ΟΤΕ & Forthnet ενώπιον της Επ. Ανταγωνισμού

142

Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου αναμένεται τελικώς να συζητηθεί ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού η καταγγελία του ΟΤΕ εναντίον της Forthnet σχετικά με τις εμπορικές συμβάσεις της Multichoice Hellas με τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, στις οποίες περιλαμβάνεται ο όρος της αποκλειστικότητας στη μετάδοση του προγράμματος των Mega, ANT1, Star, Alpha, ΣΚΑΙ, Alter και Μακεδονία ΤV από τη δορυφορική πλατφόρμα της Nova.

Ο ΟΤΕ επιχείρησε να εντάξει στην OΤΕ TV, τη συνδρομητική δορυφορική πλατφόρμα που αναπτύσσει, τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς όμως βρίσκεται σε ισχύ (έως το τέλος του 2012) η αποκλειστικότητα των συμβάσεων με τη Nova (σ.σ. προσφέρουν αποκλειστικό περιεχόμενο στην πλατφόρμα της Forthnet, με αντάλλαγμα τη δωρεάν μεταφορά του σήματός τους σε όλη τη χώρα), προσέφυγε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, επικαλούμενος «κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης» από πλευράς Forthnet.

Επισημαίνεται πως στη, μη δεσμευτική, εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «οι συμβάσεις αποκλειστικής δορυφορικής αναμετάδοσης με επιμέρους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας… εγείρουν εμπόδια εισόδου σε πραγματικούς ή δυνητικούς ανταγωνιστές, και  δυσχεράνουν, έτσι, τη δραστηριοποίηση και ανάπτυξη σε άλλες ψηφιακές και ιδίως δορυφορικές πλατφόρμες». Η Forthnet σε σχετική ανακοίνωση είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «αρνείται το περιεχόμενο της Εισήγησης, θα καταθέσει τις απόψεις της εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών και θα υπεραμυνθεί των θέσεων της ενώπιον της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, εάν η συμφωνία της Νova με τα ιδιωτικά κανάλια καταπέσει, πρακτικά σημαίνει ότι η Nova θα είναι υποχρεωμένη να διακόψει την «ανταλλακτική» μεταφορά του σήματος των καναλιών. Επιπλέον, όταν υπογράφηκαν οι συμβάσεις με τους τηλεοπτικούς σταθμούς, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δεν υπήρχε άλλη ανταγωνιστική πλατφόρμα στη δορυφορική τηλεόραση και δεν ζητήθηκε ποτέ από άλλη πλατφόρμα αντίστοιχη σύμβαση. Από την άλλη πλευρά, τονίζουν, εάν τελικώς επιτραπεί η μετάδοση του προγράμματος των ιδιωτικών σταθμών από τον ΟΤΕ, θα καλυφθεί μέσω της OTE TV το όποιο «κενό» αφήσει η Nova. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως μελέτες επί του θέματος έχουν καταδείξει πως μόλις το 2% των συνδρομητών έχει ως κίνητρο για την εγγραφή του σε μια δορυφορική πλατφόρμα τα ελεύθερα κανάλια, αντίθετα πρωτεύοντα ρόλο έχει το αθλητικό και κινηματογραφικό περιεχόμενο….