ΟΤΕ: Διεθνείς διαγωνισμοί για τα ακίνητα

105

Το απόγευμα της Παρασκευής, 28 Μαρτίου, λήγει η προθεσμία που έχουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές προκειμένου να υποβάλλουν τις προσφορές τους για την αξιοποίηση των τεσσάρων μεγάλων ακινήτων του ΟΤΕ που βρίσκονται σε Αθήνα, Κηφισιά, Καλλιθέα και Αιγάλεω, σύμφωνα με δημοσίευμα του euro2day.gr.

Μεταξύ των τεσσάρων ακινήτων για τα οποία η OTE Estate έχει προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό από τον Δεκέμβριο αναζητώντας επενδυτές περιλαμβάνεται και το κτίριο της οδού Σταδίου 15, στην πλατεία Κολοκοτρώνη, δίπλα στην παλαιά Βουλή.

Επιπλέον ο διαγωνισμός αξιοποίησης ακινήτων περιλαμβάνει:

– Ακίνητο επί της οδού Δαβάκη 23, στην Καλλιθέα Αττικής που βρίσκεται επί οικοπέδου επιφανείας 7.792,76 τ.μ. και αποτελείται από συγκρότημα έντεκα (11) κτιρίων συνολικής επιφάνειας 28.519,62 τ.μ.

– Ακίνητο επί της Λεωφ. Πέτρου Ράλλη 36-38 στο Αιγάλεω Αττικής, συνολικού εμβαδού 26.741,66 τ.μ. με τα κτίρια εντός αυτού συνολικής επιφάνειας 12.599,10 τ.μ.

– Ακίνητο επί της οδού Αγραύλης 14, στη Νέα Κηφισιά Αττικής, συνολικού εμβαδού οικοπέδου 7.796,75 τ.μ. με τα κτίρια εντός αυτού συνολικής επιφάνειας 5.369,54 τ.μ.

Υψηλότερο τίμημα

Στον πλειοδότη μεταβιβάζεται η πλήρης κυριότητα, είτε για το σύνολο των ακινήτων, είτε μεμονωμένα για κάποιο εξ αυτών.

Επιπλέον, για τα ακίνητα της Καλλιθέας και της Πέτρου Ράλλη – Αιγάλεω, υπάρχει η πρόσθετη δυνατότητα αυτά είτε να αξιοποιηθούν από κοινού με την ΟΤΕ ΑΚΙΝΗΤΑ μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού.

Στην περίπτωση που υποβληθεί πρόταση για το σύνολο των ακινήτων απαιτείται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής ύψους τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ, ενώ το μοναδικό κριτήριο για την αξιολόγηση της προσφοράς θα είναι υψηλότερο οικονομικό αντάλλαγμα.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αποτελεί μία πρώτη απόπειρα του ΟΤΕ να εκμεταλλευθεί τη σημαντική ακίνητη περιουσία του. Η προσπάθεια αυτή έρχεται μετά την υλοποίηση ενός εκτεταμένου σχεδίου εξορθολογισμού και μείωσης της χρήσης χώρων. Η αλλαγή των τεχνολογιών έχει επιτρέψει να απελευθερωθεί σημαντικό κτιριακό δυναμικό, ενώ πολλά κτίρια έμειναν κενά λόγω της σημαντικής μείωσης του προσωπικού τα τελευταία χρόνια.

Ο ΟΤΕ είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων στη χώρα και, σύμφωνα με την εκτιμητική εταιρεία Savills Hellas Ltd, η εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας του στο τέλος του 2011 υπολογίζονταν περίπου σε 1,25 δισ. ευρώ.

Η ακίνητη περιουσία του Οργανισμού περιλαμβάνει σημαντικά οικόπεδα-γήπεδα σε όλη την ελληνική επικράτεια, σε στρατηγικές θέσεις, με την μεγάλη πλειοψηφία των κτιρίων να βρίσκονται στα πλέον εμπορικά σημεία μεγάλων και μικρών πόλεων.

Ειδικότερα, η περιουσία της OTE Estate περιλαμβάνει: 2.301 οικόπεδα συνολικής επιφάνειας 9,31 εκ. τ.μ., εκ των οποίων έχουν ανεγερθεί 2.388 κτίρια συνολικής δομημένης επιφάνειας 1,12 εκ. τ.μ.

Κατά κύριο λόγο τα ακίνητα αφορούν σε χώρους γραφείων, καταστημάτων, αποθηκών, τηλεπικοινωνιακών κέντρων, ενώ σε ποσοστό που ξεπερνά το 50% βρίσκονται στην περιοχή της Αττικής.

Εκτός από τα τέσσερα ακίνητα που περιλαμβάνονται στον διεθνή διαγωνισμό αυτή την εποχή η OTE estate έχει βάλει πωλητήριο και σε άλλα ακίνητα ιδιοκτησίας του ΟΤΕ ανά την Ελλάδα.

Σε ποια άλλα ακίνητα έχει μπει πωλητήριο

Ειδικότερα όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας διαθέσιμα προς πώληση αυτό το διάστημα είναι:

· ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

-Οικόπεδο πλησίον της Λεωφ. Ποσειδώνος επιφάνειας 370,07 τμ – επιτρεπόμενη κάλυψη 148,03 τμ και επιτρεπόμενη δόμηση 888,17 τμ- για το οποίο έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια για την ανέγερση οκταόροφης οικοδομής με pilotis και με πρόβλεψη για 8 θέσεις parking (6 υπόγειες και 2 στην pilotis)

· ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΡΕΤΖΙΚΙ

– Οικόπεδο στο Δημοτικό Διαμέρισμα Πεύκα του Δήμου Νεάπολης –Συκεών, στη συμβολή των οδών Αγ. Τριάδος και παρόδου Παπάφη, επιφανείας 628,5 τ.μ. (επιτρεπόμενη κάλυψη 439,95 τ.μ και επιτρεπόμενη δόμηση 377,11 τ.μ).

· ΔΡΑΜΑ

– Εκτός σχεδίου οικόπεδο επί της Εθνικής Οδού Δράμας – Καβάλας, έναντι Carrefour, (2,5 χλμ περίπου από το κέντρο της Δράμας), επιφανείας 4.351,89 τ.μ. (επιτρεπόμενη δόμηση ανάλογα με τη χρήση)

· ΚΟΜΟΤΗΝΗ

– Οικόπεδο πλησίον της κεντρικής Πλατείας Ειρήνης, επί της οδού Σωκράτους, επιφανείας 178,25 τ.μ. (επιτρεπόμενη κάλυψη 124,8 τ.μ και επιτρεπόμενη δόμηση 427,8 τ.μ.).