Οι βελτιώσεις του νέου Office

46

Ριζικά αναβαθμισμένο γραφικό περιβάλλον για πιο εύκολη χρήση, και σημαντικές βελτιώσεις στα επιμέρους προγράμματα, φέρνει η νέα έκδοση του Office της Microsoft, το οποίο λανσάρισε η εταιρεία εδώ και λίγους μήνες. Μεταξύ άλλων, η καινούργια έκδοση της σουίτας επιτρέπει την επεξεργασία αρχείων PDF μέσω του Word, κάνει «εξυπνότερη» την αυτόματη συμπλήρωση κελιών στο Excel, και εισάγει λειτουργίες που κάνουν πιο εύκολες τις παρουσιάσεις μέσω του PowerPoint.

Παράλληλα, το νέο Office ενσωματώνει τον «ιντερνετικό δίσκο» SkyDrive απευθείας στις επιλογές αποθήκευσης των αρχείων και είναι συμβατό με PC (με Windows 7 ή 8) και Mac (με OS X 10.5.8 ή νεότερο). Κυκλοφορεί σε δύο παραλλαγές αφού, εκτός από το κλασικό «πακέτο» προγραμμάτων (Office 2013), για πρώτη φορά διατίθεται και με τη μορφή συνδρομητικής υπηρεσίας, με το όνομα Office 365 Home Premium για οικιακούς χρήστες. Ετσι, επιλέξαμε να δοκιμάσουμε τη συνδρομητική υπηρεσία, κατ’ αρχάς επειδή αποτελεί μια αρκετά δελεαστική πρόταση.

Κι αυτό γιατί, τη στιγμή που η τιμή του Office 2013 ξεκινά από τα 139 ευρώ, περιλαμβάνοντας μόνο το Word, το Excel, το PowerPoint και το OneNote και για εγκατάσταση σε έναν υπολογιστή, με το Office 365 παρέχονται όλα τα προγράμματα της σουίτας για εγκατάσταση σε 5 μηχανήματα, κάτι που σημαίνει ότι είναι ιδανικό για μια οικογένεια. Το κόστος είναι 99 ευρώ τον χρόνο, η τιμή για τους φοιτητές μειώνεται στα 79 ευρώ, για 4 χρόνια και 2 υπολογιστές.

Ο δεύτερος λόγος της δοκιμής είναι ότι εγκαινιάζει μία εντελώς νέα λειτουργία, το Office on Demand, η οποία επιτρέπει τη χρήση του πλήρους Office σε οποιονδήποτε δικτυωμένο υπολογιστή, χωρίς να εγκατασταθεί σε αυτόν.

Στην ουσία, το Office on Demand («Office κατ’ απαίτηση») δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να «μεταφέρει» όλη τη σουίτα από PC σε PC, με όλες τις ρυθμίσεις του.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να εισαγάγει τα στοιχεία του στο σάιτ του Office, ώστε να εμφανισθεί στην οθόνη το πρόγραμμα που έχει επιλέξει. Μάλιστα, το software θα είναι έτοιμο σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ο οποίος στις δοκιμές μας δεν ξεπέρασε το 1,5 λεπτό. Επειτα, θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει σχεδόν σαν να βρισκόταν αποθηκευμένο στο μηχάνημα, με την απόκρισή του να εμφανίζει αμελητέες καθυστερήσεις.

Το Office on Demand αποτελεί ένα σημαντικό ατού για τη συνδρομητική υπηρεσία, ειδικά για όσους αναγκάζονται να δουλεύουν συχνά σε ξένους ή κοινόχρηστους υπολογιστές. Παράλληλα, πάντως, η Microsoft φρόντισε να «προικίσει» το Office 365 και με άλλα πλεονεκτήματα, προκειμένου να το προωθήσει. Ετσι, όσοι διαλέξουν τη συνδρομητική υπηρεσία θα πάρουν επιπλέον αποθηκευτικό χώρο 20 GB στο SkyDrive και 60 λεπτά μηνιαίως για δωρεάν κλήσεις σε σταθερά τηλέφωνα σε 40 χώρες μέσω του Skype