250 εκατ. μέσω ομολογιακού δανείου από τις διεθνείς αγορές, έχει ενισχύσει τη ρευστότητά της για τη συνέχιση του επενδυτικού προγράμματος της πενταετίας 2017 – 2021. Το πλάνο εστιάζει σε δίκτυα νέας γενιάς στην κινητή (4G, 4G+) και σταθερή τηλεφωνία (VDSL, FTTx), αλλά και στην παροχή τηλεοπτικού περιεχομένου στο άμεσο μέλλον.