Οι ψηφιακοί κίνδυνοι των διακοπών

37

Είναι περίοδος καλοκαιρινών διακοπών, όπου οι άνθρωποι πακετάρουν τα smartphones και τα tablets τους, τα αντηλιακά και τα φανελάκια τους και ξεκινούν για μια αλλαγή του ρυθμού τους. Με συνδεδεμένες συσκευές στο διαδίκτυο ποτέ δεν ήταν πιο εύκολο να βρει κάποιος το δρόμο που ψάχνει, να μαγνητοσκοπήσει αναμνήσεις και να μένει σε επαφή με τους φίλους του που έμειναν στο σπίτι. Αλλά ενώ η τεχνολογία πραγματοποιεί το ταξίδι ευκολότερο, μία πρόσφατη έρευνα* της F-Secure εντόπισε ψηφιακά σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή καθώς βρίσκεστε στο δρόμο.

 

Η πραγματικότητα των δημόσιων WiFi και των Internet café

Ενώ ταξιδεύετε είναι βολικό να χρησιμοποιήσετε τα δημόσια WiFi hotspots σε σημεία όπως αεροδρόμια και εστιατόρια αλλά το 52% των ανθρώπων αναφέρουν ότι ανησυχούν γύρω από την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των δημόσιων WiFi, και δικαίως. Ο Sean Sullivan , Security Advisor των F-Secure Labs, σχολιάζει ότι τα δημόσια δίκτυα WiFi θα πρέπει να θεωρηθούν ακριβώς όπως αναφέρονται : δημόσια. Καθώς μοιράζεστε το δίκτυο με αγνώστους, υπάρχει το ρίσκο ότι κάποιος χρησιμοποιεί εύκολα, διαθέσιμο λογισμικό το οποίο κατασκοπεύει ότι και αν κάνετε.

 

«Ίσως αισθάνεστε ότι διατηρείτε την ιδιωτικότητα σας επειδή χρησιμοποιείτε την προσωπική σας συσκευή, όμως δεν είναι έτσι,» σχολιάζει ο Sullivan. Ο Sullivan συμβουλεύει να μην κάνετε τίποτα που δεν θα θέλατε κάποιος να γνωρίζει όταν βρίσκεστε σε ένα δημόσιο WiFi – συμπεριλαμβανομένου της σύνδεσης σε λογαριασμούς με passwords. «Χρησιμοποιώ με χαρά το δημόσιο WiFi για ένα θέμα που θα ήθελα να το συζητήσω με ένα φίλο μου στο μετρό. Τις τραπεζικές μου συναλλαγές τις κάνω στο σπίτι,» αναφέρει.

 

Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση δημοσίων υπολογιστών σε περιοχές όπως βιβλιοθήκες ή Internet café. Ο Sullivan συνιστά να χρησιμοποιούνται μόνο για να πραγματοποιούνται αβλαβείς ενέργειες όπως η ανάγνωση των ειδήσεων, καθώς το spyware υποκλοπής password μπορεί να φιλοξενείται στο μηχάνημα.

 

Αν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε δημόσια δίκτυα ή υπολογιστές για να επικοινωνήσετε με τους αγαπημένους σας, μία χρήσιμη συμβουλή είναι να δημιουργήσετε ενα ξεχωριστό λογαριασμό email που θα το χρησιμοποιείτε μόνο όταν βρίσκεστε σε διακοπές. «Με αυτό το τρόπο αν κάποιος λάβει παράνομα πρόσβαση στον email λογαριασμό των διακοπών σας, θα δει πιθανότατα τα email με την μητέρα και τον άνθρωπο που προσέχει την γάτα σας, αλλά δεν θα έχει πρόσβαση σε άλλες εμπιστευτικές πληροφορίες που θα βρίσκονται στον κύριο email λογαριασμό σας» σχολιάζει.

 

Τραπεζικές συναλλαγές μακριά από το σπίτι

Το 85% των ανθρώπων αναφέρουν ότι πραγματοποιούν τις online τραπεζικές τους συναλλαγές από τους υπολογιστές τους και το 24% από τα smartphones. Τι γίνεται αν θα πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε μία συναλλαγή ενώ βρίσκεστε σε διακοπές? Πιθανότατα το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας συνδέοντας το με την αντίστοιχη εφαρμογή της τράπεζας για κινητά, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε για λίγο την περιαγωγή. Ίσως κοστίζει περισσότερο αλλά είναι φθηνότερο από το να αδειάσει ο λογαριασμός σας.

 

Όμως οι τράπεζες χρησιμοποιούν συνδέσεις https, έτσι δεν είναι ασφαλείς μέσα από ένα δημόσιο WiFi? Συνήθως ναι, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε και κάποιους άλλους παράγοντες. Το 39% των ανθρώπων καταγράφηκαν να χρησιμοποιούν μόνο ένα ή λίγα passwords για όλους τους λογαριασμούς τους. Έτσι βάση των πιθανοτήτων, αν χρησιμοποιείτε το ίδιο password σε ένα μη ασφαλές site το οποίο χρησιμοποιείτε και σε ένα τραπεζικό site, μία κατασκοπευτική εφαρμογή θα μπορούσε επίσης να αποκτήσει πρόσβαση στον τραπεζικό σας λογαριασμό. Οι κατάσκοποι χρησιμοποιούν επίσης μεθόδους χαμηλής τεχνολογίας, απλά κρυφοκοιτώντας πάνω από τον ώμο σας ενώ εισάγετε ένα password.

 

Διατηρήστε τα περιεχόμενα σας ασφαλή κατά τη διαδρομή

Το 67% των ανθρώπων εκτιμούν το περιεχόμενο που βρίσκεται εντός της συσκευής τους περισσότερο από την ίδια τη συσκευή, καταδεικνύωντας την σημασία την λήψης αντιγράφων των δεδομένων πριν φύγουν για κάποιο ταξίδι. Ή χρησιμοποιώντας μία υπηρεσία συγχρονισμού περιεχομένων όπως το F-Secure Content Anywhere όπου η F-Secure παρέχει μέσω των παρόχων, σύμφωνα με την οποία οι πελάτες μπορούν να έχουν συγχρονισμένα τα περιεχόμενα της συσκευής τους με το προσωπικό τους χώρο στο cloud. Τέτοιες υπηρεσίες απομακρύνουν την ανάγκη να παίρνετε μαζί σας αποθηκευτικές συσκευές, πραγματοποιώντας εύκολη την κοινοποίηση με ασφάλεια και ιδιωτικότητα των φωτογραφιών με τους φίλους σας ενώ βρίσκεστε σε διακοπές. Τα δεδομένα των πελατών της F-Secure που βρίσκονται στο cloud είναι πλήρως κρυπτογραφημένα τόσο κατά τη διάρκεια της μεταφοράς όσο και κατά την αποθήκευση.

 

Εντοπίζοντας μία κλεμμένη ή χαμένη συσκευή

Μία απώλεια ή κλοπή τηλεφώνου βάζει ένα φρένο στις διακοπές. Και με το 61% των ανθρώπων να χρησιμοποιούν τις συσκευές τους τόσο για εργασία όσο και για τους ιδιωτικούς τους σκοπούς, υπάρχει ένας επιπλέον λόγος για να είμαστε προσεκτικοί. Ένα χαμένο τηλέφωνο θα μπορούσε να επηρεάσει όχι μόνο τα δικά σας δεδομένα αλλά και της επιχείρησης σας επίσης.

Η εφαρμογή F-Secure free Anti-Theft για smartphones και για tablets σας επιτρέπει να κλειδώσετε απομακρυσμένα και να εντοπίσετε τη συσκευή σας και αν χρειαστεί να διαγραφούν εντελώς τα δεδομένα. Άλλη μία γρήγορη συμβουλή : Βεβαιωθείτε ότι το προστατευμένο με password κλείδωμα της οθόνης πραγματοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα το 1 λεπτό.

 

 

 

Περισσότερες συμβουλές για την ιγιής και καλή χρήση του δημόσιου WiFi:

 

. Μην επιτρέπετε στην συσκευή σας να συνδέεται αυτόματα σε δημόσια WiFi spots

 

. Διαγράψτε τα WiFi access points που χρησιμοποιήσατε όταν φτάσετε στο σπίτι σας.

 

. Μην συνδέεστε σε εφαρμογές που δεν χρειάζεστε όταν ταξιδεύετε.

 

. Ελέγξτε με τον πάροχο του WiFi αν το δίκτυο στο οποίο συνδέεστε είναι πραγματικά δικό του, και όχι ένας κατάσκοπος που σας έχει συσταθεί έτσι ώστε να σας εξαπατήσει.

 

. Να είσαι προσεκτικοί με το περιβάλλον σας και με οποιονδήποτε θα μπορούσε να προσπαθήσει να κρυφοκοιτάξει πάνω από τον ώμο σας.

 

. Χρησιμοποιήστε ένα μοναδικό password για κάθε λογαριασμό.

 

. Για τα laptops, απενεργοποιήστε τη κοινή χρήση αρχείων και ενεργοποιήστε το τείχος προστασίας, ρυθμίζοντας το να μπλοκάρει τις εισερχόμενες συνδέσεις.

 

. Χρησιμοποιήστε αν είναι δυνατόν ένα VPN (virtual private network), το οποίο ασφαλίζει την σύνδεση σας ακόμη και σε δημόσια WiFi.

 

. Χρησιμοποιήστε ένα travel router με μία προπληρωμένη SIM card για να έχετε το προσωπικό σας WiFi δίκτυο.

 

. Τουλάχιστον, προσέξτε να υπάρχει το λουκέτο και το “https” στην γραμμή διευθύνσεων για οποιοδήποτε site περιλαμβάνει προσωπικές σας πληροφορίες. Αν δεν βρίσκονται εκεί, αποφύγετε το site.

 

. Ένας καλός γενικός κανόνας : Υποθέστε ότι, οτιδήποτε κάνετε σε ένα δημόσιο WiFi είναι μέρος μίας δημόσιας συζήτησης.

 

 

 

* Η έρευνα F-Secure Digital Lifestyle 2013 πραγματοποίησε συνεντεύξεις μέσω διαδικτύου σε 6.000 συνδρομητές παγκοσμίως ηλικίας 20-60 ετών από 15 χώρες : Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Βέλγιο, Σουηδία, Φινλανδία, Πολωνία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία, Αυστραλία και Μαλαισία. Η έρευνα διεξήχθει από την Gfk, τον Απρίλιο του 2013.