ΟΤΕ: Προς πώληση θυγατρική;

51

Στην πώληση άλλης μιας βαλκανικής θυγατρικής του θα… αναγκαστεί να προχωρήσει ο ΟΤΕ προκειμένου να μειώσει ακόμη περισσότερο τον δανεισμό του, με διαδικασίες μάλιστα που θα αποφασιστούν εντός του α΄ εξαμήνου της χρονιάς. 

Στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Οργανισμού ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός του, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, γνωστοποίησε ότι η πώληση και άλλης θυγατρικής αποτελεί μονόδρομο, αφού έχουν εξαντληθεί οι εναλλακτικές για αναδιάρθρωση ή για μεγαλύτερη μείωση του δανεισμού. 

Ο κ. Τσαμάζ ήδη από τα τέλη του περασμένου έτους είχε κάνει σαφές αυτό που επανέλαβε και χθες, ότι για να κλείσει ενδεχόμενο κενό χρηματοδότησης η διοίκηση, ιδανικά, δεν θα ήθελε να λάβει μέτρα που θα σήμαιναν π.χ. μείωση των επενδύσεων για υποδομές στην Ελλάδα και θα προτιμούσε να προχωρήσει στην πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου του εξωτερικού. 

Ο ΟΤΕ έχει ήδη ζητήσει έγκριση από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην πώληση του δορυφόρου Hellas Sat στο πλαίσιο της μείωσης του δανεισμού.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Τσαμάζ, το όλο θέμα καθυστερεί λόγω ελληνικού δημοσίου, αφού η διαδικασία πώλησης του Hellas Sat δεν μπορεί να ξεκινήσει επίσημα εάν δεν δώσει το πράσινο φως η κυβέρνηση. 

Καθυστερήσεις σημειώνονται και στο μέτωπο της συγχώνευσης της RomΤelecom με την Cosmote Romania, με ευθύνη του ρουμανικού δημοσίου, όπως ανέφερε η διοίκηση του Οργανισμού, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος του ΟΤΕ είναι να ενισχύσει τη θέση του στην τοπική αγορά και το μερίδιό του να μην πέσει κάτω του 51-53%. 

Σημειώνεται ότι το 2012 λήγουν τραπεζικά δάνεια του ΟΤΕ ύψους 763 εκατ. ευρώ και το 2013 δάνεια 894 εκατ. ευρώ και ομόλογα ύψους 1,24 δισ. ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά την απόφαση της ρυθμιστικής αρχής να εγκρίνει επτά οικονομικά προγράμματα του ΟΤΕ, ο επικεφαλής του Οργανισμού τη χαρακτήρισε προπέτασμα καπνού, σημειώνοντας ότι πρόκειται για προγράμματα που δεν διαφοροποιούν τον ΟΤΕ έναντι του ανταγωνισμού. Επίσης, πρόσθεσε ότι οι εγκρίσεις για άκρως ανταγωνιστικά προγράμματα του Οργανισμού στο ADSL και στο VDSL αναμένονται ακόμη χωρίς αποτέλεσμα.