Όλα ανοιχτά για τη Cyta Ελλάδος

74

Σε προχωρημένο στάδιο φαίνεται πως βρίσκεται η προετοιμασία για την αποκρατικοποίηση της θυγατρικής του Εθνικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, διαδικασία μέσω της οποίας θα αποφασιστεί εν πολλοίς και το μέλλον της θυγατρικής της στην Ελλάδα, Cyta Ελλάδος.

Σε προχωρημένο στάδιο φαίνεται πως βρίσκεται η προετοιμασία για την αποκρατικοποίηση της θυγατρικής του Εθνικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, διαδικασία μέσω της οποίας θα αποφασιστεί εν πολλοίς και το μέλλον της θυγατρικής της στην Ελλάδα, Cyta Ελλάδος.

H κυπριακή κυβέρνηση έχει στραφεί στην εξεύρεση ξένου επενδυτή και ήδη έχουν προσληφθεί οι σύμβουλοι της αποκρατικοποίησης (Citi – PricewaterhouseCoopers) που υλοποιείται στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, ενώ ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων Κωνσταντίνος Ηροδότου έχει θέσει ως στόχο την ολοκλήρωση των διαδικασιών τα τέλη του 2015. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, πέραν της κινητικότητας που έχει εκδηλωθεί από τον βρετανικό όμιλο Vodafone Group (επί σειρά ετών συνεργάτη της Cyta στην κινητή τηλεφωνία), ενδιαφέρον για την κυπριακή εταιρεία έχει εκδηλωθεί από ρωσικά κεφάλαια αλλά και από γερμανικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες.

“Μαγνήτης” για τους ενδιαφερόμενους αποτελούν οι υποδομές της Cyta και η θέση της ως τηλεπικοινωνιακό κόμβος, λειτουργώντας ως “σύνδεσμός” των χωρών της Μ. Ανατολής και της Αραβικής χερσονήσου με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Cyta έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο υποβρύχιο καλωδιακό δίκτυο οπτικών ινών, το οποίο συνδέει την Κύπρο με γειτονικές χώρες, όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Συρία, ο Λίβανος, η Αίγυπτος. Παράλληλα, διαθέτει τρεις ιδιόκτητους τηλεπικοινωνιακούς κόμβους σε Λευκωσία Αθήνα και Λονδίνο, ενώ έχει επενδύσει για την δημιουργία σημαντικών υποδομών επίγειων δορυφορικών σταθμών.

Στην παρούσα φάση, πάντως, δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσον παραμένει στο τραπέζι ο σχεδιασμός για παραχώρηση της Cyta Ελλάδος, θυγατρικής της ΑΤΗΚ, η οποία έκλεισε το 2014 με αυξημένες πωλήσεις και λειτουργική κερδοφορία, αλλά διατήρησε το αρνητικό πρόσημο στην τελική γραμμή του ισολογισμού. Για τη Cyta Ελλάδος προ καιρού πληροφορίες, οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν, έφεραν τη Wind Ελλάδος να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θυγατρική του Εθνικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Κύπρου.

Οι επικεφαλής, πάντως της Cyta Ελλάδος προχωρούν κανονικά στην υλοποίηση του νέου Επιχειρησιακού Σχεδίου που έχει εκπονηθεί, το οποίο έχει προσαρμοστεί στο τρέχον οικονομικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Στόχος είναι με την αξιοποίηση των δικτύων της, να μπορέσει να διαδραματίσει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο εξίσου στη λιανική και στη χονδρική αγορά. Η εταιρεία τη χρονιά που πέρασε, κόντρα στο ευρύτερο αρνητικό κλίμα, επέκτεινε τις δραστηριότητές της στην κινητή τηλεφωνία, αυξάνοντας σημαντικά τη λειτουργική της κερδοφορία, αλλά και διευρύνοντας τη βάση πελατών της.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 90,49 εκατ.ευρώ, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με το 2013, ενώ το μεικτό κέρδος διαμορφώθηκε στα 29,43 εκατ.ευρώ, έναντι 26,27 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2013. Παράλληλα, οι ζημίες προ φόρων, σημείωσαν ποσοστιαία μείωση 15,21%, ενώ η λειτουργική κερδοφορία (EΒITDA) αυξήθηκε ουσιαστικά και διαμορφώθηκε στα 2,07 εκατ., σε σχέση με το οριακό περσινό αποτέλεσμα.

Η συνδρομητική βάση ενεργών πελατών στον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας/internet αυξήθηκε κατά 3,78%. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις 3,5 μήνες από την έναρξη ευρείας διάθεσης υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας οι ενεργοί πελάτες κινητής έφθασαν στο τέλος του 2014 τους 12.695, με το μεγαλύτερο ποσοστό να επιλέγει συνδυασμό με υπηρεσίες σταθερής. Μετά την προσθήκη των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στο χαρτοφυλάκιό της, η Cyta προσφέρει πλέον τετραπλές υπηρεσίες (4play) στην Ελλάδα.

Πηγή: capital.gr, Ν. Χρυσικόπουλος